Declaratie de razboi impotriva Galatiului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Declaratie de razboi impotriva Galatiului

La numai citeva zile dupa ce prefectul Brailei, Nicolae Mitroi, a facut primul pas concret in incercarea de a determina reintrarea in legalitate in chestiunea cartierului Siret, lideri ai PSD isi anunta sustinerea pentru actiunea reprezentantului Guvernului in teritoriu. Asta, in contextul in care liderul PD, Horia Vasioiu are dubii cu privire la eficienta actiunii prefectului, sustinind ca varianta propusa de el, si anume elaborarea unui proiect de hotarire de Guvern ar fi cea ideala. Vasioiu declara ca ar avea promisiunea de sprijin in aceasta directie din partea ministrului Administratiei, democratul Vasile Blaga. Si totusi, daca ministrul Blaga chiar dorea sa se faca dreptate, ar fi putut s-o impuna pina acum, promovind o hotarire de Guvern care s-o abroge pe cea anterioara, prin care se facea transferul de proprietate si de administrare. Mai ales in conditiile in care HG 512/2002 s-a aprobat in Guvern fara nici un proiect elaborat de CJ si CLM Braila, ba chiar fara stiinta acestora.
Cert este ca, in timp ce liderul PD nu este deloc convins de actiunea prefectului, conducerea PSD si-a anuntat cu surle si trimbite sprijinul pentru a se impune, chiar cu actiuni de strada, revenirea la normalitate.

Faleza Dunarii, sub "tutela" Galatiului - o noua "eroare" intentionata

Citeva idei radicale, in acest sens, au fost avansate ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de consilierul municipal Doru Damian: "Prefectul inca mai are timp sa atace in justitie Hotarirea de Guvern 1908 care a fost emisa in 22 decembrie si publicata in Monitorul Oficial din 3 ianuarie, si chiar are obligatia sa o faca. Aceasta incununeaza o serie de atacuri pe care administratia galateana, indiferent ce culoare politica a avut in cursul vremii, sub auspiciile unor asa-zise bune intentii, dar stim cu totii ca drumul spre iad e pavat cu intentii bune. E o noua cacalma si o noua jignire, si culmea este ca aceasta HG este semnata de Alexandros Galiatatos, care, daca nu ma insel, este fostul director al APDM Galati. E o prostie sa credem ca e vorba despre o simpla eroare in anexa hotaririi respective, nu, lucrurile sint foarte bine gindite. E o nou incercare de a subordona Braila intereselor Galatiului. Si as aminti de anul 1968, cind a avut loc protestul parintilor nostri, care lucrau la IUG , Progresul Braila, si care au organizat un miting spontan, in momentul in care administratia ceausista si-a dorit ca municipiul Braila sa faca parte din Galati. Sint mai multe etape, baietii lucreaza sistematic - si o noua pagina a fost scrisa cind cu raptul celor 1.000 de ha, si apropo, m-am crucit, am auzit ca primarul Galatiului repartizeaza deja terenuri pentru constructia de locuinte, pe acea suprafata de teren. Ultimele doua gaselnite sint trecerea din administrarea CLM a portului Braila, in administrarea APDM Galati, iar acum, aceasta chestiune cu faleza care ar intra in Zona Libera. Eu cred ca numai niste inconstienti pot sa asiste pasiv, si daca mai avem barbati politici la Braila, indiferent cum ii cheama si in ce partid sint, trebuie sa inteleaga ca este corecta o uniune cu Galatiul, dar numai pe picior de egalitate. Se urmareste, dupa opinia mea, subordonarea Brailei, Galatiului".

"Baietii lucreaza la modul total pervers"

Damian admite ca unii dintre colegii sai din PSD ar trebui sa se simta cu musca pe caciula, apropo de ceea ce el a numit "inconstienta" celor care au asistat pasiv la "raptul" celor 1000 de ha, pe care-l condamna astazi cu minie. El recunoaste ca raptul s-a produs pe vremea guvernarii PSD, si ca acei care conduceau pe atunci judetul (membri PSD) ar fi trebuit sa reactioneze, insa nu se include si pe el insusi intre cei datori sa ia o pozitie ferma, la acest capitol. Nu de alta, dar el nu avea functie in partid - era "doar" consilier municipal... "Eu am spus foarte clar: greselile au fost pe toate palierele. Nu stiu daca in mandatul trecut PSD-ul a asistat inconstient, dar e adevarat ca n-au facut nimic. Dar erau alti actori politici la Braila, in mandatul trecut. In ceea ce ma priveste, daca as fi facut parte din conducerea de atunci sau as fi avut o functie, cu orice risc, niciodata nu as fi acceptat asa ceva. Ce puteam pierde? Carnetul de partid... dar eu nu aveam nici o functie in PSD, eu eram doar director intr-o serviciu descentralizat. Ce vrem noi sa facem acum, insa? Toata lumea se prevaleaza de aparitia euroregiunii. Asta inseamna in primul rind o colaborare economica si administrativa. Colaborare, nu subordonare, deci vorbim pe picior de egalitate".
Damian nu exclude nici varianta de a apela la mijloacele de protest popular la care au recurs, in urma cu circa jumatate de secol, brailenii, cind au aflat ca se doreste unirea orasului cu Galatiul:
"Daca va fi nevoie, eu cred ca va trebui sa organizam astfel de manifestari. Poate sint un tip radical, poate colegii mei vor spune asta, dar la modul total pervers - ca nu pot sa spun altfel - cum se comporta baietii... ei au un target, o tinta, si o urmaresc cu simt de raspundere. Si atunci, poti sa asisti la asa ceva, fara sa faci nimic? Nu este momentul sa avem si noi atitudine vizavi de aceste incalcari grosolane ale oricarui drept elementar al unui judet, de a se gestiona?"

"Daca va fi cazul, ne vom plinge la UE, pentru a reveni in normalitate"

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, nu este dispus sa sustina public ideea colegului sau de partid, in ceea ce priveste organizarea de mitinguri de protest. Stancu intelege ca o astfel de varianta ar putea fi interpretata ca o instigare: "Astfel de lucruri nu le pot gestiona eu, pentru ca sint demnitar public si nu ma apuc sa incit eu brailenii la asa ceva. Putem sa ne manifestam in interiorul legislatiei existente, sa atacam orice act administrativ, nu s-a facut la timpul potrivit, este o greseala, si eu am spus-o de multe ori. Daca acea chestiune cu mia de hectare s-ar fi facut pe perioada acestui mandat, fiti sigur ca eu n-as fi avut o problema sa-l condamn, eu nu aveam o problema de scaun. Probabil ca la acel moment a fost mai important scaunul unora, decit problemele Brailei. Acum, insa, liberali sint si la Galati, si la Braila, democrati sint si la Galati, si la Braila, la guvernare exista aceasta Alianta. Eu nu spun ca luam din teritoriul Galatiului si sa aducem la Braila, dar macar sa ne aparam interesele noastre la nivel de Guvern. Mie mi se pare ca primarul Galatiului actioneaza nu foarte responsabil in ceea ce face. Eu am avut mai multe discutii cu primarul Dumitru Nicolae, si el este sfatuit in afara legii de cineva, pentru ca nu poate sa imparta el pamint la oameni, el putea cel mult sa faca locuinte sociale. Oamenii care s-au mutat acolo nu au intrat in legalitate, nu s-a facut legal eliberarea autorizatiilor, a documentelor de identitate, este o grava incalcare a legilor din Romania. Cu totii asistam cu multa nepasare la ce se intimpla, iar cei care sint chemati sa vegheze la respectarea legislatiei nu au facut nimic pina acum. Iar galatenii, in continuare, cu neobrazare, baga capul in geaca si rup pas cu pas cite ceva de la Braila".
Mai mult, constatind ca la nivel national nu se poate obtine respectarea legii, cind este vorba despre mia de hectare, si nici o institutie sau instanta nu impune revenirea la legalitate, Stancu nu exclude chiar posibilitatea de a se adresa organelor competente ale Uniunii Europene, pentru rezolvarea acestei probleme in disputa intre Braila si Galati: "Prefectura lupta cu mijloacele pe care le are, iar eu am avut o atitudine pacifista pentru ca inca mai cred ca putem avea o relatie normala cu Galatiul, dar n-o s-o mai am foarte mult timp, va spun eu, si cind voi iesi, o sa ies pe posturile nationale, asa cum trebuie, si daca va fi cazul, ne vom plinge la UE, pentru a reveni in normalitate. Daca noi la acest Guvern nu gasim calea ca sa se respecte legislatia, atunci de ce sa nu ne adresam celor care ne pot face dreptate?".
Intrebat fiind ieri ce parere are despre demersul prefectului, cu privire la cartierul Siret, liderul interimar al PNL Braila, Constantin Cibu, ne-a declarat ca sustine actiunea lui Nicolae Mitroi, dar este sceptic cu privire la faptul ca aceasta va avea succes.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro