• se preconizează investitori germani pe zona Brăila-Galaţi în viitorul apropiat - cel puţin asta a fost concluzia principală a vizitei de ieri în oraşul nostru a ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt • diplomatul a vizitat încă de dimineaţă cimitirul german din Brăila, pentru a depune coroane de flori, însă a profitat de ocazie şi pentru a discuta cu autorităţile brăilene despre oportunităţi şi posibile viitoare investiţii în zona noastră
Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, s-a aflat, ieri, pentru prima dată într-o vizită oficială la Brăila. Însoţit de liderii administraţiei brăilene, acesta a mers încă de dimineaţă la cimitirul german din oraşul nostru pentru a depune coroane de flori la mormintele ostaşilor morţi în cele două războaie ale secolului trecut. Trebuie precizat că după evenimentul solemn, diplomantul a participat la o discuţie cu oficialităţile locale (primarul Marian Dragomir, preşedintele CJ Francisk Chiriac şi prefectul George Paladi) la Prefectura Judeţului Brăila, iar ulterior a susţinut o conferinţă de presă, unde a prezentat concluziile vizitei sale la Brăila. Menţionăm că alături de Excelenţa Sa, la întâlniri a participat şi şefa secţiei economice a Ambasadei Germaniei la Bucureşti - Swantje Kortemeyer.
Cord Meier-Klodt a explicat că anul Centenarului este extrem de important şi tocmai de aceea a decis să viziteze cimitirul şi să aducă un omagiu soldaţilor. Totodată, oficialul a vorbit despre importanţa de a ne concentra asupra viitorului şi a precizat că a început deja discuţii cu liderii administraţiei brăilene în privinţa dezvoltării zonei Brăila-Galaţi şi atragerea de investitori din Germania.
“Economia românească este în creştere, dar totuşi câteva regiuni îşi ating deja limitele dezvoltării. Asta reprezită o mare şansă şi este obiectivul meu concret şi principal pentru a fi aici. Am avut, cu domnul primar, cu domnul preşedinte al CJ Brăila şi cu domnul prefect, o întâlnire, aş spune: concretă, substanţială şi bună, utilă pentru mine. Am vorbit în acest context despre atuurile deosebite ale acestei regiuni. Deci despre infrastructură, infrastructura fluvială, despre Dunăre ca arteră care leagă Germania de România, evident, despre potenţialul teritoriului dintre Brăila şi Galaţi. Domnul primar a vorbit în special despre asta, inclusiv despre podul care va avea, mi se pare, o importanţă enormă în zonă. Am vorbit despre disponibilitatea forţei de muncă. Un factor extrem de important care lipseşte în alte regiuni, despre un climat educativ, inclusiv despre învăţământul profesional care joacă un rol extrem de important pentru noi şi, la fel, în sens mai general, despre cultura din acest oraş formidabil, care m-a impresionat foarte mult. În concluzie, atuuri care ar putea să facă această diferenţă în clima concurenţială care există astăzi şi în cadrul căreia noi căutăm oportunităţi noi”, a declarat Cord Meier-Klodt.
Ambasadorul a precizat de asemenea că unul dintre principalele elemente care stau în spatele economiei germane este reprezentat de învăţământul profesional. Acesta a punctat că şi România ar trebui să îşi dezvolte acest sector foarte mult, dând exemple de directori de companii mari din Germania care au pornit de jos, având la bază iniţial doar studii foarte sănătoase într-un anumit domeniu.
Administraţia brăileană, deschisă către investitorii din Vest
Primarul Marian Dragomir, dar şi preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac, au profitat de ocazie pentru a-şi arăta deschiderea către eventuali investitori germani în Brăila şi în zona dintre Brăila-Galaţi. Chiar dacă edilul-şef a evitat să dea detalii deocamdată despre cele discutate cu ambasadorul, a ţinut totuşi să puncteze că dacă anul trecut s-a concentrat mai mult pe atragerea de investitori din Asia, în acest an vor urma cei din Europa.
“Pot spune doar că este un moment foarte bun şi prielnic pentru zona dintre Brăila şi Galaţi în vederea dezvoltării noastre comune, a unor investiţii pe care să le atragem în zonă. Pentru că la un moment dat trebuie să ne axăm mai mult pe zona vestică, decât pe cea estică. Şi ştiţi la ce mă refer. La investiţiile de anul trecut. Şi acelea au un rol foarte important. Noi tratăm toţi investitorii cu maximă disponibilitate, dar este obligaţia noastră să punem în balanţă corectă atât zona investiţiilor din Europa, cât şi a celor din Asia. Nu ascund faptul că la fel cum am găsit oportunităţi de a crea infrastructura necesară către cei care au venit anul trecut, la fel vom face cu toate societăţile care vin şi creează locuri de muncă la Brăila”,, a declarat Dragomir.
La rândul său, Chiriac a dat asigurări că Ambasadorul Germaniei la Bucureşti va reveni în Brăila cât de curând, iar prefectul George Paladi i-a transmis o invitaţie diplomatului german de a merge cu proxima ocazie într-o vizită în Insula Mică şi Insula Mare a Brăilei.
După întâlnirea cu liderii administraţiei brăilene, Cord Meier-Klodt şi însoţitorii săi au vizitat Centrul Vechi al oraşului, după care Teatrul “Maria Filotti” şi Centrul “Nicăpetre”.