Comoara fierbinte a judeţului Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Comoara fierbinte a judeţului Brăila

Un uriaş zăcământ de ape geotermale se află sub judeţul Brăila, într-o falie ce se întinde pe zeci de kilometri, pe perimetrul Însurăţei - Victoria - Berteştii de Jos. Despre existenţa acestuia se ştie încă din anii 80, când s-au făcut prospecţiuni şi foraje ce au evidenţiat calităţile deosebite ale apei subterane, în special ale celei din zona localităţii Insurăţei. Utilizările care i se pot da sunt multiple: de la sursă de energie termică inepuizabilă, până la folosirea în scop balnear, pentru tratarea a numeroase afecţiuni. Din păcate, această inestimabilă comoară zace nefolosită, deşi exploatarea sa ar putea fi o preţioasă sursă de prosperitate.

Geologii au găsit indicii despre existenţa apei geotermale în zona Însurăţei în perioada anilor 1970 - 1980, dar dovezi clare au apărut în perioada 1982 - 1983, când s-au executat foraje de cercetare în localităţile Piua Petrii, Victoria, Mihai Bravu şi Însurăţei. Cercetările de atunci au evidenţiat faptul că zăcământul de ape geotermale se află la adâncimi cuprinse între 550 de metri şi 1550 m. Forajele au indicat debite eruptive cuprinse între 8 şi 18 litri pe secundă şi temperaturi la suprafaţă de până la 60 grade Celsius. Cu alte cuvinte, datorită diferenţelor de presiune, apa geotermală erupe singură la suprafaţă. Toate aceste date reies dintr-o corespondenţă, din 1998, între Prefectura Brăila şi "Foradex" SA, firma care după revoluţie a preluat activele fostei întreprinderi de foraj din timpul regimului comunist. În 98, prefectul de atunci, Constantin Bran, se arăta interesat de exploatarea potenţialului natural existent în zona oraşului Însurăţei. Întreprinderea de Foraj care a executat prospecţiunile din anii 80, transformată după revoluţie în "Foradex" SA, îi răspunde acestuia că deţine în conservare două sonde la Însurăţei. "Pe lângă posibilele utilizări ca sursă neconvenţională de energie - pentru încălzire spaţială şi preparare apă caldă de consum menajer - apele geotermale evidenţiate în perimetrul Însurăţei pot fi valorificate şi în scopuri balenoterapeutice, creându-se premisele dezvoltării unei staţiuni balneare şi turistice. În sprijinul acestei afirmaţii vine buletinul de analiză al Institutului de Medicină, Fizică, Balneoclimatologie şi Recuperare Medicală, care atestă posibilitatea utilizării apelor în cură externă, pentru următoarele afecţiuni: reumatism degenerativ, reumatism articular, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, sechele musculo-articulare după traumatisme, afecţiuni ginecologice. În prezent, deoarece nu avem solicitări de valorificare a apelor şi energiei geotermale din partea unor potenţiali utilizatori, sondele menţionate se află în conservare. În speranţa unei viitoare colaborări, vă asigurăm de întregul nostru sprijin pentru atragerea în exploatare şi valorificare a acestei resurse", îi transmitea, în 1998, "Foradex" prefectului Constantin Bran.

Zăcământul a fost exploatat la limita legii, la începutul anilor 90

Cum era de aşteptat, acea corespondenţă dintre "Foradex" şi Prefectura Brăila a rămas în stadiul de intenţie. Nimic concret nu s-a întâmplat, iar zăcământul geotermal a rămas neexploatat până în zilele noastre. Primarul Însurăţeiului, Ionel Gheorghe, recunoaşte că încă mai speră să poată da o utilizare apelor de sub oraşul său. "Noi am încercat să prindem un proiect european, în exerciţiul financiar 2007 - 2013, pentru realizarea unei piscine alimentate cu apă din acest zăcământ. Din păcate, Agenţia de Dezvoltare Regională ne-a respins proiectul fără prea multe explicaţii. Ni s-a spus că nu este eligibil şi cu asta s-a încheiat discuţia. Să vedem, încercăm să refacem proiectul, poate prindem, totuşi, nişte fonduri în actualul exerciţiu financiar european. Intenţia Primăriei e să facă o piscină, un bazin cu apă din aceasta termală, care să poată fi folosit inclusiv în sezonul rece. Un centru balnear ar fi peste posibilităţile noastre, chiar dacă apa are proprietăţi foarte bune, exact ca aceea de la Băile Felix. Pentru a o folosi în scop terapeutic e nevoie de personal medical, de amenajări corespunzătoare, ceea ce, din punct de vedere administrativ, e destul de complicat. Acest lucru l-ar putea face un investitor privat. Important e să se afle despre existenţa acestei ape geotermale la Însurăţei şi să vină investitorii", spune primarul Gheorghe. Potrivit acestuia, au existat câteva tentative timide de investiţii în acest domeniu, dar toate au eşuat prematur. "A venit, de exemplu, un olandez interesat să facă sere încălzite cu apa aceasta, însă, din câte am auzit, nu s-a înţeles cu conducerea firmei «Foradex», cea care deţine sondele aflate în conservare pe raza localităţii. Dar, dacă ar exista o intenţie serioasă, s-ar putea face alte foraje, că doar zăcământul nu este al «Foradex», ci al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Plus că între timp au apărut alte tehnologii, mult mai performante decât cele folosite în urmă cu 30 de ani de întreprinderea de foraje din timpul regimului comunist", este de părere primarul Însurăţeiului.
Acesta ne-a povestit că, la începutul anilor 90, zăcământul geotermal a fost folosit pentru încălzirea blocurilor din oraş. Astfel, la una dintre cele două sonde existente în comună a fost conectată o conductă, de către fosta Întreprindere Judeţeană de Gospodărire Comunală şi Locativă (IJGCL), care la Însurăţei fusese transformată în Regia Autonomă Insurex. Apa geotermală care erupea din adâncuri era folosită pentru încălzirea apei menajere. "Cu izolaţiile care existau atunci, apa ajungea la chiuvetele oamenilor cu o temperatură de 45 de grade. Era mai mult decât convenabil, din toate punctele de vedere. După ce încălzeam apa menajeră, apa geotermală era trimisă printr-un canal de evacuare către râul Buzău. Din păcate, am exploatat zăcământul doar trei ani, între 1990 şi 1993, deoarece, având o mineralizare mare, s-a obturat sonda şi nu a mai putut fi folosită. A rămas aşa, în stare de conservare. Oricum, cu tehnologiile actuale, riscul de obturare şi de coroziune ar fi mult mai mic", ne-a declarat primarul Ionel Gheorghe.
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, administratorul de drept al zăcământului geotermal din zona Însurăţei, afirmă, însă, că, din punct de vedere legal, nu s-a emis niciodată un aviz pentru exploatarea acelei ape subterane. "Chiar dacă s-a folosit în perioada de început a anilor 90, aşa cum spune primarul de la Însurăţei, exploataţia s-a făcut fără aviz. În orice caz, o apă de genul acesta nu poate fi evacuată într-un râu natural, deoarece are nişte caracteristici care pot dăuna florei şi faunei. Ea trebuie să funcţioneze în circuit închis, după folosire să fie reintrodusă în zăcământ, mai puţin cea utilizată în bazine pentru îmbăiere, evident. Dar cea folosită ca agent termic trebuie repompată în subteran. Cert este că zăcământul de la Însurăţei reprezintă o sursă de energie inepuizabilă. În momentul de faţă nu există nicio cerere pentru exploatarea sa. Cei care vor să exploateze acest zăcământ au nevoie de un aviz de la ANRM", ne-a declarat Dumitru Bălan, şeful Compartimentului de Inspecţie Teritorială pentru Resurse Minerale Galaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro