Continuă cursurile de limba română pentru ucrainenii din Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Continuă cursurile de limba română pentru ucrainenii din Brăila

• acestea sunt susținute de prof. Nina Brajenco, din Odesa, Ucraina, care le este și translator ucrainenilor stabiliți în orașul nostru sau care tranzitează Brăila • cursurile de limba română sunt organizate la Centrul Diversității Culturale al Muzeului Brăilei „Carol I”, la inițiativa Cameliei Hristian, șef Serviciul Relații Publice și a prof. Nina Brajenco

 

Început pe 2 februarie 2023, „Proiectul cultural pentru sprijinirea refugiaților ucraineni - Curs de limba română cu prof. Nina Brajenco (Ucraina) și Povești despre Brăila cu Camelia Hristian, șef Serviciul Relații Publice la Muzeul Brăilei „Carol I” - Centrul Diversității Culturale” continuă, iar cursanții au ocazia să viziteze, cu acest prilej, expozițiile amenajate de instituție. Întrucât sunt tot mai mulți ucraineni care vor să învețe limba română, cursurile se țin pe mai multe serii. În plus, cursanții - copii și adulți - au ocazia să viziteze expozițiile amenajate la Centrul Diversității Culturale, să participe la manifestările culturale organizate de instituție și să viziteze monumentele din Brăila. De exemplu, la ora actuală, la Centrul Diversității Culturale se află amenajată Expoziția temporară „Patrimoniu Salvat. Povestea unei Comunități”. Tradiții bulgare. Vestimentație, obiecte și fotografii din sec. XIX - XX din colecția Asociației Balgarski Izvori și de la familii din Izvoarele, jud. Teleorman.

La un an de la izbucnirea războiului, îndrumați de profesoara lor din Odesa, Nina Brajenco, care le este și translator, și de Camelia Hristian, de la Muzeul Brăilei „Carol I”, refugiații ucraineni și-au adus copiii la muzeu, ca să învețe limba română. „Au fugit din calea războiului și și-au construit o viață aici, cu încredere, cu optimism, zâmbitori, chiar dacă sufletul lor tânjește după Ucraina și după cei dragi rămași acolo”, ne mărturisea, deunăzi, Camelia Hristian. În total, numai la Centrul Diversității Culturale, au fost peste 170 de întâlniri în cadrul Proiectului cultural pentru sprijinirea refugiaților ucraineni, și asta numai în anul 2023.

Mari și mici, ucrainenii din Brăila învață limba română cu profesoara lor, Nina Brajenco, ajutați de Camelia Hristian, pentru a-și putea găsi mai ușor un loc de muncă și din respect pentru orașul care le-a devenit a doua patrie.

Profesoara venită din Odesa împreună cu familia ei vorbește foarte bine limba română. A studiat Litere, inclusiv limba română, și preda la Odesa înainte de război. Camelia i-a propus ca, împreună, să pună la punct o activitate cu refugiații din Ucraina. Să povestească despre monumentele din Brăila și din Odesa, despre tradițiile din cele două comunități. Așa s-a ajuns la acest proiect care, iată, dăinuie de atâta vreme.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro