Mergi la conţinutul principal

Clădirea Fiscului, pericol public

• fostul sediu al Finanțelor Publice din Piața Traian a fost închis în urmă cu 10 ani din cauza stadiului avansat de degradare în care ajunsese • ținut în conservare până în prezent, imobilul s-a șubrezit și mai tare • zilele trecute, bucăți mari de tencuială au căzut de pe fațadă pe trotuar și doar șansa a făcut să nu treacă nimeni prin zonă, fiind evitată astfel o nenorocire • clădirea se află în continuare în proprietatea Ministerului de Finanțe și în administrarea Direcției Regionale a Finanțelor Publice Galați • în 2020, s-a pus problema de a fi preluată de Prefectura Brăila, care să o reabiliteze și să își mute activitatea acolo • acea inițiativă nu s-a concretizat, însă • mai nou, există informații că Ministerul de Finanțe ar vrea să reabiliteze această clădire de patrimoniu, la pachet cu sediul principal al Fiscului, de pe Faleza Dunării • bugetul alocat ar fi de ordinul zecilor de milioane de lei, însă nu se știe exact când vor începe efectiv lucrările

 

Din cauza stării tot mai avansate de degradare, fostul sediu al Finațelor Publice din Piața Traian a fost închis pentru public și trecut în conservare. Asta se întâmpla în primăvara anului 2015. Au trecut 10 ani de atunci, iar imobilul a ajuns într-o stare și mai gravă. Dacă măsura conservării s-a luat pentru a nu pune în pericol cetățenii care intrau înăuntru ca să-și plătească taxele și impozitele, acum pericolul este prezent și în afara imobilului: bucățile mari de tencuială care se desprind de pe fațadă sunt un risc real pentru pietoni. Chiar zilele trecute au căzut vreo două partale de beton, pe latura dinspre strada Brașoveni, și doar șansa a făcut să nu treacă nimeni prin zonă, fiind astfel evitată o nenorocire.

Pe vremuri, aceasta era una dintre cele mai frumoase clădiri din Brăila. A aparţinut inginerului C.S Budeanu, cel care la sfârşitul secolului XIX a contribuit la sistematizarea oraşului, prin trasarea în formă de semicerc a străzilor cuprinse între actualul bulevard al Independenţei şi bulevardul Dorobanţilor. Încă de când a fost construită, clădirea a ieşit în evidenţă prin frumuseţea stilului său arhitectonic. De-a lungul timpului, a găzduit şi o sucursală a Băncii de Credit Român. Pe urmă a trecut în proprietatea Ministerului de Finanțe, funcționând ca sediu al Finanțelor Publice din Brăila, în paralel cu sediul principal, clădirea mai nouă situată pe strada Delfinului, lângă Faleza Dunării. Lipsa investițiilor în reabilitări și reparații a făcut, însă, ca imobilul din Piața Traian să devină tot mai nesigur, iar în 2015 serviciile fiscale care funcționau aici și-au încetat activitatea. La acel moment, la fel ca și acum, clădirea se afla în administrarea Direcției Regionale a Finanțelor Publice (DRFP) Galați. Conducerea acestei instituții declara, în 2015, pentru cotidianul nostru, că urmează să se decidă dacă imobilul va rămâne în proprietatea Fiscului sau va fi cedată autorităților publice brăilene, care să îl renoveze și să îi găsească o altă utilitate. Au trecut anii și clădirea a rămas în conservare, degradându-se tot mai tare. În 2020, fostul prefect Cătălin Boboc și-a anunțat intenția de a începe demersuri pentru trecerea ei în administrarea Prefecturii Brăila. Boboc spera să preia imobilul, să îl reabiliteze cu fonduri atrase prin Compania Națională de Investiții și să mute acolo sediul Prefecturii. Asta în contextul în care, în 2020, începuseră demersurile pentru reabilitarea Palatului Administrativ din Piața Independenței, iar instituțiile care își desfășurau activitatea acolo - Consiliul Județean, Primăria și Prefectura - căutau alte spații unde să se mute pe perioada derulării lucrărilor. După cum se știe, între timp Primăria s-a mutat în fostul sediu BCR de pe Calea Călărașilor, iar Consiliul Județean s-a mutat într-un spațiu din Casa Tineretului. Prefectura încă nu a plecat din Palatul Administrativ, deoarece lucrările de reabilitare nu au ajuns nici până acum pe latura unde are birourile această instituție. Cătălin Boboc nu mai e prefect demult, iar intenția sa de a muta Prefectura în imobilul din Piața Traian a rămas doar o declarație de presă neacoperită. Fostul sediu al Finanțelor Publice a rămas, așadar, în paragină până în zilele noastre, începând efectiv să se dezintegreze și să cadă, bucată cu bucată, pe trotuar...

 

Proiect de reabilitare, la pachet cu sediul Finanțelor Publice de pe Faleza Dunării

Din fericire, avem și vești bune! Surse bine informate din cadrul Finanțelor Publice anunță că vechea clădire din Piața Traian - Casa Budeanu, cum se numea ea în vremurile bune - urmează să beneficieze de ample lucrări de reabilitare și modernizare, în cadrul unui program de eficientizare energetică ce vizează ambele proprietăți de la Brăila ale Ministerului de Finanțe, adică atât fostul sediu din Piața Traian cât și actualul sediu de pe strada Delfinului, Faleza Dunării. Fondurile alocate acestui proiect sunt de ordinul zecilor milioane de lei, iar până în prezent ar fi fost emis certificatul de urbanism, proiectul aflându-se în faza obținerii autorizațiilor de construcție. Aflându-se în Centrul Istoric, cu un statut aparte în ceea ce privește conservarea arhitecturii originale, imobilul din Piața Traian necesită un parcurs birocratic mai complex pentru obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor. Din acest motiv, nu se poate avansa o dată exactă pentru începerea efectivă a lucrărilor de reabilitare. Cert este că, mai devreme sau mai târziu, clădirea va fi salvată din ruină și își va recăpăta splendoarea arhitectonică. Odată reabilitată, urmează să se ia o decizie în privința utilizării care i se va da. Se ia în calcul închirierea către alte instituții publice sau înființarea unei școli de finanțe. Până atunci, însă, rămâne problema evitării unei nenorociri care ar putea fi provocată de actualul stadiu de degradare al imobilului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro