CULTURA: Filmul iranian "Nader şi Simin-O despărţire" a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CULTURA: Filmul iranian "Nader şi Simin-O despărţire" a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin

Filmul iranian "Nader şi Simin- O despărţire", în regia lui Asghar Farhadi, a primit, sâmbătă seara, Ursul de Aur pentru cel mai bun film în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, devenind marele câştigător al 61-a ediţii a galei, anunţă organizatorii pe site-ul oficial.

Lungmetrajul iranian a devenit marele învingător al Berlinalei de anul acesta, deoarece a fost recompensat şi cu ambele premii pentru interpretare, respectiv Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă şi Ursul de Argint pentru cel mai bun actor, dar şi cu premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din competiţie.

Filmul iranian s-a impus în faţa principalului competitor de anul acesta, "Calul din Torino", o peliculă maghiară în alb şi negru, în regia lui Bela Tarr. Totuşi, acesta a reuşit să îşi adjudece un Urs de Argint, respectiv marele premiu al juriului

De altfel, regizorul iranian Asghar Farhadi a mai obţinut un Urs de argint şi în urmă cu doi ani, pentru cel mai bun regizor, când a concurat cu filmul "About Elly".

În cadrul aceleiaşi gale, Ulrich Köhler a fost desemnat cel mai bun regizor şi a primit Ursul de argint la această secţiune pentru filmul "Sleeping Sickness".

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost decernat scenariştilor peliculei "The Forgiveness of Blood", respectiv Joshua Marston şi Andamion Murataj.

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă a fost acordat întregii distribuţii feminine din filmul "Nader şi Simin, O despărţire" - Farhadi Sarina, Bayat Sareh, Hatami Leila, în timp ce Ursul de Argint pentru cel mai bun actor a fost acordat distribuţiei masculine din acelaşi film- Babak Karimi, Ali-Ashghar Shahbazi, Peyman Moaadi şi Shahab Hosseini

În cadrul evenimentului de sâmbătă seara, Barbara Enriquez a fost distinsă ex aequo cu Ursul de argint pentru prestaţia din filmul "Premiul", în regia Paulei Markovitch.

Ursul de Argint pentru realizări artistice remarcabile a fost decernat directorului de imagine Wojciech Staron tot pentru pelicula "Premiul", în timp ce premiul Alfred Bauer a fost acordat regizorului Andres Veiel, pentru filmul "If not us, who?".

De asemenea, în competiţia scurtmetrajelor s-a impus pelicula "Paranmanjang", în regia lui Park Chan-wook.

Ceremonia de premiere s-a desfăşurat sâmbătă seara la Berlin. Juriul celei de-a 61-a ediţii a festivalului, prezidat de actriţa Isabella Rossellini, a ţinut să îi aducă un omagiu cineastului iranian Jafar Panahi, membru al juriului, care nu a putut să participe la eveniment, din cauză că autorităţile din Iran i-au interzis să părăsească ţara. Ca şi la Festivalul de Film de la Cannes, în 2010, cineastul iranian a fost reprezentat pe scena galei Berlinalei de un scaun gol, pe care se afla o inscripţie cu numele său.

Statuetele decernate câştigătorilor au inspirat logo-ul Berlinalei şi au fost create de sculptorul berlinez Renée Sintenis (1888-1965). Trofeele au fost produse de la prima ediţie e festivalului de Noack Foundry. Ursul este de asemenea simbolul oficial al capitalei Germaniei.

România a fost prezentă la ediţia din acest an doar în competiţia de scurtmetraje, cu două filme: "15 Iulie", în regia lui Cristi Iftim, şi "Apele tac", regizat de Anca Miruna Lazarescu.

De asemenea, la secţiunea Berlinale Talent Campus, ţara noastră a mai avut un reprezentant, pe regizoarea Eva Pervolovici, care a realizat scurtmetrajul german "Little Red".

Anul trecut, la Berlin, "Eu când vreau să fluier, fluier", regizat de Florin Şerban, a câştigat Ursul de Argint-Marele Premiu al Juriului, şi distincţia "Alfred Bauer", oferită pentru noi perspective în arta cinematografică.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro