Cuibul incompatibililor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cuibul incompatibililor

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a emis ieri un comunicat de presă pentru a anunţa constatarea existenţei stării de incompatibilitate în cazul a opt aleşi locali printre care şi Nicolae Niţescu, primarul comunei Măraşu, judeţul Brăila. Potrivit inspectorilor ANI, democrat-liberalul "se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 13 august 2010, întrucât, simultan cu funcţia de primar, deţine şi calitatea de reprezentant al comunei Măraşu în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila S.A. Totodată, acesta a întreprins în perioada 2008-2012 şi alte activităţi remunerate pe lângă cea de primar, de pe urma cărora a încasat venituri de la Instituţia Prefectului Judeţului Brăila, Direcţia pentru Agricultură Brăila şi Primăria Oraşului Făurei, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) şi k) din Legea nr.161/2003".
În momentul în care a fost contactat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" pentru a obţine un punct de vedere vizavi de acest subiect, Niţescu s-a arătat extrem de contrariat de constatarea inspectorilor ANI, subliniind că toţi primarii din judeţul nostru se regăsesc în situaţia sa, fiind reprezentanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor la CUP Dunărea. Mai mult, pentru a-şi întări spusele, edilul ne-a trimis pe adresa redacţiei o convocare din partea Consiliului de Administraţie al SC CUP Dunărea Brăila, pentru AGA, în care sunt bifaţi ca reprezentanţi ai Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT), toţi cei 43 de primari ai judeţului, alături de consilierii municipali Sorin Boşneag, Cătălin Hagiu şi consilierul judeţean Ionel Avram. În ce măsură, date fiind condiţiile, inspectorii ANI au făcut constatarea stării de incompatibilitate numai în privinţa primarului PDL-ist rămâne un mister. Şi mai interesant este faptul că primarii contactaţi de ziarul nostru au recunoscut că sunt reprezentanţi ai UAT-urilor în AGA la CUP Dunărea, însă nu consideră acest aspect o problemă, pentru că, spun ei, nu primesc niciun fel de remuneraţie.

Niţescu: "La Compania de Utilităţi Dunărea toţi primarii sunt membri în Consiliul de Administraţie"

Contactat ieri de redactorii noştri, pentru a obţine un punct de vedere în privinţa comunicatului emis de către ANI, primarul din Măraşu, Nicolae Niţescu, a afirmat că nu fusese înştiinţat de către inspectori cu privire la constatarea stării de incompatibilitate. "Chiar nu ştiu absolut nimic. Nu am primit absolut nimic până la momentul ăsta. Ar fi trebuit să primesc şi eu un document, o hârtie de la dumnealor, dar nu s-a întâmplat. Doar să vină astăzi (vineri, n.r.) prin Poştă. Dacă dumnealor au găsit acea stare de incompatibilitate, la Compania de Utilităţi Dunărea toţi primarii sunt membri în Consiliul de Administraţie, deci... Nu sunt singura persoană în situaţia asta. Dacă dumnealor au constatat incompatibilitatea, o să urmăm calea legală. Altceva nu ştiu, deci până la momentul ăsta eu nu am primit absolut nimic", ne-a declarat Niţescu. Totodată, el a ţinut să sublinieze că orice instituţie este reprezentată de către conducătorul său, însă Agenţia Naţională pare să ignore acest lucru. "Absolut toate primăriile din judeţ sunt membre în Adunarea Generală a Acţionarilor la Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila. Deci toţi. (...) Orice instituţie e reprezentată de conducătorul instituţiei, dar ANI nu înţelege lucrul ăsta pentru că nu vor să înţeleagă. Sau, în sfârşit, există o lacună în legislaţie. La nivel de ţară sunt foarte mulţi, cred că sunt peste 1.000 de primari în situaţia asta, declaraţi incompatibili pentru că fac parte din Adunările Generale. Parcă primarul ar reprezenta gospodăria lui, nu interesele comunităţii. Lucrurile astea s-au făcut pentru a se putea accesa fonduri europene, pentru proiecte cu finanţare europeană, pentru asta s-au făcut, nu din alt motiv", a conchis Niţescu.

Ce spune legea

Concret, Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, statuează la Art. 87. - (1) că funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: "f) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional;
k) orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale".

Primarii recunosc faptul că sunt membri AGA, dar nu văd problema

Pentru a verifica spusele PDL-istului am încercat să stăm de vorbă cu câţiva dintre primarii din judeţ, reprezentanţi ai altor partide. Contactat telefonic, primarul social-democrat din comuna Vişani, Neagu Caraman a declarat că rolul primarului în AGA este de a reprezenta interesul cetăţenilor. "Noi nu prea am fost acolo, dar într-adevăr ca reprezentant e primarul. Nu luăm decizii, noi susţinem interesele comunităţii. Când avem probleme cu apa ne ducem în şedinţa lor, dar nu avem for de decizie. Mergem ca să putem să susţinem interesul oamenilor, să fim nişte persoane de legătură ale comunităţii. Nu avem noi treabă cu compania. Acelaşi lucru e la toţi primarii, în sensul ăsta că suntem oamenii de legătură cu comunitatea dacă apar defecţiuni. De exemplu, aflăm de ce nu se intervine la timp dacă se întâmplă, dar nu ne ducem să fim permanent acolo, noi nu avem putere de decizie", a declarat edilul.
La rândul său, primarul PNL din Berteştii de Jos, Costel Capbun, deşi a confirmat că este reprezentant în AGA la SC CUP Dunărea, a ţinut să specifice că nu primeşte niciun fel de remuneraţie ca urmare a acestui aspect. "La CUP Dunărea toate primăriile din judeţ sunt reprezentate de către primari. Nu este nicio remuneraţie, fiecare primărie este acţionar cu o sumă infimă. Vă daţi seama că era incompatibilitate dacă primeam remuneraţie. Cine să reprezinte comuna. Nu poţi să delegi pe altcineva, pe cine? Consiliul Local împuterniceşte, nu primarul. Ştiu ce s-a întâmplat la nivelul ţării cu incompatibilităţile, dar nu ştiu dacă e cazul la noi să fim acţionari, să fie remuneraţie sau membru în consiliul de administraţie. Toate primăriile sunt în situaţia asta, dar nu suntem membri în consiliul de administraţie ca să luăm bani sau altceva precum cei care sunt la toate societăţile din Brăila, pe acţiuni. Reprezentăm UAT-ul care nu obţine profit", a declarat Capbun. De asemenea, PNL-istul a mai completat că România este singura ţară în care se pune problema incompatibilităţii în asemenea cazuri. "Atât timp cât nu eşti remunerat... Cine să reprezinte comuna? Până la urmă suntem desemnaţi şi aleşi de comună, de cetăţeni şi chiar de Consiliul Local. Doar nu poţi să desemnezi şoferul de la Primărie să reprezinte comuna! Orice hotărâre care se ia în AGA la CUP Dunărea se ia cu mandatare din partea Consiliului Local. Acesta este parlamentul în fiecare comună, nu ANI", a încheiat sursa citată.

Salvarea vine de la Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat în luna iunie o lege care îi scoate din incompatibilitate pe primarii şi şefii consiliilor judeţene care sunt şi membri ai adunărilor generale ale companiilor locale de utilităţi. Potrivit presei centrale, proiectul a fost iniţiat în 2013 de şase deputaţi PSD - Axente Ioan (Sibiu), Gheorghe Fraticiu (Sibiu), Roman Gheorghe (Sibiu), Marian Neacşu (Ialomiţa), Florin Iordache (Olt) şi Covaci Dorel (Timişoara). Ei au depus în data de 8 aprilie 2013 la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă privind completarea şi modificarea Legii administraţiei publice (215/2001). Articolul 13 din proiectul de lege introduce următoarele alineate: "Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor precum şi preşedinţii Consiliilor Judeţene sunt reprezentanţii de drept ai unităţilor administrativ-teritoriale în adunarea generală a asociaţiilor respective; primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene îşi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei prin dispoziţie, orice alte dispoziţii contrare în materie se abrogă". De asemenea, "Consiliul de administraţie exercită conducerea executivă a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară şi este format din cel puţin 5 membri aleşi din cadrul membrilor adunării generale a asociaţiilor".
Într-un punct de vedere transmis Parlamentului, ANI a catalogat drept nocivă legea care le dă voie primarilor şi şefilor de consilii judeţene să facă parte din adunările generale ale acţionarilor (AGA) companiilor de utilităţi. Practic, susţin inspectorii Agenţiei de Integritate, prin acest proiect de lege deputaţii i-au pus la adăpost pe primarii şi pe preşedinţii de Consilii Judeţene de dosarele de incompatibilitate în care riscau să fie condamnaţi definitiv pentru conflict de interese. După promulgarea legii, sute de dosare aflate deja pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi, practic, la un pas de decizii finale favorabile aleşilor locali, chiar dacă Agenţia Naţională de Integritate a câştigat până acum procesele. Numărul celor aflaţi în această situaţie, chiar dacă verificările ANI nu sunt încă definitivate în toate cazurile, a fost estimat la 1.200.
Votul final pe proiectul de lege a fost dat pe 24 iunie, iar Preşedinţia are termen 20 de zile de la primirea proiectului de la Parlament pentru promulgare - dacă nu contestă prevederile sale la Curtea Constituţională sau dacă nu returnează proiectul legislativului pentru reexaminare.

Schiţa acţionariatului la CUP Dunărea

Primăriile de comune au devenit acţionari la CUP Dunărea în urmă cu câţiva ani, la momentul în care s-a pus problema transformării operatorului local de apă-canal-epurare în operator regional, astfel încât compania să presteze serviciul de utilitate publică şi în judeţ, nu numai în municipiul Brăila. Aceasta era una dintre condiţiile pe care compania trebuia să le îndeplinească pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile. Astfel, primăriile de comune au devenit acţionari cu o participare de 0,0028%, alături de Consiliul Judeţean având o cotă de 13,05% la capital, dar şi Consiliul Local Municipal - care deţine de fapt pachetul majoritar de acţiuni - 86,82%.
Redactorii "Obiectiv" au încercat să obţină şi un punct de vedere din partea conducerii CUP Dunărea, însă, aceasta a refuzat să facă orice fel de comentarii. De asemenea nu am primit o explicaţie nici din partea primarului Aurel Simionescu care nu a putut fi contactat. Demn de menţionat este faptul că nici primarul Simionescu nici preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu nu sunt membri în AGA la CUP Dunărea. (Dragoş TUDOSE)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro