Consiliile locale nu mai au nevoie de acreditare ca sa presteze servicii sociale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Consiliile locale nu mai au nevoie de acreditare ca sa presteze servicii sociale

Consiliile locale care nu aveau acreditare pentru furnizarea serviciilor sociale au scapat de amenda pe care o puteau primi. Un act normativ ce a intrat de curind in vigoare le-a dat posibilitatea de a furniza in continuare aceste servicii pina la sfirsitul anului.
Problema acreditarii acestora a fost ridicata de nenumarate ori de directorul executiv al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Braila, care a tot aminat sa le sanctioneze pina cind nu a mai avut posibilitatea sa faca acest lucru. Initial, termenul limita pina la care toate Consiliile locale ar fi trebuit sa primeasca acreditari a fost 31 decembrie 2005. La momentul respectiv, doar Consiliul Local Municipal Braila era in legalitate, iar alte 4 erau in proces de acreditare. Restul, pina la 44, erau pasibile de o amenda in valoare de 50 de milioane de lei, ca urmare a faptului ca plateau asistenti sociali pentru persoanele cu handicap, lucru care reprezinta un serviciu social si pentru furnizarea caruia trebuia sa indeplineasca anumite standarde de calitate.
"Am tot evitat sa le aplicam sanctiuni, deoarece acest lucru ar fi insemnat sistarea platilor catre asistentii personali, ceea ce nu este tocmai firesc. Nu este corect ca acesti oameni sa aiba de suferit din pricina unora care refuza sa-si faca datoria. Le-am tot trimis instiintari, i-am convocat la mai multe intilniri, pur si simplu nu ne-au bagat in seama. Nu inteleg de ce procedeaza asa, in conditiile in care acreditarea serviciilor sociale este un criteriu de integrare in Uniunea Europeana. La momentul de fata au scapat de obligativitatea obtinerii acestor acreditari si, implicit, de sanctiunile pe care le puteam aplica", a precizat Veronica Macri, director executiv al DMSSF Braila.

Ultimul termen: pina in 2007

Noul termen pina la care toate Consiliile Locale trebuie sa obtina aceste acreditari este 1 ianuarie 2007. Pentru a nu se repeta situatia din acest an, conducerea DMSSF Braila a facut un apel catre primarii din judet, sa depuna cererile de acreditare pina la data de 1 septembrie. Apelul este mai mult o rugaminte verbala, daca tinem cont de faptul ca nu exista nici o institutie care sa-i poata sanctiona pe cei care nu respecta acest termen. "Noi nu avem nici o pirghie de control a Consiliilor Locale, deoarece aceasta este legea institutiilor deconcentrate. Intre noi si Consiliile Locale exista doar o relatie de colaborare. Ei vin sa-i ajutam in rezolvarea anumitor probleme, sa-i sfatuim si sa-i indrumam. Pentru ca nu avem drept de control, tot ceea ce putem face este sa-i intrebam daca sint acreditati si, in cazul in care nu sint, sa-i indrumam sa faca acest lucru. Dar la fel de bine ei pot spune ca sint acreditati, iar noi sa nu putem dovedi ca nu este asa", ne-a precizat Niculina Moisescu, vicepresedintele Consiliului Judetean.
Conform Ordonantei 68/2003, serviciile sociale reprezinta ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale individuale, familiale sau de grup, In vederea depasirii unor situatii de dificultate, pentru prezervarea autonomiei si protectiei persoanei, pentru prevenirea marginalizarii si excluziunii sociale si promovarea incluziunii sociale. Serviciile sociale sint asigurate de catre autoritatile administratiei publice locale, precum si de persoane fizice sau persoane juridice publice ori private, In urma acreditarii de catre Comisia din cadrul DMSSF Braila. Furnizorii de servicii sociale acreditati pot organiza si acorda servicii sociale pentru o perioada de 12 luni. Informatii suplimentare privind procedura de acreditare se pot obtine de la Secretariatul tehnic al Comisiei de acreditare din cadrul DMSSF Braila, Calea Calarasilor nr.19, sau la telefon 611498.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro