CET vrea sa se salveze pastrindu-si clientii cu forta | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CET vrea sa se salveze pastrindu-si clientii cu forta

Directorul general adjunct al CET, Adrian Traian, admite ca unitatea se afla intr-o situatie financiara delicata, dar crede ca de aici si pina la a spune ca este in pragul falimentului este distanta lunga. El ne-a explicat ca, de fapt, a fost vorba despre cauze obiective, care au dus la rezultatele financiare slabe din acest an, dar este sigur ca, prin masurile severe impuse de guvernanti, care, practic, fac aproape imposibila debransarea, lucrurile sa se indrepte. Cu alte cuvinte, Traian se bazeaza pe faptul ca, prin reglementari legislative, oamenii sint obligati sa ramina clienti ai CET, desi ei si-ar dori cu totul altceva: "Stiti si dumneavoastra ca am trecut printr-o iarna deosebit de calda si datorita temperaturilor ridicate, nevoia de caldura in municipiu a fost mai mica. Pe de alta parte, au fost situatii cind datorita numarului mare de debransari de la sistemul de termoficare, acesta a fost dezechilibrat. Au mai fost situatii, si nu putine, cind proprietarii unor apartamente din condominii, datorita debransarilor, au fost obligati sa plateasca sume mari la intretinere. Legiuitorul a intervenit si a trasat anumite directive, privind situatia debransarilor ulterioare. Dumneavoastra stiti ca si in UE exista acel principiu: un condominiu - un singur sistem de incalzire. Ceea ce s-a intimplat pina acum a fost o situatie anormala si de la inceput legislatia a prevazut ca proprietarii care vor sa se debranseze sa efectueze o reproiectare a instalatiei cu redimensionarea conductei. Ceea ce nu s-a intimplat, si asta nu pentru ca oamenii au fost comozi, dar si aceasta redimensionare a conductei necesita bani multi".
Traian nu admite ideea ca ar fi vorba despre o termoficare fortata si este sigur ca, in curind, cei care acum sint nemultumiti ca nu sint lasati sa se debranseze vor fi fericiti ca s-a intimplat asta, pentru ca va fi mult mai avantajos pentru ei sa fie racordati la sistemul centralizat de incalzire. "Nu este termoficare fortata! Daca mergeti in UE, in tarile din vest, o sa vedeti ca in toate localitatile - cu mici exceptii, bineinteles - au intr-un condominiu un singur sistem de incalzire, iar marile aglomerari urbane au termoficare centralizata. Unde sintem noi deficitari este ca in strainatate, in acele sisteme, s-au introdus cele mai noi materiale si utilaje, ceea ce a dus la reducerea pierderilor. Ceea ce vrem sa facem noi acum - si am demarat de acum 2-3 ani de zile - a fost sa inlocuim toate conductele de alimentare cu energie termica din municipiu cu teava preizolata, cu pierderi minime, cu sistem de monitorizare a pierderilor, cu automatizarea punctelor termice, cu inregistrarea automata a tuturor consumurilor si datelor. Toate aceste lucrari sint in derulare. A cui este vina ca noi am mostenit un sistem greoi? Noi incercam, cu bani multi, sa cream conditii civilizate si sa-i convingem pe cei care si-au pus centrale, sa renunte la ele. Nu este o gluma, pentru ca, de la 1 ianuarie, pretul la gazul metan va fi ca in UE".
Amintim ca, potrivit datelor oficiale, la finele primului semestru, CET SA a inregistrat pierderi de 1,3 milioane lei, adica 400.000 euro, iar previziunile pentru intreg anul vizeaza o pierdere totala de 50 miliarde de lei vechi, de patru ori mai mare decit cea inregistrata la semestru. Cu toate acestea, si in conditiile in care societatea este "supraincarcata" de cheltuieli generate de vechimea instalatiilor sau de pierderile din retea, actionarul majoritar, adica municipalitatea, a aprobat recent majorarea cu 30% a indemnizatiilor de sedinta ale reprezentantilor PNL in Consiliul de Administratie al firmei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro