Criza rupe bani de la gura copiilor institutionalizati | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criza rupe bani de la gura copiilor institutionalizati

Copiii din sistemul de protectie a copilului, dar si adultii cu handicap asistati social ar putea ramane fara hrana, medicamente sau incalzire in anul 2009. Semnalul de alarma este tras de directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, Alexandru Sculschi, care atrage atentia asupra urmarilor prevederilor legale referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare pe anul 2009. "Adevarata drama nu este suspendarea ocuparii posturilor vacante, ci o prevedere din Ordonanta 223/2008 referitoare la reducerea unor cheltuieli bugetare. Sunt surprins si dezamagit, pe de alta parte, ca mass media nu a sesizat lucrul cel mai grav din prevederea respectiva. La art. nr 2, prevede cheltuieli pentru achizitionarea de bunuri si servicii pe 2009 cu 15% mai mici decat in 2008 si cu 50% mai mici pentru mobilier, birotica, masini si echipamente. In anul 2008, am avut buget aprobat de Consiliul Judetean de 50 miliarde de lei pentru bunuri si servicii. In anul 2009, tinand cont de scumpiri si inflatie, am proiectat un buget de 65 miliarde de lei. Acum trebuie sa fie mai mic cu 15%, respectiv de 43 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, sunt in fata unei reduceri de 2,2 milioane Ron la bunuri si servicii. Reduc cu 15 % hrana copilului, medicamentele, imbracamintea, incalzitul, iluminatul, gazele, materiale sanitare si toate celelalte?", se intreaba directorul DGASPC Braila.
Conducerea Directiei a subscris initiativei Asociatiei directorilor DGASPC din tara, privind initierea unor demersuri la nivel guvernamental pentru exceptarea acestor institutii de la prevederile OUG. nr 223/2008.

Posturi blocate, servicii desfiintate

O alta prevedere a Ordonantei nr. 223/2008 care produce efecte si asupra DGASPC Braila este suspendarea organizarii concursurilor si examenelor pentru acele posturi care au fost vacante la 31 decembrie 2008. "Pentru protectia adultilor, conform legii, am creat un centru de asistenta personala profesionista, pe care nu l-am deschis inca pentru ca nu au aparut normele metodologice la Legea 448. Eu sper sa apara in cursul anului 2009. In organigrama aprobata in noiembrie 2008, in statul de functii, avem un total de 20 posturi, dintre care 15 asistenti personali profesionisti, care iau la propriul lor domiciliu persoana cu handicap. In momentul de fata, aceste posturi si cele de specialisti care trebuie sa coordoneze activitatea si cele care ofera ingrijiri sunt blocate pentru ca asa a prevazut legiuitorul, fara sa faca nuantari", a precizat Alexandru Sculschi. La DGASPC Braila exista un total de 87 de posturi vacante, dintre care in momentul de fata au ramas 80, deoarece 7 au fost incadrate in categoria de post unic, avand aprobarea Consiliului Judetean, ca ordonator principal de credite, sa fie ocupate. "In tara exista o situatie cum este cea de la Arad, care are 400 de posturi neocupate. Pur si simplu activitatea respectiva, de asistenta sociala pentru persoane adulte cu handicap, la domiciliul persoanei angajate, nu se mai poate desfasura, din moment ce nu poti ocupa posturile vacante", a declarat Alexandru Sculschi. Printre posturile vacante la 31 decembrie, la DGASPC Braila figureaza si 20 de posturi de asistent maternal profesionist, care ar fi trebuit sa alcatuiasca un corp de rezerva pentru situatiile de urgenta in care se impune protectia unor copii aflati in dificultate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro