Militarii efectueaza consolidarea digului, din barca, pe digul din zona Varsatura, unde, din cauza apei care a ajuns la sacii cu nisip, nu se mai poate aplica materialul geotextil pe taluz decit din barca. Deasupra, militarii si jandarmii aseaza saci cu nisip, care sa fixeze geotextilul pe mal si sa nu fie luat de ape. Pina la aceasta data, pentru consolidarea digului Noianu-Chiscani au fost folositi circa 20.000 de saci cu nisip. Ieri, dimineata, a reinceput activitatea de intarire a acestuia, in zonele cele mai vulnerabile, respectiv cele in care au aparut grifoane. "Continuam sa punem pinza de geotextil pe taluzul interior al digului, o lansam cu barca, o lestam cu saci, scopul ei fiind acela de a filtra apa si, in timp, sa se colmateze, sa se impermeabilizeze, astfel incit sa obtureze fisurile care dau in partea exterioara a incintei, acele grifoane si infiltratii. De asemenea, ni s-a adus si un alt tip de material, bentofix se numeste, este un sandwich din doua pinze de geotextil, la mijloc are un strat de bentonita, in mod normal se pune cind apa este la cote mici, iar betonita fiind impermeabila adera intim la suprafata taluzului si in acelasi timp impermeabilizeaza. Nu am verificat inca modul in care functioneaza aceasta, in mod practic, dar o vom face astazi", ne-a declarat directorul "Apele Romane" Braila, Adrian Tureac.
Localnicii participa cu carutele proprii la transportul sacilor cu nisip si a materialului geotextil pe dig, insa, uneori, din cauza mocirlei formate pe terenul plin de apa provenita din infiltratii, acestia risca sa-si accidenteze caii. Asa s-a intimplat si ieri, cind unul dintre sateni a ramas cu caruta la baza digului, in noroi, dupa ce un cal a alunecat si a cazut, neputind sa se mai ridice, singur. A fost nevoie de interventia militarilor si a jandarmilor ce se aflau in zona, pentru a ridica animalul din noroi si a-l calma, inainte de a fi din nou inhamat.
Satenii continua insa sa vina sa ajute, pentru ca, dincolo de faptul ca a fost chemarea primarului, ei sint constienti ca-si apara gospodariile:
"A venit si ne-a chemat primarul, dar nu e obligatoriu, o facem pentru noi. Ne temem ca s-ar putea sa vina apa la gospodaria noastra si am muncit o viata, ca sa stringem niste bunuri. Numai Domnul stie ce-o sa se intimple, noi nu stim, fereasca Dumnezeu, si noua ne e frica".
Si in zilele urmatoare se va continua depozitarea de saci cu nisip pe taluz, pentru a proteja digul imbibat cu apa, de eventuale probleme.