Cozonaci umpluți cu… E-uri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cozonaci umpluți cu… E-uri

InfoCons a realizat, recent, un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip „cozonaci cu nucă și cacao” identificate pe piața din România • a rezultat că toate produsele aflate acum pe piață conțin aditivi alimentari (E-uri) • totodată, 70% dintre produsele studiate au în componență mono și digliceride ale acizilor grași (E 471), 70% au acid citric (E 330) și 60% au în componență carbonat de potasiu (E 160a)

 

 

 

Rezultatele unui studiu realizat recent denotă faptul că, de sărbători, vom avea pe masă cozonaci plini cu aditivi alimentari, grăsimi și zahăr din belșug, ceea ce poate reprezenta un real pericol pentru sănătate.

Zilele trecute, InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip „cozonaci cu nucă și cacao”, identificate pe piața din România. În total, au fost analizate zece produse de la următorii producători/ distribuitori: Metro Cash&Carry Romania SRL; Auchan Romania SA; Carrefour România SA; Lidl Discount SRL; Kaufland Romania SCS; Grande Dolceria SRL; Vel Pitar SA; Grewe SRL; Primo Prod SRL; Dobrogea Panificatie SRL; Boromir IND SRL.

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat următoarele valori:

- Din punctul de vedere al conținutului de nucă și cacao, acesta variază  între 2,20% și 45% din compoziție;

- Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în produsele analizate, 100% dintre produse au în compoziție între unul și 16 E-uri (aditivi alimentari): 10% dintre produse au în compoziție câte 16 E-uri; 20% dintre produse au nouă E-uri; 10% au opt E-uri; 30% au șase E-uri; 10% au trei E-uri; 10% au două E-uri și 10% dintre cozonacii expertizați au în compoziție câte un singur aditiv alimentar.

Potrivit InfoCons, 70% dintre produsele studiate au avut în componență mono și digliceride ale acizilor grași (E 471), 70% au avut în componență acid citric (E 330) și 60% au avut carbonat de potasiu (E 160a).

Toate produsele studiate au avut menționate, în mod corect, pe etichetă informațiile nutriționale. Valoarea energetică a produselor este cuprinsă între 286 kcal și 382 kcal, cantitatea de grăsimi variază între 4 și 18 grame, iar cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0,88 și 6 g. Totodată, cantitatea de glucide variază între 44,59 și 58 g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 13 și 26 de grame/ 100 grame produs. Cantitatea de fibre conținută în cozonacii cu pricina se situează între 1,3 și 3,8 g, iar cantitatea de proteină între 6,6 și 10,5 grame.

Cantitatea de sare s-a situat între 0,1 și 1,73 g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame sare/zi”, precizează reprezentanții InfoCons.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro