De ce și-a dat demisia Iohannis. Pentru privilegii, din meschinărie, a fost ”convins” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De ce și-a dat demisia Iohannis. Pentru privilegii, din meschinărie, a fost ”convins”

• întrebați de ce cred că președintele Klaus Iohannis a decis să demisioneze brusc, deși până acum nu a dat semne că ar intenționa să facă acest lucru, liderii partidelor politice parlamentare din Brăila au venit cu diferite explicații • cei mai mulți au arătat cu degetul spre faptul că procedura inițiată în Parlament privind suspendarea sa, de această dată s-ar fi bucurat de succes • alții au vorbit despre frica lui Iohannis de a rămâne fără privilegii, dacă românii ar fi votat împotriva sa la Referendum • unii chiar au vorbit despre presupusa vizită în România a ”omului” președintelui american Donald Trump, care ar fi fost factorul ”convingător”

 

Demisia anunțată brusc de președintele Klaus Iohannis i-a pus pe gânduri pe liderii partidelor politice parlamentare din Brăila. Contactați de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” și întrebați de ce cred că Iohannis a decis să demisioneze taman acum, în ciuda faptului că în urmă cu o săptămână afirma la Bruxelles că nu va pleca din funcție, aceștia au încercat să vină cu o serie de posibile explicații.

Europarlamentarul Mihai Tudose, președintele Consiliului Național al PSD a declarat că a încetat demult să mai înțeleagă logica acțiunilor președintelui Klaus Iohannis. Totuși, social-democratul a punctat că în discursul pe care l-a avut, Iohannis a dat de înțeles că se temea de un eventual rezultat al Referendumului de suspendare ce i se pregătea.

”Nu știu. Sincer. Și nu ar fi prima decizie a domnului președinte pe care nu o înțelegem, ca să zic așa. Dar poate spectrul acesta al suspendării și apoi al demiterii.... Din speech-ul pe care l-am urmărit cu toții era clar. Și el a recunoscut că dacă se ajungea acolo, nu trecea de nici un vot. Era prăbușit în orice vot. Și atunci, a vrut să evite acel moment în care poporul să voteze împotriva lui. Nu știu. Sau s-a sacrificat pentru țară, ca să nu ajungem din nou să cheltuim bani pe referendumuri. Dar ca de obicei… greu de înțeles”, a declarat Tudose.

Președintele PSD Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful Consiliului Județean Brăila), a afirmat că nu înțelege de ce Iohannis a așteptat atât de mult până să facă pasul în spate.

”În primul rând, eu nu am fost niciodată fan Iohannis. Nu l-am votat niciodată! Iar faptul că și-a dat demisia, din punctul meu de vedere, este un gest care trebuia să fie făcut de mai demult! Habar nu am de ce a ales să facă pasul abia acum. Întrebați-l pe el. Cred că gândește foarte încet. Cum gândesc și cei care l-au propus ca președinte. Și gândesc și în continuare. Sper să nu ne facă iar un lucru foarte «frumos» pentru țară. Că acum nu mai este vorba despre PSD, despre PNL. E vorba despre România, despre Europa. Să rămânem în organismele în care suntem acum, în NATO, Uniunea Europeană. Că altfel, ne îndreptăm cu pași repezi la ceea ce a fost cu 30 de ani în urmă. Sperăm ca toate forțele să își țină cuvântul. Eu sunt un om de echipă și întotdeauna m-am gândit la județul meu, în primul rând, la proiecte și la ideea aceasta că trebuie să rămânem conectați la zona europeană și Nord Atlantică. Este foarte important pentru noi și pentru generațiile care vor urma”, a declarat Chiriac.

Nici primarul Marian Dragomir (liderul municipalei PSD Brăila) nu a dorit să comenteze prea mult motivele demisiei lui Klaus Iohannis, însă a recunoscut că se bucură că președintele a luat această decizie.

”Nu am fost fanul lui Iohannis nici când cei care îl critică acum îl adulau acordându-i votul cu două mâini și nici azi nu îl susțin. Va rămâne în memoria tuturor ca cel mai plimbăreț președinte, un arogant fără măsură, o persoană interesată doar de luxul propriu. Pot să spun doar atât: «Drum bun, adio fără regrete!»”, a afirmat Dragomir.

 

Alexandru Popa: «Asta și-a dorit populația»

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, nu s-a arătat prea afectat de gestul președintelui Klaus Iohannis de a demisiona din funcție. Acesta și-a manifestat încrederea că actualul lider al PNL, Ilie Bolojan, președintele Senatului, va reuși să facă față cu brio funcției de șef al statului în acest scurt interimat.

”Era o decizie necesară. Populația asta își dorea într-o pondere destul de mare. Asta este situația. Ne conformăm noii situații. Cu siguranță domnul președinte Bolojan va fi un om echilibrat. Este un om în care eu, personal, am încredere”, a declarat Popa.

Întrebat dacă mesajul populației a fost elementul care l-ar fi convins pe Iohannis în cele din urmă să își dea demisia din funcție, parlamentarul brăilean nu a dorit să se arunce în speculații.

”Nu știu să vă spun ce a fost în spatele deciziei dumnealui”, a răspuns acesta.

 

Liderul AUR Brăila crede că Iohannis a fost «convins» să plece

Președintele AUR Brăila, deputatul Florin Cîrligea, a afirmat că din punctul său de vedere decizia bruscă a lui Iohannis de a se retrage a fost impulsionată de americani. Potrivit presei centrale, Richard Grenell, emisar al președintelui american Donald Trump, ar intenționa să vină la București alături de o delegație, la mijlocul lunii februarie. Scenariul a fost prezentat de Silviu Mănăstire, de analistul politic Cozmin Gușă, dar și de Victor Ponta. Marți, stiripesurse.ro a obținut informația (citând surse politice) că trimisul special al lui Trump pentru politică externă ar fi fost deja la București, duminică, 9 februarie, într-o vizită fulger. Pe lângă acest episod destul de neclar, Cîrligea a vorbit și despre teama lui Klaus Iohannis de a rămâne fără privilegii în viitor.

”Cred că vizita oficialului american a fost convingătoare. Asta este opinia mea! În al doilea rând, urma vot în Parlament și îi era frică să nu își piardă drepturile. Adică SPP, casă, pensii speciale și tot ce înseamnă după. Pentru că în momentul în care era suspendat… Nu știu dacă ați observat dar în interviul acordat a spus că oricum referendumul trecea. Ați auzit ce a spus. Părerea mea este că ori una, ori alta. Dar în orice caz pentru a-și păstra privilegiile și viața comodă. Adică să continuăm cei zece ani de președinție, că oricum era ca și cum a stat acasă. Nu a făcut nimic. Mi se pare un gest tardiv. După ce a agitat toată societatea românească, tardiv! Oricum a intrat în istorie, clar! Iliescu cu mineriadele, Băsescu cu DNA-ul, cu binomul și Iohannis cu demisia. Iar Emil Constantinescu cu acțiunea «Aeroportul». Niciunul nu a scăpat. Să sperăm că la următorul nu mai avem o surpriză din aceasta”, a afirmat Cîrligea.

 

Tabăra SOS România Brăila consideră gestul lui Iohannis drept unul «meschin»

Președintele SOS România Brăila, prof. dr. Ionel Ștefan Alexandru, nu s-a arătat deloc impresionat de gestul făcut de președintele Klaus Iohannis. Consilierul municipal SOS a afirmat că este doar o ”meschinărie” pentru a se asigura că nu își va pierde privilegiile, având în vedere valul din Parlament ”împotriva” sa, dar și cel din rândul românilor.

”Din punctul nostru de vedere, faptul care l-a făcut să demisioneze este că și-a dat seama că propunerea de suspendare va primi un vot favorabil în Parlament. Adică opoziția făcută de suveraniști și în primul rând de SOS urma să dea roade. Din punctul meu de vedere a fost un calcul meschin al lui, în sensul că s-a gândit că își va pierde privilegiile pe care le are în calitate de președinte. Deoarece, dacă era suspendat, vă dați seama la un referendum, automat, pierdea. Pentru că populația e nemulțumită. Vă spun, Referendumul trecea cu 90%! Și în cazul în care referendumul ar fi trecut, își pierdea toate privilegiile. La asta s-a gândit. Așa cum ați văzut, inițial, la prima încercare, era o majoritate fragilă în favoarea acestei suspendări. Dar lumea s-a radicalizat în Parlament și în special o parte dintre parlamentarii atât PSD-iști și chiar liberalii. Pentru că ați văzut o serie de reacții din partea unora dintre conducători. Acum ar fi acceptat suspendarea”, a declarat Alexandru.

Sursa citată a adăugat că întreg acest episod se datorează deciziei Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor, pe care o consideră total neconstituțională.

”Din punctul meu de vedere nici nu trebuia să se ajungă la această situație. Totul se datorează deciziei Curții Constituționale, decizie care, ca un paradox, este neconstituțională. Mă refer la decizia prin care s-au anulat alegerile și i s-a prelungit mandatul. Curtea este principala vinovată a acestei situații. Acum prin demisie, funcția de președinte devine vacantă și o preia președintele Senatului. Din punctul meu de vedere cred că Bolojan chiar și-a pus problema: de ce să îl mai ținem pe Iohannis, măcar pentru o lună-două, mai bine ajung eu președinte al României. Pentru că nu e puțin lucru să ajungi într-o astfel de postură, fără să treci prin vot. Iohannis se baza pe Nicolae Ciucă, dar acesta și-a dat demisia. A venit Ilie Bolojan pe care nu l-a mai putut controla. În plus, părerea mea este că Bolojan e un parvenit până la Dumnezeu și chiar și-a pus această problemă: de ce să nu fie președinte interimar o perioadă de timp?! Altfel cum vă explicați că la prima încercare de suspendare nu s-a pus problema și acum deodată totul s-a derulat atât de rapid?! Mai mult, un alt aliat al lui era Curtea Constituțională. El s-a bazat practic pe PNL și pe CCR. Și-a dat seama că a pierdut sprijinul PNL în condițiile actuale, iar la CCR nu mai avea, practic, nicio șansă, deoarece conform Constituției României, art. 146, lit. h: Curtea dă doar aviz consultativ pentru propunerea de suspendare. Deci nu mai putea să se opună. Și în condițiile acestea calculul lui a fost clar, unul meschin. Nu avea altă variantă pentru a-și păstra privilegiile, decât să își dea demisia!”, a conchis Alexandru.

 

Parlamentarii brăileni nu au apucat să se pronunțe privind suspendarea președintelui

Potrivit presei centrale, liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat luni că toate partidele au votat în ședința Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului pentru demararea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.

Am încercat să aflăm care a fost poziția parlamentarilor brăileni, însă potrivit deputatului PNL Alexandru Popa, dar și a deputatului PSD Florin Mircea, aceștia nu fac parte din BPR. Și cum demisia lui Iohannis a fost anunțată și primită în scris, ulterior, parlamentarii nu au mai apucat să voteze în plen pe acest subiect.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro