* cele mai importante colecții de la Secția Etnografie a Muzeului Brăilei „Carol I” sunt cele de costume populare, ștergare, icoane pe lemn și unelte ce ilustrează ocupațiile tradiționale ale brăilenilor: pescuitul și agricultura
De Dragobete (24 februarie) și de Mărțișor (1 martie), intrarea este liberă în expozițiile deschise la Muzeul Brăilei „Carol I” - Secția Etnografie, din Strada Polonă nr.14).
Patrimoniul Secției Etnografie și Artă Populară a Muzeului Brăilei „Carol I” include mii de piese și are următoarea structură: ocupații tradiționale - agricultura (viticultura, pomicultura, legumicultura), pescuitul, păstoritul și creșterea animalelor, vânătoarea, apicultura; obiecte de uz casnic și gospodăresc, meșteșuguri: prelucrarea lemnului, prelucrarea fierului, prelucrarea pietrei, meșteșuguri casnice; industrii: prelucrarea cânepii; arhitectură rurală (fragmente decorative, stâlpi etc.); artă populară: țesături de interior, port popular, obiecte de podoabă; viață spirituală: obiecte de rit, icoane pe lemn și sticlă; obiceiuri legate de viața omului, obiceiuri de peste an (calendaristice), rituri și ritualuri agrare. Secția dispune, de asemenea, de o arhivă de clișee și fotografii, rezultat al muncii de teren realizate de-a lungul timpului.
Cele mai importante colecții ale Secției Etnografie sunt: Colecția de piese ce ilustrează ocupațiile tradiționale specifice Dunării de Jos (pescuitul, agricultura, păstoritul), Colecția de artă populară Maria și Nicolae Zahacinschi, donată muzeului de către colecționari, Colecția de ștergare din zona Brăilei (ce include sute de piese de o rară frumusețe) și Colecția de icoane pe lemn.
Sărbătoarea Aflării capului Sf. Ioan Botezătorul, de vineri, 24 februarie, coincide, în satele Munteniei, cu Dragobetele.
„Dragobetele în aceste părți este o zi de sărbătoare pentru băieți și fetele mari, ba chiar și pentru bărbați și femeile tinere. În această zi, dimineața, toate fetele și băieții se piaptănă, se primenesc și, dacă este vreme frumoasă, pornesc după ghiocei la luncă sau după lemne în pădure, mai întâi fetele, apoi băieții în cete. Dacă este vreme urâtă, fetele se strâng prin case pe la prietene și rude, unde vin și băieții de primprejur. După credința poporului, 24 februarie, adică Dragobetele, este ziua în care se împărechează toate păsările și animalele.” (Simion Florea Marian, „Sărbătorile la români”).