Temperaturile caniculare au condus la accentuarea fenomenului de seceta, iar in contextul in care irigari nu au efectuat toti producatorii agricoli, o parte din culturi sufera. Potrivit estimarilor realizate de Directia Agricola si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, la aceasta data sint afectate de seceta nu mai putin de 33.225 hectare de culturi. Concret, cele mai mari suprafete lovite de seceta sint cele cultivate cu griu - 21.099 ha, urmate de cele pe care au fost infiintate culturi de rapita - 6.045 ha, orzoaica de primavara - 4.250 ha, orz de toamna - 1.201 ha si orzoaica de toamna - 660 ha. Situatia reala nu este insa aceasta, din simplul motiv ca Directia Agricola primeste instiintari de calamitate doar din partea fermierilor care au culturile asigurate. Miile de tarani care nu isi permit polita de asigurare si care, din acest motiv, nu primesc despaguri, nu se deranjeaza sa anunte dezastrul. Oricum, chiar si asa situatia e critica, cele circa 33.000 ha calamitate reprezentind in jur de 10 % din suprafata arabila a judetului.
Directorul DADR Braila, Vasile Suraianu, a explicat ca pentru a diminua efectele secetei cea mai importanta solutie este irigarea: "Avem deficit deoarece nu a nins, debitele au fost mici, a scazut si nivelul apei freatice. Trebuie irigat. Nu am vazut niciodata asa uscaciune. Unitatile mari care iriga au culturi frumoase, dar avem si multe culturi afectate".
In acelasi context este important de subliniat ca pina in prezent DADR Braila a inregistrat, in urma verificarilor efectuate in teren de catre comisiile constituite prin ordin prefectural, dosare de calamitate pentru o suprafata de 15.700 ha. Defalcata pe tipuri de culturi, situatia se prezinta astfel: din totalul de circa 15.700 ha, 7.081 ha sint cultivate cu griu, 5.251 ha cu rapita si 3.367 ha orzoaica de toamna. De mentionat este ca in cazul in care statul va despagubi producatorii agricoli pentru seceta, aceasta protectie se va extinde doar asupra celor care si-au asigurat culturile pentru ceilalti factori clasici de risc.