• consilierii județeni au aprobat, recent, regulamentul în baza căruia instituția va finanța programele sportive propuse de cluburile private din Brăila, în baza Legii 69/2000 a educației fizice și sportului • suma totală prinsă în bugetul din acest an este de 2.000.000 lei, din care cu 800.000 lei se vrea susținerea programelor sportive dedicate copiilor și juniorilor • pentru prima sesiune de finanțare în 2025, termenul limită de depunere a dosarelor este 16 mai • dacă nu se va accesa toată suma, va mai exista o a doua sesiune
Consilierii județeni au aprobat, recent, Regulamentul în baza căruia vor acorda în acest an finanțare către celelalte cluburi sportive în afară de echipa de handbal a Brăilei. Mai exact, Regulament privind condițiile, criteriile și procedura de finanțare a programelor sportive de utilitate publică, în baza prevederilor Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2025.
În referatul de aprobare al proiectului se precizează că potrivit Ordinului Ministerului Tineretului și Sportului nr. 664/2018 privind finanțarea din fonduri publice a proiectelor și programelor sportive, cu modificările și completările ulterioare, programele ce pot fi finanțate din fonduri publice sunt următoarele: ”Promovarea sportului de performanță” (P1), ”Sportul pentru toți” (P2), ”Întreținerea, funcționarea și dezvoltarea bazei materiale sportive” (P3), ”Redescoperă oina” (P4) și ”România în mișcare” (P5). În acest context, în momentul elaborării regulamentului pentru finanțarea sportului, la nivelul CJ Brăila s-a avut în vedere doar primul program amintit: ”Promovarea sportului de performanță” (P1).
Astfel, după cum reiese din regulamentul pentru finanțarea sportului în acest an, 2.000.000 lei au fost bugetați pentru această direcție. Sumă din care, 800.000 lei va fi direcționată către susținerea programelor sportive dedicate copiilor și juniorilor, potrivit prevederilor Legii 69/2000. Trebuie reținut că pentru prima sesiune de finanțare a anului 2025, termenul limită de depunere a dosarelor este data de 16 mai. De asemenea, în condițiile în care nu se alocă toți acești bani din prima tranșă, ca și în anii trecuți, CJ Brăila are în vedere reluarea procedurii și organizarea unei a doua sesiuni, începând cu 1 iulie 2025. În această situație, termenul de depunere a dosarelor va fi data de 11 iulie. Dacă și de această dată rămân sume neatribuite, acestea sunt puse la dispoziția CJ Brăila pentru a fi utilizate conform legislației privind bugetele locale, după cum se arată în regulament.
Cum se alocă banii
În cadrul regulamentului aprobat se precizează și faptul că de la Consiliul Județean Brăila se finanțează programele sportive din cadrul disciplinelor sportive individuale în cuantum de cel mult 99% pentru sportul de performanță, fără a depăși suma de 200.000 lei/program, dar nu mai mult de 20.000 lei pentru fiecare sportiv, atât pentru categoria de seniori, cât și pentru categoria de juniori/copil. În această situație, cluburile sportive solicitante trebuie să prezinte doar un singur program sportiv, care poate include doar componenta de juniori, doar componenta de seniori sau program cumulat pentru ambele categorii (seniori și juniori) dacă participanții angrenați în activitățile sportive prezentate derulează aceleași acțiuni de pregătire sportivă și competiții sportive, după caz.
Pentru cluburile sportive care au beneficiat de finanțare în 2024 și care nu și-au realizat indicatorii asumați printr-o anexă la contractul de finanțare, plafonul maximal acordat pentru programul sportiv depus va fi diminuat cu 20% (se va prezenta în mod obligatoriu de către clubul sportiv un Memoriu justificativ în acest sens, parte a dosarului de solicitare a finanțării, din care să reiasă realizarea/nerealizarea indicatorilor și subindicatorilor asumați).
Concret, CJ Brăila finanțează programele sportive din cadrul disciplinelor sportive de echipă astfel: în cazul categoriei seniori – cel mult 99% pentru sportul de performanță, fără a depăși suma de 300.000 lei/program; în cel al categoriei juniori – cel mult 99% pentru sportul de performanță, fără a depăși suma de 200.000 lei/program.
Activitățile din cadrul programelor ce vor fi depuse în prima sesiune de finanțare se vor planifica în perioada 1 iulie – 28 noiembrie 2025. Cele din a doua sesiune în perioada 1 septembrie – 28 noiembrie 2025.
Care sunt criteriile de eligibilitate
Potrivit regulamentului aprobat de consilieri, sunt eligibile programele structurilor sportive care: se înscriu în tema și prioritățile concursului de programe; asigură contribuția proprie și atrasă de minim 1% din valoarea totală a finanțării programului sportiv; realizează cel puțin punctajul minim de apreciere (50 de puncte – fără de care programul se descalifică); se încadrează în perioada de derulare stabilită prin regulament; sunt depuse de structurile care au respectat, în ultimii doi ani, prevederile contractelor de finanțare nerambursabilă acordate; sunt depuse de structurile sportive care au îndeplinit condițiile prevăzute de prevederile art. 29 alin. 4 și 5 din Legea nr. 69/2000 a Educației fizice și sportului, cu modificările și completările aduse de Legea nr. 245/2023 din 20 iulie, dacă este cazul (neîndeplinirea acestor prevederi legale conduce la imposibilitatea acordării finanțării pentru programul sportiv prezentat); sunt însoțite de declarație pe proprie răspundere prin care programul depus nu beneficiază de atribuirea mai multor contracte de finanțare nerambursabilă de la bugetul Județului Brăila; de asemenea de o declarație conform căreia programul nu beneficiază de finanțare pe aceleași categorii de cheltuieli și pentru aceiași beneficiari de la bugetul altor instituții publice; sunt depuse de structurile sportive în al căror statut/act constitutiv sunt prevăzute tipurile de activități pentru care se solicită finanțare; fac dovada respectării normelor generale de folosire a mijloacelor financiare pentru activitatea sportivă, care provin din alocații de la bugetul local al județului, prin prezentarea la dosarul de finanțare, a documentelor doveditoare privind îndeplinirea condițiilor prevăzute în anexa regulamentului, în conformitate cu prevederile HG 884/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000.
Prin hotărâre a CJ Brăila se pot aloca sume din bugetul județului, cu respectarea legislației naționale pentru finanțarea programelor sportive ale cluburilor sportiv de drept privat înființate pe raza Județului Brăila, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial, deținătoare ale certificatului de identitate sportivă; finanțările se asigură în vederea organizării și/sau participării la competiții și evenimente sportive de performanță, de anvergură, cu caracter județean, regional, național, euroregional și internațional, care prezintă importanță pentru Județul Brăila, conform calendarului federațiilor sportive de specialitate. Finanțările nu se acordă pentru activități ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului. De asemenea, depunerea dosarelor pentru finanțarea programelor sportive s-a putut face abia după aprobarea bugetului anual.
”Potrivit Strategiei Naționale pentru Sport 2016-2032, aprobată de Ministerul Tineretului și Sportului, sportul reprezintă un adevărat univers al creațiilor umane de natură fizică, psihică, morală, intelectuală și estetică, motiv pentru care își găsește locul cuvenit în ansamblul valorilor culturale universale. În aria sportului se creează modele comportamentale care vizează autodepășirea, fair-play-ul, stăpânirea de sine și estetica mișcării, fapte care îl transformă într-un factor cultural polivalent ce atrage un număr mare de participanți valoroși și implicit un mare număr de spectatori care vizionează evenimentul sportiv sau îl urmăresc cu ajutorul mijloacelor media, televiziune, radio, internet, ziare etc. Încă de la începuturile sale, sportul a fost considerat un factor important de dezvoltare umană, prin caracterul formativ care s-a evidențiat și continuă să se aprofundeze prin dezvoltarea propriilor metodologii, diversificarea continuă a mijloacelor specifice, a proiectării și conducerii eforturilor, a tehnicilor de evaluare ce duc la dezvoltarea capacității de performanță”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.
Cât despre obiectivele generale ale programelor sportive de utilitate publică, tot aceeași sursă enumeră: ”Evidențierea contribuției semnificative și constante a sportului de performanță la reprezentarea și sporirea prestigiului comunităților locale și ale României pe plan național și internațional; susținerea disciplinelor și a probelor sportive, în funcție de tradiția și de gradul de dezvoltare a fiecăreia la nivel local, național și internațional; susținerea activității de performanță la nivelul copiilor și juniorilor în paralel cu activitatea desfășurată și dezvoltarea programelor sportive dedicate categoriilor defavorizate; perfecționarea sistemelor de selecție, pregătire și competiționale pentru fiecare ramură de sport; susținerea procesului de redresare a jocurilor sportive, în funcție de valoarea, tradiția și gradul de dezvoltare a fiecăruia la nivel local, național și internațional; încurajarea practicării activităților fizice și sportive, în mod continuu, de cât mai mulți cetățeni, în special în rândul tinerilor până în 18 ani; atragerea și stimularea tuturor categoriilor de cetățeni, fără nicio discriminare, în mod liber și voluntar, independent sau în cadru organizat, pentru practicarea activităților fizice și sportive; crearea de condiții optime de pregătire și participare la competiții a sportivilor în baze sportive moderne, posibilitatea de organizare de evenimente sportive naționale și internaționale care să aducă beneficii reale comunităților locale și României”.
În cadrul ședinței ordinare din 29 aprilie, când a fost dezbătut acest proiect, consilierul județean PNL Brăila Ovidiu Nechita a vrut să știe pentru ce tip de cluburi sportive este destinat regulamentul, criticând faptul că în titlu se face referirea la ”finanțarea programelor sportive de utilitate publică”, iar în cuprinsul regulamentului sunt menționate și ”cluburile de drept privat”. De asemenea, acesta a dorit să i se spună ce sumă este aprobată în CJ Brăila pentru finanțarea cluburilor de utilitate publică.
”Este același regulament ca și anul trecut și se face referire și la programele sportive de utilitate publică și la cluburile de drept privat. Toată suma este pentru programele de utilitate publică, 2 milioane de lei”, a explicat Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila.
Nechita a venit cu un amendament în care a solicitat să fie scoasă din regulament mențiunea ”cluburi sportive de drept privat” sau să fie modificat titlul proiectului astfel încât să nu se mai vorbească doar despre programele sportive de utilitate publică, însă propunerea sa a nu a trecut de votul majorității.
Ulterior proiectul a fost aprobat în forma inițială, înregistrându-se o singură abținere din partea consilierului PNL Brăila Marius Mitescu.