Cele mai importante evenimente pe scena internationala in 2008 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cele mai importante evenimente pe scena internationala in 2008

Anul 2008 a fost marcat de numeroase evenimente internationale, relateaza AFP, care prezinta o cronologie a celor mai importante dintre acestea.
- 3 martie, RUSIA - Succesorul desemnat al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, obtine o victorie zdrobitoare in alegerile prezidentiale. Putin ii cedeaza postul sau lui Medvedev in mai, dupa doua mandate (2000-2008), Constitutia interzicindu-i un al treilea mandat consecutiv, si devine premier, pastrindu-si atributiile majore la conducerea statului.
- 25 mai, LIBAN - Alegerea noului presedinte al Libanului, Michel Suleiman, comandantul-sef al armatei din 1998, dupa mai multe luni de impas politic.
- 2 iulie, COLUMBIA - Armata columbiana o elibereaza pe Ingrid Betancourt, de cetatenie columbiano-franceza, fost candidat ecologist la alegerile prezidentiale, dupa aproape sase ani petrecuti in detentia gherilei Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC). Operatiunea "Jacque" a armatei columbiene a permis, de asemenea, salvarea altor 14 ostatici detinuti de FARC.
- 7 iulie, AFGANISTAN - Peste 60 de morti intr-un atentat sinucigas impotriva ambasadei Indiei din Kabul, care a cunoscut in acest an o recrudescenta a atentatelor sinucigase.
- 21 iulie, SERBIA - Arestarea fostului lider politic sirb bosniac Radovan Karadzici, de catre serviciile de securitatea sirbe. Karadzici si fostul sau lider militar, Ratko Mladici, in continuare in libertate, s-au ascuns dupa ce TPI i-a inculpat, in urma cu 13 ani, pentru genocid si crime de razboi in timpul conflictului din Bosnia (1992-1995).
- 7-8 august, CRIZA RUSO-GEORGIANA - Georgia declanseaza in noaptea de 7 spre 8 august o ofensiva militara impotriva republicii separatiste Osetia de Sud, sustinuta de Moscova si pentru controlul careia cele doua tari s-au confruntat de la destramarea URSS, in 1991. Rusia lanseaza o operatiune militara si isi retrage ultimii soldati in octombrie. Conflictul se extinde si in cazul Abhaziei, o alta republica autonoma separatista din Georgia, sustinuta, de asemenea, de Moscova. Rusia recunoaste independenta acestor regiuni la 26 august, spre nemultumirea occidentalilor, si interzice pina in prezent accesul observatorilor internationali in aceste teritorii.
- 8-24 august, JOCURILE OLIMPICE DE LA BEIJING - Cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing, China devine prima putere olimpica, obtinind 51 de medalii de aur, devansind Statele Unite, cu 36 de medalii, din totalul de 100. Aceste Jocuri Olimpice au generat o controversa pe scena internationala din cauza nerespectarii de catre China a drepturilor omului, in special in Tibet.
- 18 august, PAKISTAN - Presedintele pakistanez Pervez Musharraf, aflat la putere din 1999, demisioneaza cu o zi inainte de lansarea unei proceduri de destituire de catre coalitia guvernamentala. Pervez Musharraf, comandantul-sef armatei, a preluat puterea in octombrie 1999, dupa o lovitura de stat militara care s-a desfasurat fara varsare de singe. Controversatul Asif Ali Zardari, vaduvul lui Benazir Bhutto, ales in septembrie de Parlament, ii succeda la conducerea tarii.
- 15 septembie, CRIZA FINANCIARA SI ECONOMICA - Falimentul bancii americane Lehman Brothers marcheaza accelerarea unei crize financiare mondiale, care a debutat in 2007 in Statele Unite, odata cu prabusirea pietei imprumuturilor imobiliare la risc (subprime), care va devasta economia internationala. sint deosebit de puternic afectate institutiile financiare si sectorul auto, constrinse sa ceara ajutor public pentru a supravietui. Numeroase tari intra in recesiune, dintre care Statele Unite, Japonia, Marea Britanie, Germania si Italia. Asfixiata, Islanda a obtinut un ajutor financiar din partea comunitatii internationale si a vecinilor sai nordici.
In decembrie, un raport al ONU prevede o crestere mondiala de 1 la suta in 2009, tarile dezvoltate fiind cele mai afectate, cu o scadere de 0,5 la suta.

Repercusiuni si pe plan social

Repercusiuni se resimt si pe plan social: OCDE anticipeaza opt milioane de someri suplimentari in zona sa, respectiv 42 de milioane pina in 2010.
- 21 septembrie, AFRICA DE SUD - Presedintele Thabo Mbeki, aflat la putere din 1999, suspectat ca a instrumentalizat justitia pentru a-l inlatura pe rivalul sau, Jacob Zuma, este constrins sa demisioneze la cererea partidului sau, Congresul National African (ANC). Aceasta demisie este urmata de o criza fara precedent de la caderea regimului apartheid, in 1994. Kgalema Motlanthe este ales presedinte de Adunarea Nationala, pina la organizarea de noi alegeri.
- 21 septembrie, ISRAEL - Premierul Ehud Olmert, anchetat pentru diverse cazuri de coruptie, este constrins sa demisioneze. La 26 noiembrie, inculparea sa pentru coruptie este anuntata. Olmert a pretins permanent ca este nevinovat. Ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, care a primit misiunea de a forma un nou Guvern, nu a reusit sa formeze o coalitiei, dupa aproximativ o luna de tratative.
- 25 septembrie, CHINA - Misiune istorica a rachetei Longue Marche II-F, care transporta nava spatiala Shenzhou VII si trei astronauti chinezi. La 27 septembrie, Zhai Zhigang indeplineste prima misiune in spatiu a Chinei, revenind la modul dupa o iesire de cel putin 15 minute.
- 15 octombrie, LIBAN-SIRIA - Siria si Libanul stabilesc relatii diplomatice pentru prima data de la proclamarea independentei, in urma cu 60 de ani, un prim pas catre normalizarea relatiilor lor, marcate de o lunga tutela siriana asupra vecinului sau.
- 4 noimbrie, SUA - Democratul Barack Obama obtine o victorie istorica, devenind primul presedinte ales de culoare al Statelor Unite. Obama opteaza pentru fosta sa rivala in alegerile primare, Hillary Clinton, in functia de secretar de Stat in administratia sa si il mentine la conducerea Pentagonului pe actualul secretar, Robert Gates. Pentru prima data, secretarul Apararii este reconfirmat in functie intr-o administratie de alta culoare politica decit a sa.
- 15 noiembrie, SOMALIA - Pirati inarmati captureaza un petrolier saudit, Sirius Star, in Oceanul Indian, marcind o noua etapa in pirateria pe mare din aceasta regiune. O operatiune navala a Uniunii Europene, sub mandat ONU, va debuta la 8 decembrie pentru a lupta impotriva piratilor in Golful Aden, in largul coastelor somaleze, una dintre zonele cele mai periculoase din lume, unde actele de piraterie au atins un nivel record de la inceputul lui 2008.
- 26-29 noiembrie, INDIA - Barbati inarmati cu pusti de asalt si grenade declanseaza o serie de atacuri coordonate la Bombay, capitala economica a tarii. Printre locurile vizate se numara gara centrala, un spital si doua hoteluri de lux. Un grup prezentindu-se drept Mujahedinii din Deccan revendica atentatele.
Fortele de securitate lanseaza un asalt impotriva hotelurilor, eliberind intr-o prima faza 93 de ostatici de la hotelul Oberoi/Trident. La 29 noiembrie, ultimii islamisti baricadati la Taj Mahal sint ucisi.
New Delhi si Washingtonul imputa aceste atentate, care au provocat moartea a cel putin 163 de persoane - civili, politisti si militari, dar si 26 de straini - si peste 300 de raniti, gruparii islamiste ilegale Lashkar-e-Taiba, cu baza in Pakistan. India a cerut Pakistanului sa ii livreze circa 20 de suspecti, in special pe Hafeez Sayeed, liderul gruparii.
- 27 noiembrie, IRAK - Parlamentul irakian adopta acordul de securitate cu Statele Unite, care prevede retragerea trupelor americane din Irak la sfirsitul lui 2011, dupa discutii aprinse intre Bagdad si Washington. Cel tirziu la 30 iunie 2009, toate fortele combatante americane vor trebui retrase din aceste orase si localitati.
- 2 decembrie, THAILANDA - Curtea Constitutionala thailandeza ordona dizolvarea partidului de guvernamint, declarat vinovat de frauda electorala, si ii interzice premierului Somchai Wongsawat orice activitate politica timp de cinci ani.
Acest verdict este dat in contextul crizei marcate de opt zile de manifestatii antiguvernamentale, care au determinat inchiderea a doua aeroporturi din Bangkok, peste 350.000 de pasageri fiind blocati. Urmeaza un acord cu manifestantii, pentru reluarea trafiului aerian, restabilit integral la 5 decembrie.
Evenimentele au dat o lovitura puternica industriei turistice thailandeze, pierderile cifrindu-se la miliarde de dolari.
- 27 decembrie, GAZA - Israelul lanseaza o operatiune aeriana de o amploare fara precedent de la ocuparea teritoriilor palestiniene, in 1967, impotriva Hamas, in Fisia Gaza.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro