Cinci brăileni uciși de SIDA în 2024 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Bolile transmisibile, în raportul Direcției de Sănătate Publică

Cinci brăileni uciși de SIDA în 2024

• la ora actuală, sunt în evidența DSP Brăila 154 de pacienți seropozitivi, dintre care 104 infectați cu HIV și 50 în stadiul de SIDA, precum și sute de pacienți diagnosticați cu TBC • Direcția de Sănătate Publică Brăila mai informează că, anul trecut, s-au înregistrat, la nivelul județului, 359 de cazuri confirmate de COVID-19, 244 de cazuri confirmate de rujeolă, 37 de cazuri de tuse convulsivă, 304 cazuri de varicelă și 47 de cazuri de scarlatină • în perioada 1 iulie - 30 septembrie, s-a înregistrat un focar de rujeolă la Centrul de Detenție Tichilești, pentru stingerea căruia s-au distribuit 20 de doze vaccin ROR, care s-au administrat contacților • tot anul trecut, 2.171 de brăileni au fost testați pentru HIV/SIDA

 

Potrivit Raportului anual întocmit de Direcția de Sănătate Publică Brăila, bolile transmisibile continuă să provoace mari probleme la nivel local. Astfel, în anul 2024, au fost analizate, validate și anchetate peste 300 de infecții asociate asistenței medicale, depistate în unitățile spitalicești, în condițiile în care, în Secțiile de Pediatrie, Boli Infecțioase, Chirurgie Infantilă și Neuropsihiatrie Infantilă din Brăila au fost spitalizați peste 2.000 de copii cu vârste între 0 și 15 ani.

În acest interval de timp, au fost confirmate 359 de cazuri de COVID-19 și 244 de cazuri de rujeolă (confirmate de Laboratorul INSP București). Mai mult, potrivit DSP Brăila, în contextul epidemiei naționale de rujelolă, „în perioada 1 iulie - 30 septembrie 2024, s-a înregistrat un focar de rujeolă la Centrul de Detenție Tichilești, pentru stingerea căruia s-au distribuit 20 de doze de vaccin ROR, care s-au administrat contacților”.

Din 50 de brăileni testați anul trecut pentru tuse convulsivă, 37 au fost confirmați de către Laboratorul INSP București. Și asta nu e tot. 

„S-au raportat, de către medicii de familie și unitățile sanitare cu paturi, 304 cazuri de varicelă și 47 de cazuri de scarlatină, pentru care s-au făcut anchete epidemiologice și s-au inițiat măsuri de prevenire a infecției, prin intermediul cabinetelor școlare. De asemenea, s-au raportat, de către medicii de familie și unitățile sanitare, 10.853 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 3.741 de pneumonii și 103 cazuri de gripă. Nu în ultimul rând, s-au raportat, de către unitățile sanitare cu paturi, 70 de cazuri de infecții cu Rotavirus la copii și 13 suspiciuni de infecții cu West-Nile, din care 6 au fost confirmate de către Laboratorul INSP București”, precizează reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Brăila.

În acest context, au fost actualizate în teritoriu, prin medicii de familie și medicii specialiști din spitale, informațiile cu privire la bolile transmisibile cu sistem de supraveghere aparte: rujeola, rubeola, tuse convulsivă, paralizii acute flasce (PAF), boala diareică acută (BDA) și meningită West-Nile (MWN). În cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii și gripei, au fost culese săptămânal informații cu privire la numărul de cazuri din teritoriu, care au fost validate, analizate și raportate, conform metodologiei DSP. Același lucru s-a întâmplat în cazul sistemelor de supraveghere a rujeolei, rubeolei, BDA, PAF, în condițiile în care, în Secțiile de Pediatrie, Boli Infecțioase, Chirurgie Infantilă și Neuropsihiatrie Infantilă din Brăila au fost spitalizați 2.355 de copii cu vârste între 0 și 15 ani.

În cadrul Programului național de supraveghere și control al infecției HIV/SIDA, au fost desfășurate activități de depistare a infecției cu transmitere verticală a infecției HIV/SIDA la grupe de risc și la testarea voluntară cu consiliere pre și post testare. Au fost testate nu mai puțin de 2.171 de persoane, din care 1.225 prin teste rapide și 946 prin ELISA în Laboratorul DSP Brăila.

„Numărul total al pacienților seropozitivi în evidență este de 154, din care 104 infectați cu HIV și 50 în stadiul de SIDA. Au fost înregistrate 5 decese prin HIV. În tratament curativ au fost 138 de pacienți”, precizează reprezentanții DSP Brăila.

Tuberculoza, una dintre cele mai temute maladii, continuă, de asemenea, să fie o problemă pentru autoritățile sanitare. Anul trecut au fost efectuate 395 de testări ppd, s-a instituit chimioprofilaxie la 115 persoane și tratament specific la alte 465 de persoane diagnosticate cu TBC. Nu mai puțin de 2.340 brăileni au fost investigați în vederea stabilirii diagnosticului (prezumtiv de TBC), 1.125 prin metoda RX și 1.215 prin examen bacteriologic.     

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro