• consilierii judeţeni au aprobat, recent, achiziţionarea unor servicii de consultanţă şi asistenţă juridică care să funcţioneze pe durata întregului an şi să vizeze procesele grele • potrivit şefului CJ Brăila, Francisk Chiriac, suma prinsă în buget este de 1 miliard lei vechi, însă contractul şi implicit preţul prestărilor se va stabili abia în urma unei licitaţii • subiectul a stârnit contre în cadrul plenului, după ce consilierii judeţeni PNL au solicitat să nu existe un contract anual cu o firmă de avocatură, ci să se apeleze la astfel de servicii punctual
Consiliul Judeţean Brăila nu vrea să mai rişte procesele grele lăsându-le pe mâna propriilor jurişti, astfel că are de gând să încheie un contract de prestări servicii cu o firmă de avocatură externă. Un atare proiect a fost dezbătut şi aprobat în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare, aşadar peste câteva luni, după organizarea unei licitaţii, serviciul extern de asistenţă juridică ar trebui să îşi înceapă activitatea.
Potrivit raportului proiectului de hotărâre, în cadrul Consiliului Judeţean se
desfăşoară un număr mare de proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică, însă pentru multe dintre acestea au fost formulate deja contestaţii. Plecându-se de la ideea că toate cheltuielile estimate pentru asigurarea reprezentării instituţiei în domeniul achiziţiilor publice ar fi prea mari, în special pentru că presupun deplasări ale juriştilor la Bucureşti, s-a ajuns la propunerea încheierii unui contract cu o societate sau un cabinet de avocaţi, cu sediul în capitală şi cu experienţă în domeniul achiziţiilor publice. “Totodată există situaţii când (...) apar dificultăţi care generează litigii cu un grad maxim de complexitate, ce necesită expertiză în specialitate, la nivel ridicat, pe care personalul aparatului propriu de specialitate încadrat pentru această activitate, din cauza volumului mare de lucru, nu o poate asigura”, se mai arată în raportul proiectului.
Chiar şi aşa, subiectul nu a fost agreat de către toţi membrii Consiliului şi a stârnit agitaţie în cadrul plenului. În frunte cu Ovidiu Nechita, consilierii judeţeni liberali au solicitat să nu se semneze un contract anual pentru aceste servicii, ci să se apeleze la avocaţi, ca şi până acum, doar atunci când ar fi nevoie. Propunerea, însă, nu s-a bucurat de prea mare succes. La rândul său, PND-ista Simona Drăghincescu a cerut rapoarte periodice privind activitatea viitoarei firme de avocatură care va semna acest contract cu CJ Brăila.
“În fiecare lună, în momentul când firma câştigătoare va veni cu factura în spatele acesteia va exista un raport legat de ce s-a întâmplat şi cum şi-au îndeplinit obligaţiile”, a afirmat preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 20 voturi “pentru” şi 10 “împotrivă” din partea consilierilor PNL.
1 miliard lei vechi, prins în buget pentru acest serviciu
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Chiriac a afirmat că mai durează o perioadă până când se va stabili firma de avocatură cu care va colabora Consiliul Judeţean. Totodată, acesta a specificat că pentru acest serviciu deja a fost prinsă în bugetul instituţiei suma de100.000 lei.
“Am aprobat proiectul şi am alocat doar suma, acum e în procedură de achiziţie. Noi am prins 1 miliard lei vechi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să îi consumăm pe toţi. În această hotărâre am spus că vrem să luăm un serviciu, dar automat se intră pe un caiet de sarcini, pe o achiziţie legală, pe SEAP. Nu punem degetul pe cineva anume. O să fie publică licitaţie, nu e niciun fel de problemă”, a afirmat Chiriac, cu precizarea că firma va oferi consultanţă juridică doar în cazul proceselor complicate.
Primăria merge pe varianta: «doar la nevoie»
Potrivit secretarului municipiului, Ion Drăgan, Primăria Brăila încă nu a luat în calcul încheierea unui astfel de contract şi merge în continuare pe asistenţa oferită de propriii jurişti. Chiar şi aşa, Drăgan a ţinut să specifice că în cazul municipalităţii nu au existat foarte multe cazuri în care să fie nevoie de avocaţi specializaţi pe anumite speţe.
“Noi, la Municipiu, am uzat de această prevedere legală atunci când am avut nişte cauze punctuale, fie ale Primăriei, ca structură, fie ale structurilor subordonate. La ora actuală avem un astfel de contract în derulare pe litigiul cu Fin Co Ge Ro. Acea concesiune. Dar de principiu, noi mergem punctual. Acolo unde există o dificultate sporită, sau cum s-a întâmplat în cazul de care v-am menţionat, unde este o competenţă a Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ Internaţional a României, în aceste situaţii, da. Acolo nimeni din aparatul nostru nu are experienţă. În rest, încercăm să ne reprezentăm singuri la cel mai bun nivel, fie că e Curtea de Apel sau că e Înalta Curte”, a afirmat Drăgan.