Cvintetul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” va evolua pe scena SUBITO alături de alte patru nume sonore ale muzicii de cameră | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cvintetul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” va evolua pe scena SUBITO alături de alte patru nume sonore ale muzicii de cameră

• este vorba de pianista Iulia Olteanu, bas-baritonul Răzvan Georgescu, Ion Negură, Artist Emerit al Republicii Moldova și Olga Iuhno, solistă a Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova

 

În ajunul celei de-a II-a ediții a Festivalului Național al Muzicii de Cameră SUBITO, care se desfășoară în perioada 13-15 octombrie 2023, la Brăila, continuăm prezentarea artiștilor și a ansamblurilor care vor evolua pe scena Casei Tineretului, respectiv la sediul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila, din Strada Ana Aslan nr. 29.

Astfel, în dimineața zilei de duminică, 15 octombrie, la sediul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila vor evolua pianista Iulia Olteanu, bas-baritonul Răzvan Georgescu, Ion Negură - Artist Emerit al Republicii Moldova, Olga Iuhno - solistă a Orchestrei Naționale de Cameră a RM și Cvintetul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia”, format din: Cornelia Gheorghiu - vioară 1; Iulia Sava - vioară 2; Gabriela Lăzăroiu - violă; Tereza Gânju - cello; Gheorghe Constantinescu - clarinet. Interpreți ideali a marilor repertorii care se completează, dialoghează. Totul e gândit, muncit și pus la punct până la cele mai mici detalii, cu migală de ceasornicar, spun cunoscătorii.

Pianista Iulia Olteanu s-a născut la Bucuresti, în 1976. A urmat cursurile Liceului de Artă „Dinu Lipatti”, la clasa prof. Florin Nemeș. Între 1994-1999 și-a continuat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, Secția Interpretare Muzicală, unde le-a avut ca îndrumatoare pe conf. univ. dr. Delia Pavlovici și pe prof. univ. dr. Verona Maier. În 1998, a fost invitată ca solistă în cadrul Festivalului Internațional de la Harrogate, Marea Britanie, unde a susținut un recital organizat de Rotary Club Millenium Project-Harrogate. În 2002-2003 a fost bursieră la École Normale de Musique „Alfred Cortot” Paris, la clasa prof. Francoise Thinat; tot aici a susținut recitaluri solo și camerale pe scenele Fundației Americane, Maison de l'Europe și Biserica Americană din Paris.

Între anii 2000-2015 a activat ca asist. univ. la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov, ca profesor acompaniator. A colaborat, totodată, ca pianist acompaniator al Cursurilor de vară de la Brașov, alături de profesori ca Sylvia Ahramjian (SUA) și Dan Mitu (Spania). De asemenea, a participat ca pianist oficial al Concursului internațional „Jeunesses Musicales” București și al concursurilor internaționale de interpretare organizate de Filarmonica Brașov.

În vara anului 2006, a absolvit cursurile de Master in Piano Performance la Facultatea de Muzică din Brașov, la clasa prof. univ. dr. Stela Drăgulin. Din octombrie 2007, este cadru didactic asociat al Universității de Muzică din București ca pianist acompaniator; în 2021 obține diploma de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București.

Bas-baritonul Răzvan Georgescu este o prezență constantă pe scenele din țară și străinătate. Este solistul Filarmonicii George Enescu și solist invitat în majoritatea scenelor de operă și concert din România. De asemenea, este solist la San Francisco Lyric Opera și solist colaborator al Operei Naționale din București. A absolvit Conservatorul din San Francisco, California, în anul 2004 și studiile doctorale la Universitatea Națională de Muzică din București. Are, de asemenea, studii superioare în regie de teatru și scenaristică de film, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București. În prezent, Răzvan Georgescu este lector universitar al UNATC București, unde predă Tehnică vocală. În paralel, este regizor muzical, cântăreț, actor și traducător pentru dublajele în limba română ale filmelor de desene animate produse de principalele case americane de producție (Walt Disney, Universal, Dream Works, Paramount, Pixar, etc). Are, de asemenea, o laborioasă activitate de cronicar muzical al revistei Actualitatea Muzicală. Deține premiul de „Cel mai bun critic muzical”, obținut în anul 2019. A debutat pe plan literar în 2022, cu volumul „Îmi e de ajuns”, la Editura Muzicală.

Născut într-o cunoscută familie de muzicieni, Ion Negură (40 ani) sărbătorește, anul acesta, două decenii de activitate artistică. În anul 2000, a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” din București, iar în 2005 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Este laureat a numeroase concursuri naționale și internaționale și deținător al unui număr impresionant de 18 premii. A concertat în 37 de țări ale lumii, inclusiv în Coreea de Nord, lordania, Macedonia, Turcia, iar în 1994, împreună cu tatăl său, profesorul de nai lon Negură, și fratele, naistul Ștefan Negură, a cântat la Polul Nord, reprezentând țara noastră într-un proiect internațional cu transmisiune televizată directă pe toate canalele lumii. Din anul 2008, este solist al Sălii cu Orgă, continuând, totodată, activitatea pedagogică la Liceul „Ciprian Porumbescu” și AMTAP. Din 2009, urmează studiile postuniversitare la Școala Superioară de Muzică „Alfred Cortot” din Paris, cu celebrul flautist și profesor Pierre-Yves Artaud, în clasa căruia a urmat un curs și în domeniul pedagogic, la Conservatorul Național Superior din Paris. În 2010, Ion Negură obține diploma superioară de interpretare, iar în 2012 diploma superioară de concertist. A evoluat cu toate orchestrele simfonice, de cameră și Teleradio-Moldova . În 2022, a obținut Premiul Național în Muzică „Gavriil Musicescu”; este membru în juriile concursurilor naționale și internationale. Din anul 2002, susține recitaluri în duet cu Olga luhno pe scena Sălii cu Orgă și în turnee, iar în 2021 i s-a fost conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova.

Născută la Chișinău, Olga Iuhno a absolvit Liceul de Muzică „Eugen Coca” din orașul natal. Și-a continuat studille la Conservatorul „Nikolai Rimski- Korsakov” din St. Petersburg, în clasa celebrei planiste Tamara Fidler. În 1994, la St. Petersburg absolvă și aspirantura. Din 1988, Olga începe cariera pedagogică, fiind în prezent lector superior la AMTAP Chișinău - Catedra ansamblu de cameră și măiestrie de concert. Totodată, își continuă și activitatea artistică, fiind concertmaistrul preferat al numeroșilor soliști de operă, precum și al reputaților instrumentiști din țară, cu care susține recitaluri și concerte camerale. Evoluează și în calitate de solistă a Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova (cu concerte de clavecin sau pian) și este Maestru în Artă al Republicii Moldova.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro