• controalele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila s-au derulat în perioada 21 mai - 10 iunie, în urma reclamației formulate de un consumator nemulțumit • în total, au fost aplicate amenzi contravenționale de 19.000 de lei
Ca urmare a reclamației unui consumator privind nerespectarea legislaţiei în vigoare la fabricarea şi comercializarea produselor de patiserie proaspătă şi produse tip fast-food de către operatorul economic Tinervis Group SRL - Patiseria Luca, în perioada 21 mai - 10 iunie, comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila au desfăşurat mai multe acțiuni operative de control la cele cinci puncte de lucru ale operatorului economic situate în municipiul Brăila.
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat șapte sancțiuni contravenționale în valoare de 19.000 lei, din care patru avertismente. Totodată, s-a dispus oprirea definitivă de la utilizarea în procesul tehnologic de fabricaţie, cât şi de la comercializare, a diferitelor categorii de materii prime, semifabricate și produselor finite nesigure în valoare totală de 1.559 lei și neutralizarea acestora de către o firmă autorizată.
Nu în ultimul rând, s-a dispus „informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor privind natura ingredientelor componente ale produselor finite de patiserie și fast-food” şi prezentarea doar a informaţiilor conforme cu parametrii ce caracterizează produsele finite.
Principalele abateri constatate în timpul controalelor la Luca au fost: depozitarea necorespunzătoare a ambalajelor de unică folosinţă utilizate pentru ambalarea produselor finite neprotejate împotriva contaminării microbiologice şi chimice; utilizarea pentru depozitarea diferitelor categorii de deşeuri a unor recipienţi fără sistem de acţionare la pedală care să evite intersecţia fazelor salubre cu cele insalubre; depozitarea necorespunzătoare a ambalajelor din carton pe holurile de acces ale unităţii; existența în spaţiile de depozitare şi de expunere la comercializare a diferitelor categorii de materii prime, semifabricate şi produse finite cu modificări organoleptice de aspect, consistenţă şi culoare; nerespectarea condiţiilor tehnice stabilite de către producător pe timpul manipulării şi depozitării produselor pe bază de cacao; lipsa monitorizării parametrilor de microclimat la agregatele frigorifice şi mese calde destinate depozitării materiilor prime, a semifabricatelor şi a produselor finite; intersecţia fazelor salubre cu cele insalubre (prezenţa în spaţiile de fabricaţie a ustensilelor şi substanţelor destinate igienizării; prezenţa obiectelor personalului lucrător); utilizarea în etapele preliminare ale procesului tehnologic de fabricare a produselor finite a unor ustensile neprofesionale, insuficient igienizate.
Pe lângă toate acestea, în urma verificării disponibilităţii tuturor informaţiilor obligatorii privind etichetarea produselor finite, a rezultat informarea incorectă a consumatorilor privind natura ingredientului majoritar utilizat la fabricarea semifabricatelor de patiserie şi panificaţie. Afişarea unor informaţii şi indicaţii care nu sunt conforme cu parametrii ce caracterizează produsele şi care nu pot fi probate reprezintă o altă abatere consemnată de comisarii CJPC Brăila.