Cum sunt conectate pariurile și exercițiile fizice? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum sunt conectate pariurile și exercițiile fizice?

Sănătatea mintală și fizică încep să fie înțelese din ce în ce mai mult drept două domenii care sunt interconectate. Mediatizarea tendințelor pe rețelele de socializare a permis ca oamenii să se implice din ce în ce mai mult în propria sănătate. În mediul digital există o creștere a interesului pentru modul în care diverse activități afectează bunăstarea noastră generală. Două astfel de activități care sunt aparent distincte,  pariurile și exercițiile fizice, relevă legături subtile, dar semnificative, între ele. Vrei să știi care este puntea de legătură dintre adrenalina și tensiunea unor jocuri cu coroane și beneficiile aduse de exercițiile fizice? Acest articol explorează exact modul în care cele două pot interacționa și influența sănătatea mintală, memoria și calitatea somnului, evidențiind importanța echilibrului și a înțelegerii efectelor lor combinate asupra vieții cotidiene.

Nivel scăzut de stres și anxietate

Pentru mulți oameni, pariurile reprezintă o activitate care poate provoca un nivel semnificativ de stres și anxietate. Totuși, atunci când sunt abordate responsabil și sunt setate așteptări realiste, acestea se pot transforma într-o activitate relaxantă. Când nu sunt implicate sume mari de bani sau când riscurile sunt evitate, adrenalina generată în timpul pariurilor este mai degrabă benefică, generând divertisment. Astfel, pariurile recreative, efectuate în mod responsabil și cu sume mici de bani, pot servi ca o formă de distragere de la problemele zilnice. Exercițiile fizice sunt bine cunoscute pentru efectele lor pozitive asupra sănătății mintale. Activitatea fizică stimulează eliberarea de endorfine și alți neurotransmițători, contribuind astfel la starea de bine. Chiar dacă în moduri diferite, ambele activități pot acționa pentru a reduce anxietatea, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Exercițiile fizice pot acționa pozitiv asupra consecințelor negative ale pariurilor. Acestea contrabalansează stresul și anxietatea asociate cu pariurile prin creșterea toleranței la stres. Astfel, o persoană care face exerciții fizice în mod regulat ar trebui să aibă abilități mai bune de gestionare a emoțiilor atunci când participă la pariuri. Acest lucru poate reduce riscul de a dezvolta comportamente problematice legate de pariuri.

Calitatea somnului este crescută

Probabil că ai auzit deja că exercițiile fizice regulate sunt importante pentru a putea menține o anumită igienă a somnului sănătoasă. Atât exercițiile fizice, cât și momentul în care ele sunt realizate sunt importante pentru a asigura o îmbunătățire a calității somnului. Activitatea fizică ajută la reglarea ciclurilor de somn, promovând un somn mai adânc și mai odihnitor. În același timp, exercițiile fizice aduc beneficii asupra latenței, adică a timpului necesar pentru a adormi.  Un alt aspect al acestei activități este că ajută la reducerea nivelurilor de stres și anxietate, care sunt factori cunoscuți ce afectează negativ somnul.

Am putea trage concluzia că și pariurile au același efect, datorită faptului că ajută oamenii să se relaxeze. Este important totuși ca și acestea să fie abordate responsabil pentru a putea avea astfel de efecte asupra jucătorilor. În caz contrar, ele acționează precum exercițiile fizice realizate haotic, chiar înainte de somn. Ambele cresc nivelul de hormoni și neurotransmițători, indicând corpului faptul că trebuie să rămână treaz, alungând astfel somnul.  Pariurile, în special atunci când sunt efectuate seara sau noaptea, pot hiperactiva sistemul nervos.

Memorie mai bună

Poate părea greu de crezut că exercițiile fizice pot avea beneficii atât de specifice precum îmbunătățirea memoriei. Totuși, s-a demonstrat că  ele stimulează neuroplasticitatea, adică capacitatea creierului de a forma și reorganiza conexiuni neuronale. Procesul contribuie activ la  îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive generale. În paralel, pariurile implică adesea luarea de decizii rapide și strategice. Modul în care sunt luate deciziile pot solicita memoria pe termen scurt. Însă, în funcție de context și frecvența parierii, acest tip de activitate poate fie stimula, fie epuiza resursele cognitive. Dacă stresul este gestionat într-un mod sănătos,  activarea poate întări conexiunile neuronale și, implicit, memoria evenimentelor asociate cu acea activitate.

 

Este important de menționat faptul că emoțiile puternice, cum ar fi entuziasmul, frustrarea sau anticiparea, ajută la reținerea mentală a unui eveniment. Amintirile care sunt generate împreună cu aceste emoții intense pot duce la o consolidare mai puternică a memoriei. În plus, dacă o persoană care pariază în mod regulat face exerciții fizice, acest lucru poate ajuta la reducerea stresului și la protejarea hipocampului de deteriorările cauzate de stresul cronic. O persoană activă ar putea avea o capacitate cognitivă mai bună pentru a gestiona sarcinile complexe. Pariurile sunt astfel de activități complexe care necesită activarea mai multor resurse cognitive în același timp. Memoria și sănătatea cognitivă, în general, sunt susținute de o bună oxigenare a creierului dar și de activități care necesită folosirea lor. Este exact ca și în cazul unul mușchi care are nevoie de stimulare. Prin multiple mecanisme biologice, această combinație poate reduce semnificativ impactul negativ al stresului.

Concluzie

Este greu de crezut uneori că pariurile pot aduce beneficii. Cu toate acestea, atunci când sunt abordate într-un mod suficient de responsabil, această activitate aduce un impact pozitiv asupra sănătății mintale și fizice. Pentru ca acest lucru să devină o realitate, amintim importanța studiului, a setării limitelor și așteptărilor realiste. Exercițiile fizice, cu binecunoscutele lor beneficii aduse pentru reducerea stresului, îmbunătățirea memoriei și creșterea calității somnului, pot contracara unele dintre efectele negative asociate cu pariurile. Chiar și atunci când apar comportamente problematice cu stări de anxietate și stres cronic, este util să existe o rutină de mișcare. Pentru a evita riscurile pe termen lung pentru sănătatea mentală, echilibrul între activitățile de recreere și exercițiile fizice este esențial.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro