Autorităţile brăilene au bifat, ieri, finalizarea proiectului privind extinderea centrului social multifuncţional din cartierul Lacu Dulce.
Pe scurt, după ce au construit clădirea, în aprilie 2010, reprezentanţii administraţiei au decis în 2014 că centrul poate fi mărit, pentru a servi la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor defavorizate, inclusiv a celor de etnie romă. În prezent, clădirea situată la intrarea în cartierul de locuinţe ANL serveşte 200 de beneficiari, dintre care 150 copii, care sunt ajutaţi să îşi facă temele şi nu numai. Proiectul a fost realizat prin fonduri europene, în colaborare cu bani de la bugetul local şi a avut o valoare totală de 636.769 lei, sumă din care Primăria municipiului a avut de plătit doar 93.384 lei. "Noi am avut o construcţie în anii anteriori pe acest centru multifuncţional, care s-a dovedit a fi utilă. Aici au venit mulţi copii din zonă, din cartierul Lacu Dulce, dar şi de la ANL-uri, pentru teme, diverse formule de educaţie, inclusiv părinţii acestora. Şi atunci, atât din partea comunităţii din Lacu Dulce, a Direcţiei de Asistenţă Socială, cât şi a Direcţiei de Dezvoltare au reieşit nevoia şi oportunitatea de a mări spaţiul respectiv. A fost încă un proiect european. A rezultat această parte nouă de clădire. Mai are o anexă în care sunt maşini de spălat, ca cei care vin aici să îşi poată spăla hainele. Este şi o formă de sprijin, dar şi una de educaţie în spiritul acesta. De asemenea, câteva săli în care vor putea să se desfăşoare cursuri şi diverse acţiuni pentru copii", a declarat primarul Aurel Simionescu, imediat după ce a tăiat panglica alături de copii, la inaugurarea clădirii proaspăt reamenajate. Însoţit de câţiva consilieri municipali şi judeţeni, acesta a făcut şi un tur al clădirii şi a stat de vorbă cu cei mici, prezenţi la cursuri.
Planuri pentru 80 de apartamente ANL noi în Lacu Dulce
Centrul social are la parter o sală dotată cu maşini de spălat şi alte două pregătite pentru cursuri. La etaj, au fost realizate două clase, mobilate pentru derularea unui program after school. De asemenea, imobilul are un grup sanitar şi este dotat cu scaune, bănci, dulapuri, table de scris, calculatoare, laptopuri, un videoproiector şi o imprimantă multifuncţională. Potrivit primarului, cursurile sunt asigurate de Direcţia de Asistenţă Socială Brăila, care pune la dispoziţia copiilor şi nu numai, instructori şi educatori.
Simionescu a ţinut să precizeze în acelaşi context şi alte planuri pentru cartierul Lacu Dulce. "Vă spun acum, în premieră, că vom avea încă 80 de apartamente. Sper ca anul acesta ANL să dezvolte activitatea respectivă, în sensul de a putea face licitaţia, pentru că durează. Dar lucrurile vor evolua, avem aprobate 80 de apartamente în continuare în Lacu Dulce. Deci, pe măsură ce se dezvoltă cartierul, vrem să dezvoltăm şi partea aceasta socială pentru zona de case, astfel încât lucrurile să evolueze spre mai bine", a mai afirmat edilul-şef.
De asemenea, sursa citată a mai menţionat că numărul de copii care pot beneficia de cursuri la centrul social nu este limitat la 150, ci poate fi extins. "Din păcate, părinţii copiilor noştri din comunitate sunt foarte slab pregătiţi, poate chiar fără studii şi nu sunt la zi cu programa nouă şcolară a copiilor şi nu au cum să îi ajute la teme. I-am spus domnului primar încă din 2008 că e nevoie de un centru unde copiii să îşi poată face temele. Mă bucur din suflet pentru că am înţeles că se va face şi educaţie sanitară şi e nevoie de acest domeniu", a declarat la rândul său, consilierul judeţean UNPR Gina Anton, în calitate de reprezentant al comunităţii rome.
De precizat că, pe lângă Aurel Simionescu, Gina Anton şi şefii direcţiilor implicate în proiect, la eveniment au fost prezenţi: viceprimarul Doiniţa Ciocan (PSD), consilierii municipali Traian Adrian (UNPR), Silviu Mangiurea (PSD), Loredana Virginia Badiu (PSD), dar şi deputatul social-democrat Marian Dragomir.