"CET": Pierderi de 88 de miliarde | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"CET": Pierderi de 88 de miliarde

Pierdere de 88,5 miliarde de lei vechi, adica peste 2,3 milioane de euro. Acesta este rezultatul exercitiului financiar al SC "CET" aferent anului trecut. Dezastruos daca ne raportam la faptul ca previziunile initiale privind rezultatul anual indicau o pierdere de circa 50 miliarde de lei vechi. Ingrijorator, daca ne gindim ca aproximativ 20.000 de familii din municipiu sint dependente energetic de aceasta societate. Practic societatea este "supraincarcata" de cheltuieli generate de vechimea instalatiilor, de pierderile din retea sau evolutia efervescenta a tarifului la gaz metan. Peste toate acestea s-a adaugat reducerea consumului in cazul clientilor importanti, asa cum este cazul "Celhart Donaris", care a anuntat ca, din acest an, nu mai cumpara energie termica, precum si fenomenul de debransare in masa. Toate acestea alimenteaza riscul ca societatea sa acumuleze datorii atit de mari incit unul dintre creditori sa se hotarasca sa deschida procedura de insolventa care s-ar putea finaliza cu un faliment rasunator. Acest lucru ar fi echivalentul unui dezastru de proportii pentru cele circa 20.000 de familii care se incalzesc si primesc apa calda in sistem centralizat. La fel de grav este ca, pe componente ale contului de profit/pierdere, gaura neagra provine din activitatea de exploatare, adica din activitatea de baza: prestarea serviciului public de termoficare.
Potrivit datelor din informarea anuala prezentata pietei Rasdaq, cifra de afaceri inregistrata in perioada de referinta este de 763 miliarde de lei vechi, in crestere cu circa 11 procente fata de anul 2006 cind acelasi indicator era cotat la 682 miliarde de lei vechi. In ceea ce priveste veniturile, raportul anual indica o crestere de la 761,9 miliarde de lei vechi in 2006, la 811 miliarde lei vechi in 2007. In acelasi timp, la capitolul cheltuieli, trendul este unul ascendent in sensul ca unitatea a cheltuit in 2007 circa 899,5 miliarde de lei vechi, comparativ cu 769 miliarde in 2006, de unde rezulta un plus de cheltuieli de aproximativ 130 miliarde de lei vechi. Trebuie subliniat ca potrivit Bugetului de Venituri si Cheltuieli previzionat pentru intreg anul 2008, "CET" SA Braila ar urma sa raporteze ca a iesit pe zero, adica nici profit dar nici pierdere.

Sperantele CET de a iesi din criza: investitii programate pentru anii urmatori

Cauzele indicate chiar de catre conducerea SC "CET" in raportul catre piata Rasdaq vizeaza in primul rind sezonul rece defavorabil unitatii de anul trecut, cind media temperaturilor exterioare a fost ridicata. In al doilea rind, se invoca vechimea si gradul ridicat de uzura a echipamentelor care determina un consum mare de gaz metan. Asta in conditiile in care gazul metan, materiile prime si materialele sint achizitionate la preturi comparabile cu cele practicate pe plan international, iar energia termica este vinduta pe piata locala la un pret avizat de ANRE mai mic decit pretul mediu cu care se opereaza pe plan international. "La 31 decembrie 2007 societatea a inregistrat o pierdere contabila de 8,85 milioane lei din cauza scaderii productiei (temperaturi ridicate pe timpul iernii, micsorarea numarului de consumatori), cresterii pretului la gazul metan neinclusa in preturile de vinzare de ANRE cit si a lipsei unei capacitati de productie adecvate unui numar mai mic de consumatori, centrala fiind proiectata pentru platforma chimica Chiscani", se mentioneaza in raportul anual de activitate al SC "CET" SA, prezentat pietei Rasdaq.
Conducerea operatorului de termoficare a dat asigurari ca lucrurile nu sint atit de grave precum par intrucit are promisiuni legate de un sprijin concret din partea actionarului majoritar. "Am prezentat situatia primarului si i-am cerut ajutorul, iar dumnealui mi-a promis ca va acorda bani in plus peste transa din subventia pentru termoficare. Cu acesti bani vom achita o parte din datoria catre furnizorul de gaz metan astfel incit sa ajungem cit de cit in grafic cu platile si sa nu ajungem ca, in noiembrie, sa ne fie restrictionata furnizarea de gaz din cauza datoriei. In plus, primarul a semnat si adresa catre Ministerul Adminstratiei prin care certifica faptul ca autoritatea locala va contribui in cota ce-i revine, la punerea in aplicare a investitiilor programate in cadrul programului Termoficare 2008 - 2015", ne-a declarat Ionel Patrascu. De asemenea el a explicat ca deja societatea a realizat o serie de investitii din surse proprii dar si de la bugetul de stat, cu scopul retehnologizarii si modernizarii sistemului de termoficare. "Deja a fost modernizat un cazan din sursa de producere de pe platforma de la Chiscani, situatie in care ni se permite ca, in functie de temperaturile exterioare, sa reglam producerea de energie termica si electrica astfel incit sa fim eficienti, lucru care era imposibil cu vechiul cazan. Mai mult, de citeva saptamini, am pus in functiune noua sursa de vara care ne confera o flexibilitate mult mai mare in raport cu necesarul de energie termica al populatiei. In plus, eficienta functionarii cu noul cazan amplasat chiar la intrarea in municipiu este mult mai mare. Impreuna cu celelalte lucrari de modernizare a Punctelor Termice si a retelei de termoficare pina la nivel de bloc, toate aceste investitii vor conduce la reducerea costurilor de functionare. De aceea am estimat ca la finele acestui an sa nu mai iesim in pierdere", a explicat Patrascu.
De altfel, raportul aferent primului trimestru al acestui an indica faptul ca societatea are un profit contabil de peste 21 miliarde de lei vechi.

Primaria sare in ajutor

La rindul sau, primarul municipiului Aurel Simionescu, a confirmat ajutorul promis operatorului de termoficare: "Am discutat cu directorul de la CET si i-am promis ca din datoria veche a municipalitatii fata de operatorul de termoficare vom achita sume mai mari decit prevede graficul de esalonare, fara a depasi valoarea totala a datoriei, astfel incit sa ajunga cu plata la gaz metan la un termen rezonabil si sa nu ne trezim la inceperea sezonului rece ca furnizorul de combustibil restrictioneaza livrarile din cauza datoriei acumulate".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro