"CLM si CJ Braila nu au ce cauta ca parte a acordului cu Galatiul" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"CLM si CJ Braila nu au ce cauta ca parte a acordului cu Galatiul"

Municipiul Braila, Consiliul Judetean Galati si Consiliul Judetean Braila nu au nici o legatura cu terenul pe care urmeaza sa se realizeze asociatia de dezvoltare intercomunitara Braila- Galati, si nu au ce cauta, ca parti ale protocolului recent semnat intre administratiile vecine. Singurele interesate in aceasta chestiune, prin urmare singurele care ar trebui sa constituie parte a acordului de infiintare a asocierii, sint Consiliul Local Municipal Galati si Consiliul Local Vadeni. Este opinia democratilor braileni, care gasesc multe si grave hibe acordului recent incheiat intre CJ Braila, CJ Galati, CLM Braila si CLM Galati. Includerea CJ Braila, CJ Galati si CLM Braila ca parte a discutiilor si negocierilor nu este, in opinia democratilor, o problema atit de mare, insa, cind vine vorba despre participarea financiara a partilor la demararea propriu-zisa a demersurilor pentru infiintarea acestei zone de dezvoltare comune, se schimba treaba! Asta pentru ca, spune viceprimarul Brailei, democrata Daniela Vasioiu, municipalitatea braileana nu are nici o legatura cu terenul vizat si nu va beneficia in nici un fel, de pe urma dezvoltarii zonei vizate de acord. Ca atare, Vasioiu nu vede de ce ar cheltui CLM Braila bani de la bugetul local, ca sa investeasca intr-o zona cu care nu are nici o legatura. Si asta nu este decit una dintre obiectiile democratilor, legate de proiectul vizat. Ei nu inteleg, spre exemplu, de ce negociaza CLM si CJ, dinspre partea Brailei, cind singura localitate implicata si interesata de proiect este Vadeniul. Culmea, reprezentantii comunei nu au fost invitati niciodata la discutii si nu au fost intrebati daca sint de acord cu ce s-a hotarit si care sint punctele lor de vedere, vizavi de dezvoltarea unei investitii pe un teren care se afla in raza lor administrativ-teritoriala. "De ce nu a fost prinsa comuna Vadeni in acest acord, semnat de cele patru parti si aprobat de CLM si CJ? Terenul este pe raza comunei amintite! Consiliul Local Vadeni era primul care trebuia consultat, pentru ca este cam asa: eu, cu dvs intentionam sa facem ceva in casa colegului nostru. Nu trebuie sa-l intrebam daca este de acord?" s-a intrebat, retoric, Vasioiu.

"25.000 de euro este o suma si una care, zic eu, nu ne permitem sa o cheltuim, daca nu avem dreptul legal "

Un alt punct in neregula, legat de acest acord, semnalat de catre democrati, se refera la modul in care CLM si CJ au aprobat o finantare substantiala, din banul public, pentru o chestiune inca neclara. Democratii spun ca, de fapt, singurul lucru clar din acordul semnat de cele patru administratii este acela ca presedintele CJ si primarul sint abilitati sa cheltuiasca niste bani, pentru un proiect de asociere despre care nu se stie, de fapt, nimic concret. In contextul in care presedintele CJ a estimat costul studiului ce urmeaza a fi realizat de viitorul consultant la minimum 100.000 euro, un calcul simplu arata ca fiecare dintre cele patru semnatare ar trebui sa contribuie cu circa 25.000 euro, pentru a plati nu se stie exact ce. "Acest acord nu face decit sa statueze cheltuirea unor bani, atit. In rest, nimic, nu se spune clar ce facem acolo. Mai mult decit atit, noi discutam si despre legalitatea platii. De aceea, am si pus in sedinta CLM intrebarea aparatului de specialitate daca avem baza legala sa putem angaja niste plati din bugetul public al municipiului - pentru ca municipiul n-are nici o legatura cu acest proiect - si am rugat sa se consemneze in procesul-verbal al sedintei, pentru ca stiti ca avem experienta unor procese. Nu de alta, dar totul este pina la bani, si raspunzi si administrativ, civil sau penal, in functie de gravitate. Am fost asigurati ca exista baza legala, dar raspunsul de legalitate a platii nu ne-a multumit si ne-am dus la legea finantelor publice, la articolul invocat in raspunsul ce ne-a fost dat, si am constatat ca nu exista nici o prevedere legala care sa ne permita sa facem o astfel de cheltuiala, pe un teritoriu care nu ne apartine - nu-l avem nici in proprietate, nici in administrare - si pentru niste lucruri de care nici nu stim exact ce anume se intentioneaza sa se faca si cum anume se va intoarce in beneficiul municipalitatii brailene plata pe care o facem acum din bani publici. Eu sper ca acest lucru sa-l vada domnul prefect la momentul la care va da avizul de legalitate pe aceasta hotarire. 25.000 de euro este o suma si una care, zic eu, nu ne permitem sa o cheltuim, daca nu avem dreptul legal si daca nu este in beneficiul cetatenilor municipiului", a spus Vasioiu.

Democratii cer consultarea populatiei

Un alt punct slab la acest proiect este, in opinia PD-ului local, faptul ca nu s-a facut anterior semnarii acordului o consultare a populatiei. Democratii considera ca proiectul este clar unul de interes major pentru comunitate, iar legea este si ea clara, in acest context: trebuia facuta o consultare a populatiei, inainte ca autoritatile sa ia orice decizie. "Daca nu s-a facut pina acum consultarea, am fost asigurati in CLM ca se va face, dupa ce se va emite acest studiu. Or, daca deja stim ce vrem sa facem acolo sau, mai exact, domnul Stancu stie ce vrea sa faca acolo, nu inteleg de ce se mai consulta populatia. Poate ca este in interesul cetatenilor dezvoltarea acestui proiect, dar atit timp cit nu a fost consultata populatia, nu avem garantia ca asta este ceea ce-si doresc oamenii", a mai comentat viceprimarul.
Pe de alta parte, Vasioiu a comentat ca, daca acum, cineva ar sesiza Politia din Braila, privind faptul ca in cartierul de pe teritoriul Vadeniului locuiesc sute de persoane fara forme legale, acestea ar putea fi amendate, sau chiar evacuate: "Acolo s-au dat deja repartitii, oamenii s-au mutat, dar nu au mutatii, pentru ca situatia juridica este neclara. Au aparut problemele cind a trebuit, practic, sa emitem niste mutatii, sa le inscriem in buletin. Daca un cetatean al Brailei va face o sesizare catre Politia judetului Braila sa faca o descindere in blocurile ANL, ce urmari poate sa aiba oare aceasta descindere? Vom gasi acolo cetateni care locuiesc fara forme legale, pentru ca dinsii au mutatia in municipiul Galati, la domiciliul anterior. Ei pot fi amendati, sau chiar evacuati, desi oamenii aia n-au nici o vina. Oamenii aceia nu-si pot incheia contractele la utilitati si ma intreb cine oare o plati utilitatile, la blocurile acelea? Sint foarte multe implicatii, si de aceea trebuie lamurita clar situatia".
Legat de cele 1.000 de ha trecute in proprietatea si administrarea municipalitatii galatene, consilierul judetean Mario Da' Ross a precizat ca grupul consilierilor PD a depus, joi, la registratura CJ, un proiect de hotarire privind anularea HG 512/2002, privind transferul celor o mie de hectare de pe raza judetului Braila, in proprietatea si administrarea municipalitatii galatene: "L-am depus cu numar de inregistrare si asteptam includerea pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a CJ". Consilierii PD spera sa obtina, astfel, votul favorabil al plenului CJ, pentru a putea cere oficial Executivului anularea controversatei HG 512, prin care mia de ha a trecut in proprietatea Galatiului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro