Ieri, la ora 9.00, în Piaţa Independenţei, pe platoul din faţa Palatului Administrativ a avut loc o ceremonie publică dedicată "Zilei Imnului Naţional". La manifestaţie au participat atât notabilităţi locale - dintre care îi amintim pe primarul Aurel Simionescu, prefectul Dumitru Popa şi viceprimarul Doiniţa Ciocan -, cât şi militari din cadrul Batalionului 72 "Matei Basarab", Batalionului 285 Artilerie "Vlaicu Vodă" şi din rândul Marinei Militare. Atmosfera patriotică a ceremoniei a fost asigurată de Corul Armonia şi de Fanfara Garnizoanei Brăila.
Evenimentul a debutat printr-un discurs cu aer păşunist, ţinut de prefectul Brăilei, Dumitru Popa, despre valoarea spirituală a imnului naţional. După care s-a demarat cu scârţâit de roţi spre îndeplinirea formalităţilor: muzica militară şi invitarea unui preot la microfon, pentru a-i binecuvânta atât pe cei prezenţi, cât şi pe toţi soldaţii căzuţi în bătălie sub drapel românesc de-a lungul timpului, prin rostirea rugăciunii "Tatăl nostru". Numai că, un detaliu zburător s-a opus rugăciunii. În timp ce preotul rostea "Tatăl nostru", un elicopter al D.A.G.L. survola insistent pe deasupra platoului din Piaţa Independenţei, creând un zgomot insuportabil (fapt ce l-a determinat pe preot să ţipe din toţi rărunchii pentru a putea duce rugăciunea la bun sfârşit) şi aruncând peste cei prezenţi la ceremonie o perdea de insecticid, ce-ţi lăsa impresia că te-ai afla în perioada lucrărilor agricole de vară pe o plantaţie din Cuba anilor '40. După această intruziune neaşteptată, a urmat sfârşitul ceremoniei, marcat de momentul solemn al intonării imnului naţional, "Deşteaptă-te române", şi de arborarea drapelului românesc.
Tot ieri, şi sala de conferinţe a Muzeului din Ianca a găzduit o ceremonie dedicată aceluiaşi eveniment. Activitatea a început, cum era şi firesc, cu intonarea Imnului de Stat, fiind apoi urmată de un scurt serviciu religios. Despre istoria Imnului în România, despre modul cum s-a născut ideea unui imn naţional, despre mesajul şi semnificaţia acestuia a vorbit profesorul de istorie şi custodele Muzeului Ianca, Ion M. Barbuceanu.
Sărbătoarea oficială a "Zilei Imnului Naţional" se aniversează începând cu 1998, fiind stabilită prin Legea nr. 99/1998.