* consilierii județeni au aprobat componența Comitetului partenerial de dezvoltare integrată a turismului și patrimoniului cultural în zone non-urbane, la nivelul județului Brăila, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare de la finele lunii trecute * este vorba despre o structură partenerială, condusă de președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, ce va veghea la bunul mers la proiectelor județului ce vor fi depuse în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027, pe zona turismului
O nouă entitate administrativă ce are ca scop bunul mers al proiectelor pe fonduri europene din mediul rural pe zona dezvoltării turismului și conservării patrimoniului cultural a fost constituită la nivelul județului Brăila. Este vorba despre un Comitet partenerial ce are acest scop, a cărei componență a fost aprobată de consilierii județeni în ședința ordinară ce a avut loc pe 26 iunie. După cum reiese din referatul de aprobare al proiectului, demersul privind constituirea acestui Comitet partenerial de dezvoltare integrată a turismului și patrimoniului cultural în zone non-urbane, la nivelul județului Brăila a apărut încă din iunie 2024, când consilierii județeni au aprobat metodologia pentru identificarea și selecția partenerilor relevanți în vederea formării acestei structuri parteneriale (HCJ nr. 137/2024). De altfel, tot atunci s-a aprobat și regulamentul de organizare și funcționare al acestui Comitet, așa cum redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au informat la momentul respectiv.
”În urma desfășurării procesului de evaluare și selecție, conform metodologiei menționate (…), printr-o procedură transparentă și deschisă, au fost selectați membrii Comitetului Partenerial. Președintele Comitetului Partenerial (structură partenerială) de dezvoltare integrate a turismului și patrimoniului cultural în zone non-urbane, la nivelul județului Brăila este Președintele Consiliului Județean Brăila”, se precizează în referatul de aprobare al proiectului.
Aceeași sursă menționează faptul că acest Comitet este o structură partenerială locală, fără personalitate juridică, cu atribuții de prioritizare a proiectelor, precum și monitorizarea implementării strategiei propuse prin Programul Regional Sud-Est (PR SE) 2021-2027, Acțiunea 6.2 – Valorificarea potențialului turistic și conservarea patrimoniului în zone non-urbane din cadrul programului amintit.
Tot în referat se specifică și că durata mandatului Comitetului va coincide cu perioada de implementare a Programului Regional Sud-Est 2021-2027. De asemenea, că atribuțiile și modul de funcționare sunt menționate în cadrul Metodologiei pentru identificarea și selecția partenerilor relevanți pentru Comitetul partenerial, care a fost aprobat în luna iunie anul trecut.
Cine face parte din Comitetul partenerial pentru turism și patrimoniu
Într-o anexă atașată proiectului de hotărâre, este menționată structura Comitetului. Astfel: președinte este Francisk Iulian Chiriac, șeful CJ Brăila. Din partea autorităților și instituțiilor publice: Gheorghe Teiș (și Marius Trufașu ca membru supleant), reprezentant al Orașului Ianca; Stan Frigioiu (și Viorel Drăguș, ca membru supleant), reprezentant din partea Comunei Movila Miresii. Din partea sectorului educațional și al comunității academice: Camelia Vechiu (Gianina Negrău – membru supleant), reprezentant al Universității ”Constantin Brâncoveanu” – Facultatea de Management, Marketing în Afaceri Economice, Brăila; Mihai Adrian Goanță (Ioana Diaconescu - membru supleant), reprezentant al Facultății de Inginerie și Agronomie Brăila. Trebuie punctat și că Goanță este consilier municipal PSD Brăila. Din partea societății civile: Laura Haraga (Mariana Gianina Zaharia - membru supleant), reprezentant al Asociației Culturale Filo-Elenă ”Eleftheria” Brăila; Nelu-Vasile Matei (Nicu Anton - membru supleant), reprezentant al Asociației Centrul Cultural Comunitar ”Anton Pann” Brăila. Din partea Mediului de afaceri: Ștefan Fusea (Marian Ghionu - membru supleant), reprezentant al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Brăila; Marius Ionel Ivanciu (Andrei Daniel Leuca - membru supleant), reprezentant al Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) Brăila.
Ce va face această nouă structură
În raportul de aprobare al proiectului sunt enumerate atribuțiile Comitetului partenerial. Așadar, această structură partenerială are mai multe atribuții. Aprobă Regulamentul de organizare și funcționare (ROF); examinează cazurile de încălcare a Codului de conduită și de absentare nemotivată a membrilor și recomandă revocarea sau suspendarea calității de membru a persoanelor/instituțiilor vizate; aprobă cadrul de implementare, monitorizare, evaluare a proiectelor pentru valorificarea potențialului turistic și conservarea patrimoniului în zone non-urbane, la nivelul județului Brăila, propuse spre finanțare prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027; aprobă criteriile de prioritizare a acestor proiecte; selectează proiectele prioritare în raport cu accesarea finanțărilor prin PRSE 2021-2027, Acțiunea 6.2 – Valorificarea potențialului turistic și conservarea patrimoniului în zone non-urbane, prin organizarea unei proceduri transparente; asigură monitorizarea strategică a implementării proiectelor prioritare din segmentul amintit; elaborează raportări periodice privind implementarea proiectelor propuse la finanțare prin acest Program. Raportări care vor fi publice pe pagina oficială a Consiliului Județean Brăila, după cum se precizează în raport; Diseminează informații și inițiază consultări parteneriale extinse privind progresul implementării proiectelor propuse spre finanțare în PRSE 2021-2027 privind valorificarea potențialului turistic și conservarea patrimoniului. De asemenea, analizează provocările ce pot afecta evoluția implementării proiectelor ce fac parte din categoria amintită și propune măsuri de limitare a riscurilor și de îmbunătățire a cadrului de operare.
Proiectul privitor la constituirea Comitetului partenerial pentru dezvoltarea turismului și conservarea patrimoniului în mediul rural a fost aprobat cu unanimitate de voturi.