Comisia Europeană păstrează mecanismul de cooperare şi verificare în forma actuală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Comisia Europeană păstrează mecanismul de cooperare şi verificare în forma actuală

Executivul european a adoptat miercuri al treilea raport anual privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), constatând că există unele progrese de la ultimul raport, din vara anului 2008, dar totuşi aplicarea reformelor lasă de dorit, parţial din cauza mizelor politice.

Comisia Europeană a decis introducerea MCV pentru a monitoriza justiţia şi lupta împotriva corupţiei în România (în cazul Bulgariei, lupta împotriva crimei organizate) în cadrul negocierilor pentru aderarea ţării noastre la UE, rapoarte de evaluare a progreselor înregistrate urmând să fie emise anual, cu rapoarte intermediare la fiecare şase luni. Până în prezent Comisia a emis cinci rapoarte (anuale şi de etapă), toate constatând insuficienţa eforturilor depuse şi recomandând continuarea monitorizării prin MCV.

Teoretic, ca măsură extremă, Comisia are posibilitatea ca în primii trei ani de la aderare să activeze şi o clauză de salvgardare pe justiţie, prevăzută de tratatele de aderare, prin care, de pildă, deciziile judecătoreşti din România n-ar mai fi recunoscute în UE. Totuşi, Comisia a decis miercuri să nu activeze această clauză, care mai poate funcţiona până la sfârşitul anului.

Purtătorul de cuvânt al CE, Johannes Laitenberger, a explicat că executivul european consideră că MCV a fost eficient şi a produs unele rezultate, astfel încât consideră utilă continuarea lui, aşteaptându-se la noi progrese pe viitor. Următorul raport de evaluare al CE va fi elaborat în vara anului 2010.

În raportul din vara anului trecut de evaluare a justiţiei din Bulgaria, documentul a fost însoţit de un altul, special, referitor la cheltuirea fondurilor europene, iar Comisia a recomandat Consiliului, pe această bază, îngheţarea unor sume acordate Sofiei din bugetul european. Anul acesta, rapoartele pe justiţie nu au mai fost însoţite de alte documente, însă Parlamentul European a cerut Comisiei să prezinte situaţia cheltuirii fondurilor europene atât în Bulgaria, cât şi România. Motivând că monitorizarea cerută se referă la situaţia până la 15 iulie, Comisia a decis să prezinte aceste rapoarte ulterior, cel mai probabil în toamnă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro