• zilele acestea, comuna Bordei Verde şi-a sărbătorit 515 ani de la prima atestare documentară • este vorba de hrisovul domnului Ţării Româneşti, Radu cel Mare, din 18 iulie 1505, în care apare denumirea istorică a localităţii, şi anume „Şchiaul” • evenimentul a fost marcat de vernisarea fotoexpoziţiei „Bordei Verde - 515 ani de atestare documentară (1505 - 2020), realizată de Iulian Măcreanu, fiu al comunei
Zilele acestea, comuna brăileană Bordei Verde şi-a sărbătorit 515 ani de atestare documentară, evenimentul fiind marcat, în condiţii de pandemie, de vernisarea fotoexpoziţiei „Bordei Verde - 515 ani de atestare documentară (1505 - 2020)”, pregătită cu trudă şi pasiune de inimosul fiu al comunei Iulian Măcreanu, neobosit cercetător. În cadrul evenimentului, a fost editată şi o schiţă istorico - geografică a comunei, sinteză a datelor şi informaţiilor culese de Iulian Măcreanu „în urma unei cercetări documentare de peste 15 ani, inclusă în ampla lucrare monografică a comunei, aflată în curs de apariţie”. Expoziţia a fost vernisată în sala de sport a şcolii din localitate, pentru ca participanţii să poată păstra distanţarea socială.
La sărbătorirea a 515 ani de atestare documentară a comunei Bordei Verde au participat, printre alţii: Francisk Iulian Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Ionel Epureanu, vicepreşedintele CJ, prof. Viorel Botea, inspector general şcolar, prof. Ion Bărbuceanu, directorul Muzeului Ianca, Dumitru Rotaru, primarul comunei Bordei Verde, Marius Dobrotă, consilier judeţean, Ion Rotaru, senator şi Mircea Florin, deputat brăilean.
Documentarea pentru fotoexpoziţia vernisată la ceas aniversar a fost realizată din arhive şi din alte surse oficiale, unele imagini inedite fiind obţinute chiar de la locuitorii satelor componente ale comunei Bordei Verde, respectiv Bordei Verde, Constantin Gabrielescu şi Lişcoteanca.
„După cum cunoaşteţi, Consiliul Local a declarat anul 2020 ca An comemorativ al comunei Bordei Verde, având în vedere că, în acest an, se aniversează 515 ani de la prima atestare documentară a unei aşezări pe teritoriul comunei, precum şi 240 de ani de la prima atestare documentară a numelui actual al comunei - „Bordei Verde”. Proiectul pe care îl avem în vedere îşi propune ca, printr-o serie întreagă de activităţi şi manifestări, să aducă în faţă, pentru prima dată, bogata istorie şi tradiţiile comunităţilor din satele comunei noastre. Pentru că, din fericire, suntem o comunitate care are cu ce se mândri. Primele vestigii ale locuirii umane de pe teritoriul judeţului Brăila, vechi de şapte mii de ani, au fost descoperite aici, la noi. Suntem cea mai veche aşezare rurală brăileană, cu existenţă continuă de peste cinci secole, numele istoric al comunei - Şchiaul - apărând în cel mai vechi document păstrat despre Brăila rurală, hrisovul domnului Țării Româneşti, Radu cel Mare, din 18 iulie 1505”, a spus primarul comunei Bordei Verde, Dumitru Rotaru.
Potrivit edilului, pe teritoriul comunei a fiinţat, timp de peste patru sute de ani, singura comunitate din moşneni (ţărani liberi) din judeţul Brăila - moşnenii lişcoteni - care şi-au păstrat pământurile date prin hrisov domnesc de Mihnea al III-lea, în anul 1583, până la începutul secolului XX.
Expoziţia cu imagini şi documente legate de istoria comunităţii reprezintă prima dintre activităţile de celebrare a celor 515 ani de atestare documentară a comunei Bordei Verde.