De la 1 iulie, kinetoterapie și masaj, decontate de stat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De la 1 iulie, kinetoterapie și masaj, decontate de stat

• pentru anumite diagnostice, asigurații în sistemul de sănătate au dreptul anual și la servicii medicale de tratament și de recuperare, printre care kinetoterapie sau masaj • noul pachet de servicii medicale a intrat în vigoare de la 1 iulie și include, mai exact, terapia fizică, terapia ocupațională, terapia prin exerciții, terapia prin masaj, electroterapie, kinetoterapie, băi, împachetări și altele • asigurații primesc în mod gratuit servicii hoteliere la un nivel de ”confort standard” aferente internării în sanatorii • cine solicită un confort sporit, va trebui să suporte diferența din buzunar

 

Vești bune pentru asigurați! Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va deconta, începând cu 1 iulie a.c., noi servicii medicale care erau suportate până acum de către pacienți. Astfel, pe noua listă a serviciilor decontate de stat se află masajul și terapiile ocupaționale, dar pachetul de bază de servicii medicale oferă inclusiv acces la sanatorii și stațiuni balneare. Pacienții vor beneficia, mai exact, de servicii precum  terapie fizică, terapie ocupațională, terapie prin masaj, electroterapie, kinetoterapie, băi, împachetări și altele. Perioada pentru care se decontează procedurile specifice de medicină fizică și de reabilitare este de maximum 21 de zile pe an, atât la copii, cât și la adulți. Costul serviciilor medicale acordate peste durata de spitalizare de 21 de zile sunt suportate în întregime de către asigurați. Excepție fac pacienții cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral în primele patru luni, cei cu paralizie cerebrală, pacientele cu limfedem secundar limfadenectomiei axilare și cele cu anexectomie, precum și marii arși în primele patru luni de la externare. Pentru aceste categorii de pacienți se decontează proceduri medicale specifice de medicină fizică și de reabilitare pentru o perioadă de maximum 42 de zile pe an.

Întrebați despre noile servicii decontate, reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJAS) Brăila au transmis că patru furnizori au semnat contract cu Casa. Este vorba despre Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila, Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă (TBRCM) Lacu Sărat, ”Veneția Medical” și CMI Delicote. CJAS Brăila a precizat totuși că furnizorii contractați pot acorda servicii de kinetoterapie decontate, dar nu și în ceea ce privește masajul limfatic. ”Toți acești furnizori și fizioterapeuți despre care am spus acordă servicii medicale doar pentru kinetoterapie, dar în ceea ce privește masajul limfatic, nu are nimeni atestat pentru a acorda aceste servicii. Deci niciun furnizor nu are o formă legală care să ateste pregătirea profesională în masajul de drenaj limfatic manual”, a declarat pentru ”Obiectiv”, purtătorul de cuvânt al CJAS Brăila, juristul Ionela Fecioru. Aceasta a transmis că din punctul său de vedere noul pachet de servicii medicale chiar va reprezenta un sprijin semnificativ pentru asigurați. ”Serviciile medicale se acordă deja de la 1 iulie, în funcție de necesitatea fiecărui pacient, pe baza biletului de trimitere sau dacă beneficiază de îngrijire la domiciliu. Sunt procedurile standard pe care trebuie să le parcurgă fiecare. Da, cred că orice serviciu medical decontat este un mare sprijin pentru asigurați. Vom vedea în măsura în care aceștia vor raporta, câți pacienți sunt și câți vor beneficia de aceste servicii, dar eu consider că adresabilitate va fi”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CJAS Brăila.

 

Confortul superior nu se decontează

Normele de aplicare a legislației care reglementează accesul cetățenilor la acest pachet de servicii medicale prevăd că asigurații primesc în mod gratuit servicii hoteliere la un nivel de ”confort standard” aferente internării în sanatorii. Prin ”confort standard”, în ceea ce privește cazarea, se înțelege un salon cu minimum 3 paturi, grup sanitar propriu, cu respectarea normelor igienico-sanitare, dar fără dotări suplimentare, precum televizor, radio, frigider, telefon sau aer condiționat. În cazul în care un asigurat solicită servicii hoteliere cu un grad superior de confort, va trebui să suporte diferența de preț. Totuși, contravaloarea serviciilor de cazare nu poate depăși 300 de lei pe zi, iar tariful nu se percepe pentru ziua externării. De asemenea, mai trebuie să știți că sanatoriile și preventoriile vor suporta contravaloarea serviciilor hoteliere standard și pentru însoțitorii copiilor bolnavi în vârstă de până la 3 ani, precum și pentru însoțitorii persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Potrivit CJAS Brăila, în acest județ sunt disponibile în acest scop, pentru perioada iulie – decembrie, fonduri în valoare de 264.247.000 de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro