• autoritățile brăilene au câștigat definitiv procesul intentat împotriva rezilierii unilaterale de către RER a contractului de operator unic de salubritate la nivel de municipiu și județ • anunțul a fost făcut de primarul Marian Dragomir pe pagina personală de Facebook • în baza acestui verdict, toate primăriile din județ, inclusiv municipiul Brăila, vor calcula prejudiciile provocate și vor deschide un alt proces, pentru a primi despăgubi de la RER • ”la nivelul municipiului Brăila, vom cere daune de zeci de mii de lei, iar banii îi vom investi tot în domeniul salubrității”, a precizat Marian Dragomir
Rezilierea unilaterală de către firma RER a contractului de prestări servicii de salubritate semnat cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) ”ECO Dunărea” Brăila a fost ilegală. Aceasta este sentința definitivă dată de judecători în procesul intentat de ADI ”ECO Dunărea” și de toate primăriile din județul Brăila care erau parte în respectivul contract. ”Brăila a trecut printr-o perioadă grea anul trecut, în iunie. Atunci, societatea RER, care câștigase licitația publică, a refuzat să mai colecteze gunoiul pentru că nu am acceptat să dublăm prețul! Am spus de atunci că este ilegal ce face RER și nu am cedat șantajului! Nu a fost deloc ușor! Am câștigat procesele la Tribunalul Brăila, Curtea de Apel Galați și la Înalta Curte de Casație și Justiție! S-a dovedit că noi am avut dreptate și societatea RER nu a respectat clauzele contractuale.
Nu am cedat șantajului și, deși a fost greu, greu tare de tot, am câștigat procesele și s-a dovedit că am avut dreptate! Am pus pe primul loc interesul brăilenilor și nu liniștea sau imaginea mea prin negocieri obscure cu RER pe bani. Nu am cedat șantajului nici înainte de alegerile locale care mă puteau afecta și nici nu voi ceda vreodată vreunui șantaj. Niciodată!”, a transmis, ieri, primarul Marian Dragomir pe pagina sa de Facebook.
După cum brăilenii își pot aminti, plecarea intempestivă a RER a lăsat municipiul Brăila cu grămezi de gunoaie neadunate de pe străzi, în plină perioadă caniculară. A durat câteva săptămâni până când situația s-a reglat. În primă fază, Primăria a apelat la fosta firmă de salubritate ”Eco”, care deși nu mai activa de un an în domeniu - de când RER câștigase licitația pentru contractul de operator unic la nivel de municipiu și județ - încă mai avea în dotare câteva mașini de colectare și putea conta pe o echipă de salariați care știau ce au de făcut. Cu resursele puține de care dispunea, ”Eco” a reușit să facă față cu foarte mare greutate volumului uriaș de muncă. În municipiu, s-a revenit la normal abia spre sfârșitul lunii iulie, când s-a semnat un contract provizoriu cu firma ”Polaris” din Constanța, care a venit cu mai multe autogunoiere și, încet - încet, a adus la zi colectarea deșeurilor de pe toate străzile din cartiere. Într-un final, în toamnă, ”Polaris” a câștigat noua licitație organizată de ”ADI ECO Dunărea” și a preluat întregul contract de operator unic la nivel de municipiu și județ, pe care îl abandonase firma RER.
Urmează un nou proces, pentru recuperarea prejudiciilor provocate de RER
Procesul câștigat definitiv de autoritățile brăilene a fost intentat - de ADI ECO Dunărea” și toate Unitățile Administrativ Teritoriale (municipiu, orașe și comune) beneficiare ale contractului de salubritate - încă din luna mai a anului trecut, atunci când RER își anunțase intenția de a rezilia unilateral contractul de operator unic. Deși, în primă instanță, Tribunalul Brăila a stabilit că o astfel de reziliere este abuzivă, RER a anunțat că va face apel și și-a continuat demersul, iar în iunie 2024 și-a încetat complet activitatea din municipiul și județul Brăila. Procesul a continuat la instanțele superioare, iar verdictul final a fost dat ieri și a fost în favoarea autorităților brăilene, stabilindu-se că rezilierea contractului și plecarea firmei RER din Brăila au fost ilegale, după cum a anunțat primarul Marian Dragomir.
Ce urmează? Tot primarul Marian Dragomir ne-a declarat că în prezent toate UAT-urile din județ, inclusiv municipiul Brăila, calculează prejudiciile provocate la nivel local de firma RER prin încetarea activității de salubrizare. Ulterior, în baza acestor calcule, ADI ”ECO Dunărea” și primăriile vor intenta un nou proces, prin care vor solicita daune din partea RER. ”Deocamdată încă se calculează valoarea prejudiciului la nivelul municipiului Brăila dar și al celorlalte primării. După ce vom stabili o sumă, vom da RER în judecată, împreună cu celelalte UAT-uri, fiecare cu prejudiciul său, și vom solicita despăgubiri. Procedura juridică va fi de durată, la fel ca și în cazul procesului pe care l-am câștigat acum... Nu se poate spune la acest moment valoarea exactă despăgubirilor pe care le vom primi de la RER. Putem anticipa că, doar la nivelul municipiului Brăila, va fi o sumă de ordinul zecilor de mii de lei. Cu acești bani, vom face investiții în domeniul salubrizării. Vom achiziționa module de colectare selectivă, containere și alte facilități pentru îmbunătățirea activității în acest domeniu”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.