• InfoCons a realizat, recent, un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip „cozonaci cu nucă și cacao” identificate pe piața din România • a rezultat că toate produsele aflate acum pe piață conțin aditivi alimentari (E-uri) • totodată, 70% dintre produsele studiate au în componență mono și digliceride ale acizilor grași (E 471), 70% au acid citric (E 330) și 60% au în componență carbonat de potasiu (E 160a)
Rezultatele unui studiu realizat recent denotă faptul că, de sărbători, vom avea pe masă cozonaci plini cu aditivi alimentari, grăsimi și zahăr din belșug, ceea ce poate reprezenta un real pericol pentru sănătate.
Zilele trecute, InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip „cozonaci cu nucă și cacao”, identificate pe piața din România. În total, au fost analizate zece produse de la următorii producători/ distribuitori: Metro Cash&Carry Romania SRL; Auchan Romania SA; Carrefour România SA; Lidl Discount SRL; Kaufland Romania SCS; Grande Dolceria SRL; Vel Pitar SA; Grewe SRL; Primo Prod SRL; Dobrogea Panificatie SRL; Boromir IND SRL.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat următoarele valori:
- Din punctul de vedere al conținutului de nucă și cacao, acesta variază între 2,20% și 45% din compoziție;
- Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în produsele analizate, 100% dintre produse au în compoziție între unul și 16 E-uri (aditivi alimentari): 10% dintre produse au în compoziție câte 16 E-uri; 20% dintre produse au nouă E-uri; 10% au opt E-uri; 30% au șase E-uri; 10% au trei E-uri; 10% au două E-uri și 10% dintre cozonacii expertizați au în compoziție câte un singur aditiv alimentar.
Potrivit InfoCons, 70% dintre produsele studiate au avut în componență mono și digliceride ale acizilor grași (E 471), 70% au avut în componență acid citric (E 330) și 60% au avut carbonat de potasiu (E 160a).
Toate produsele studiate au avut menționate, în mod corect, pe etichetă informațiile nutriționale. Valoarea energetică a produselor este cuprinsă între 286 kcal și 382 kcal, cantitatea de grăsimi variază între 4 și 18 grame, iar cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0,88 și 6 g. Totodată, cantitatea de glucide variază între 44,59 și 58 g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 13 și 26 de grame/ 100 grame produs. Cantitatea de fibre conținută în cozonacii cu pricina se situează între 1,3 și 3,8 g, iar cantitatea de proteină între 6,6 și 10,5 grame.
„Cantitatea de sare s-a situat între 0,1 și 1,73 g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame sare/zi”, precizează reprezentanții InfoCons.