Mergi la conţinutul principal

Cumpăraţi din locaţii autorizate ca să nu vă îmbolnăviţi de Paşti!

Fiindcă unii români sunt suficient de inventivi încât să vândă câini jupuiţi pe post de miei ori ouă de raţă în loc de ouă de găină, pentru masa de Paşti, autorităţile veterinare recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi autorizate. "Acei cetăţeni care vor cumpăra produse alimentare din spaţii improvizate sau din sistemul stradal se expun riscului îmbolnăvirii", avertizează conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila.

Într-un comunicat de presă semnat de directorul aceste instituţii, Dragoş Frigioiu, se precizează că au fost autorizate temporar, cu ocazia sărbătorilor pascale, până pe 4 aprilie, patru puncte de sacrificare a mieilor destinaţi comercializării. Unul aparţine societăţii comerciale "Dinamel" SRL şi se află în municipiu, pe Şos. Baldovineşti, iar celelalte trei sunt reprezentate de trei asociaţii familiale: AF Herea, din satul Albina, AF Bălan, din comuna Măxineni şi AF Băjenaru, din satul Pietroiu. Sacrificarea mieilor se mai poate face şi în două abatoare autorizate potrivit normelor în vigoare - SC "Melkart Com" SRL Brăila şi SC "Electiv Prod" SRL Romanu. "Comercianţii de carne de miel trebuie să facă dovada că marfa provine de la animale sănătoase, respectiv din gospodării şi localităţi indemne de boli transmisibile, sunt sacrificate în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, au fost respectate condiţiile de protecţie a animalelor pe timpul transportului, sunt respectate condiţiile de depozitare şi comercializare şi, mai ales, modul de marcare a carcaselor de miel.

Valorificarea ouălor provenite din gospodăriile populaţiei se va face în pieţele agroalimentare, în locuri special amenajate. Se interzice comercializarea ouălor crăpate şi a celor de raţă. Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi de plastic sau hârtie curată de uz alimentar). Producătorul trebuie să deţină documentul de înregistrare sanitar-veterinară pentru vânzare directă sau vânzare cu amănuntul, certificatul de producător, fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar şi carnetul de sănătate al producătorului, cu viza medicului uman. Vânzătorul trebuie să ofere cumpărătorului date despre sortimentul de produs şi data obţinerii, înscrise pe o etichetă aplicată pe ambalaj", se precizează în comunicatul DSVSA.

Comercializarea mieilor vii se poate face, în intervalul 29 martie - 4 aprilie, în două locaţii amenajate de Direcţia Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor (DAPT): zona adiacentă Pieţei Halelor, pe partea stângă a străzii Vasile Cârlova şi târgul Obor. Carcasele de miel care poartă marca de sănătate se vor valorifica prin intermediul unităţilor de vânzare cu amănuntul, măcelării sau direct către consumatorul final, producătorii putând să desfacă marfa în Piaţa Halelor - sector Lactate, în locul amenajat de DAPT pentru această activitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro