Conducerea SAJ Brăila susţine privatizarea în Medicina de Urgenţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Conducerea SAJ Brăila susţine privatizarea în Medicina de Urgenţă

Conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila apreciază că proiectul pentru noua Lege a Sănătăţii, pe capitolul de Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Prim Ajutor Calificat, este foarte bine structurat şi consideră că apariţia unor servicii de ambulanţă private ar fi în interesul pacienţilor, deoarece le dă posibilitatea să aleagă servicii de calitate. Managerul SAJ Brăila, Radu Silviu, a arătat că noua lege delimitează clar competenţele SMURD, de intervenţii în caz de dezastre majore sau accidente colective, cu personal care nu are, însă, calificare medicală, în timp ce Serviciul de Ambulanţă asigură medicina prespitalicească de urgenţă. "Serviciul de Ambulanţă se află în subordinea Ministerului Sănătăţii şi este singurul care poate, prin lege, să acorde ajutor medical în caz de urgenţă. SMURD, aflat în subordinea Ministerului de Interne, are echipaje de transport al victimelor de la faţa locului, după descarcerare, dar nu are voie să intervină medical asupra pacientului, pentru că nu are competenţe din acest punct de vedere. Doar în câteva oraşe din ţară funcţionează şi medici în cadrul SMURD, dar pe contract de colaborare", a spus Radu Silviu. Sursa citată a amintit că serviciile de ambulanţă au fost subfinanţate în ultimii ani, în care s-au aflat sub coordonarea lui Raed Arafat, pe care-l acuză că a încercat, în schimb, să promoveze serviciul SMURD, pe care l-a înfiinţat. 11saj1 Radu Silviu, managerul SAJ Brăila "Serviciile de ambulanţă din ţară s-au chinuit, în ultimii 5-6 ani, din cauza subfinanţării, pentru că s-a încercat să li se dea mai puţini bani decât era necesar. Am făcut eforturi de a promova ideea că SAJ Brăila deserveşte o populaţie numeroasă, de 374.000 locuitori, potrivit datelor statistice, şi am trimis memoriu la Ministerul Sănătăţii, cerând să se ţină cont de acest lucru, ca şi de alţi factori cum ar fi vârsta, gradul de îmbolnăvire, condiţiile climaterice. Aşa am reuşit ca anul acesta să ne fie alocată o sumă de 36 lei per capita, faţă de 27 lei per capita, cât ar fi fost dacă nu se ţinea seama de criteriile menţionate, dovadă că se dorea o subfinanţare. Până acum eram plătiţi, conform contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, la kilometri şi tipul solicitării. S-a încercat ca structura Serviciului de Ambulanţă să fie în situaţia de a nu se descurca financiar şi cred că în proporţie de 70% s-a ajuns la limita subzistenţei, doar pentru a se promova un serviciu integrat, SMURD. Au fost numeroase videoconferinţe susţinute de Raed Arafat, în care ni se impunea să dăm solicitări către SMURD, cu toate că exista un protocol clar. Este posibil SMURD să fi folosit această strategie de marketing, pentru ca la dările de seamă să iasă în evidenţă în câte cazuri s-a implicat. Este nevoie de SMURD, dar trebuie gândit clar, pentru că a fost promovat dintr-un servicu privat şi, brusc, Arafat nu mai este de acord cu serviciile private, după ce SMURD a trecut sub tutela statului", a declarat Silviu Radu.
Managerul SAJ Brăila consideră benefică apariţia unor servicii private de ambulanţă, care vor trebui să fie autorizate pentru a funcţiona pe sistemul 112, iar cei care vor avea în final de câştigat vor fi pacienţii. "Prin înfiinţarea altor servicii nu înseamnă că bugetul scade, ci îi lasă omului posibilitatea de a alege. Orice firmă care înfiinţează serviciu de ambulanţă privat, dacă este profesional organizat şi la standardele corespunzătoare, are tot respectul şi vom colabora", a spus Radu Silviu. Noua Lege a Sănătăţii stipulează că asistenţa medicală de urgenţă se asigură, gratuit, tuturor pacienţilor, indiferent de statutul de asigurat al acestuia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro