Centralele termice vechi nu mai sunt bune. Trebuie schimbate! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Centralele termice vechi nu mai sunt bune. Trebuie schimbate!

Veşti proaste pentru proprietarii de centrale de apartament mai vechi de 10 ani şi care va trebui să le înlocuiască: de luna viitoare intră în vigoare o directivă europeană ce permite vânzarea doar a centralelor termice cu condensare. Ce-i drept, noile instalaţii sunt mai puţin poluante şi au un randament mai mare, însă, în mod evident, sunt mult mai scumpe, preţul pornind de la 3.000 - 3.500 lei.
În luna septembrie vor intra în vigoare prevederile directivelor ErP (Energy-related Products Directive), care vor obliga producătorii de centrale termice să crească eficienţa energetică a respectivelor echipamente şi să aibă un consum de gaze mai redus. Concret, după data de 26 septembrie 2015, toţi producătorii şi comercianţii, inclusiv cei din România, vor fi obligaţi să producă/vândă doar centrale termice cu condensare, considerate mai eficiente şi mai puţin poluante decât cele clasice. Măsura face parte din strategia UE de reducere şi eficientizare a consumului energetic şi este similară cu cea a scoaterii din producţie şi consum a becurilor clasice, cu filament. "Directiva europeană se referă la eficientizarea energetică, adică nu se mai pot fabrica centrale termice de apartament cu un randament mai mic de 75%. Când va trebui să o schimbe, nu va mai găsi din aia ieftină, care a fost în jur de 2.000 de lei, va găsi la 3.500 de lei", a declarat presei centrale Ionuţ Nejloveanu, vicepreşedintele ANPSC (Asociaţia Naţională a Prestatorilor de Servicii de Contorizare şi Calcul al Utilităţilor - n.r.).
Dacă centralele convenţionale cele mai ieftine costă 1.700 - 2.000 de lei, cele care folosesc noua tehnologie costă 3.300- 4.000 de lei.
Aceste centrale sunt mai eficiente pentru că valorifică nu numai energia eliberată la ardere, ci şi căldura suplimentară obţinută prin condensarea vaporilor de apă conţinuţi de gazele arse.
"Centralele termice de apartament trebuie să fie schimbate la 10 ani, când nu mai sunt ISCIR-izate şi dacă în România se dă ISCIR, se dă pentru că este corupţie. Vine ăla la tine şi spune hai că-ţi mai dau 2 ani la ea. (...) Introducerea acestei directive europene este ştiută de mult timp, dar comercianţii de centrale de apartament au omis să spună aceste lucruri oamenilor. Se întâmplă la fel cum s-a întâmplat şi cu becurile cu incandescenţă sau ca în cazul interzicerii producţiei de maşini cu Euro3. E clar că aceste centrale în condensare sunt mai eficiente decât cele actuale, dar sunt şi mai scumpe, iar cine deţine o centrală obişnuită nu va fi obligat să o schimbe până nu vor trece cei 10 ani, cât înseamna funcţionarea normală a unei astfel de centrale", a mai precizat Nejloveanu.
De asemenea, reprezentanţii ANPSC mai atrag atenţia că odată cu directiva europeană se va introduce şi taxa pe coş. Această taxă este pusă în discuţie încă de acum 4 ani, iar 2015 este termenul limită până când poate fi amânată. Propunerea este ca fiecare proprietar de centrală termică de apartament să achite câte 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă de instalaţia proprie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro