Culturile agricole în pericol | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Culturile agricole în pericol

Ger uscat - minus 20 grade Celsius în aer şi vânt puternic -, aceasta a fost prognoza meteo pentru sfârşitul de săptămână care, din păcate, s-a adeverit. Producătorii agricoli locali sunt în alertă. Oamenii se tem că îngheţul le-ar putea afecta culturile înfiinţate în toamna anului trecut, iar asta chiar dacă pe ogoare era un strat protector de zăpadă. Aşa cum susţin specialiştii în domeniu, problema este că acest strat de zăpadă nu a fost bine fixat pe sol, iar vântul puternic l-a spulberat pe alocuri expunând astfel gerului năprasnic patul germinativ. "Marele pericol este acela că, pe lângă ger, au fost şi vânturi puternice, care au dus la decopertarea ogorului de stratul protector de zăpadă. În astfel de cazuri, primele care cedează sunt culturile de rapiţă şi orz dar şi cele de grâu însă numai acolo unde s-a folosit sămânţă dintr-un soi neadaptat la condiţiile de ger. Noi oricum suntem în teren şi ne verificăm culturile", a explicat Costică Măcelaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila.

În astfel de condiţii, specialiştii atenţionează toţi producătorii agricoli să verifice în câmp starea culturilor, iar cei care au încheiate poliţe de asigurare să anunţe primăriile dacă observă compromiterea culturilor din cauza gerului. Odată alarmate primăriile din judeţ, dacă situaţia gravă o va impune, va fi activată Comisia Judeţeană precum şi Comisiile Locale de Constatare a Calamităţilor.

În judeţul Brăila, în toamnă, au fost însămînţate circa 140.000 ha, din care: 33.717 ha rapiţă, 18.877 ha orz, 5.275 ha orzoaică de toamnă şi 84.527 ha de grîu.

Rapiţa, cea mai sensibilă la ger

În faţa gerului, cea mai sensibilă cultură de toamnă este rapiţa, urmată îndeaproape de orz şi orzoaică. Grâul este cel mai rezistent, cu condiţia să fie semănat în perioada optimă, să fie suficient de dezvoltat, să fie călit şi să fie acoperit de un strat de zăpadă suficient de gros.
"Rapiţa rezistă până la minus 15-18 grade Celsius, dacă intră în iarnă în 6 - 8 frunze, bine dezvoltate dar, mai ales, asemenea temperaturi să fie înregistrate pe o perioadă limitată de timp, cel mult câteva ore, şi să fie acoperită de un strat de zăpadă de minim 30 cm. La minus 20 grade, fără zăpadă, rapiţa suferă un şoc termic, din care este greu de apreciat dacă îşi va putea reveni. În ceea ce priveşte sensibilitatea la ger, comportamentul orzului este asemănător cu al rapiţei", explică specialiştii.
În plus, au mai explicat ei: "Grâul de toamnă este o plantă capabilă să învingă chiar şi cele mai grele condiţii din timpul iernii, cu o precizare: să fie semănat la timp, în sol bine pregătit, să răsară şi să vegeteze bine în toamnă, plantele să intre viguroase în iarnă. Poate să reziste până la minus 20 grade Celsius, dacă nodul de înfrăţire se formează la 2 - 2,5 cm, când plantele au format 1,5 - 2 fraţi şi 4 frunze. Dacă stratul de zăpadă este mai mare de 40 cm rezistă până la minus 25 grade Celsius".
Statisticile arată însă că, de-a lungul istoriei, Brăila s-a mai lovit de valori critice ale temperaturii: maxima absolută - în anul 1951, plus 44,5 grade Celsius, şi minima absolută - în 1942, minus 30 grade Celsius.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro