Surse din cadrul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român au precizat ieri pentru presă că Octavian Morariu şi-a anunţat demisia. Octavian Morariu a deţinut funcţia de preşedinte al COSR încă din anul 2004. El a fost înainte preşedinte al Federaţiei Române de Rugby.
Octavian Morariu, membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a fost desemnat de către Thomas Bach, preşedintele CIO, să facă parte din Comisia pentru Programe Olimpice şi din Comisia pentru Relaţii Internaţionale ale forului internaţional.
Cele două structuri joacă un rol important în ceea ce priveşte alcătuirea Agendei Olimpice pentru anul 2020, prima întâlnire urmând a avea loc în luna septembrie anul acesta.
După Sesiunea Extraordinară a CIO, care va avea loc în luna decembrie, şi după aprobarea Agendei Olimpice pentru 2020, atât structurile, cât şi componenţele ambelor comisii ar putea fi schimbate.
Octavian Morariu a fost ales ca membru al CIO cu 73 voturi pentru şi 14 împotrivă, în septembrie 2013, devenind astfel cel de-al patrulea român membru al forului olimpic internaţional, după prinţul George Ghe. Bibescu, George Alexandro Plagino şi Alexandru Şiperco.
Explicaţiile demisionarului
Octavian Morariu a explicat, marţi, într-o conferinţă de presă, decizia de a demisiona de la conducerea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român prin faptul că activităţile avute în cadrul CIO şi la Asociaţia Europeană de Rugby nu-i mai permit să fie atent "sută la sută la ce se întâmplă la COSR".
"Sunt zece ani de când conduc acest for şi cred că în această perioadă am fost un preşedinte dedicat. Consider că evoluţia COSR a fost vizibilă în toţi aceşti ani, în care am încercat cu încăpăţânare să apăr valorile olimpismului. Având în vedere însă şi celelalte activităţi ale mele din cadrul CIO şi Asociaţiei Europene de Rugby, precum şi celelalte, constat o supraîncărcare a activităţilor mele. Nu sunt ahtiat după funcţii şi din respect pentru cei din jur şi pentru familia mea, am hotărât să mă retrag din funcţia de preşedinte al COSR. Decizia nu a fost uşoară, a fost una de moralitate şi normalitate, în acelaşi timp. Toate activităţile mele nu-mi mai permit să fiu atent sută la sută la ce se întâmplă la COSR. Aici trebuie să fie cineva care să se ocupe zi de zi de această activitate. Ar fi fost din partea mea o lipsă de moralitate şi deontologie ca să continui", a declarat Morariu, citat de mediafax.ro.
Conform statutului, Morariu rămâne în funcţie până la data următoarei şedinţe a Adunării Generale, care va avea loc la 29 mai. În cadrul acestei adunări, vor avea loc alegeri pentru funcţia de preşedinte al COSR pentru perioada rămasă din mandatul lui Morariu, adică după Jocurile Olimpice de la Rio.
Unul dintre favoriţii la postul de şef al COSR este Alin Petrache, care îndeplineşte şi funcţia de preşedintele al Federaţiei Române de Rugby.
Elisabeta Lipă: Toţi suntem şocaţi, dar aşa este cel mai bine
Vicepreşedintele COSR, Elisabeta Lipă, s-a declarat şocată de demisia lui Octavian Morariu de la şefia comitetului, însă a subliniat, pentru mediafax.ro, că acesta a luat decizia corectă având în vedere multiplele funcţii deţinute.
"Dacă îl asculţi, mi se pare corect şi cinstit. I s-au acordat atâtea răspunderi în CIO şi a considerat că nu mai poate să ducă mai departe. Mi se părea mai grav dacă ar fi continuat şi nu avea timp să rezolve din problemele sportului românesc, să nu poţi vorbi cu el şi aşa mai departe. Cred că aşa este cel mai bine, toţi suntem şocaţi, vă daţi seama că au fost zece ani de lucru împreună, nu e de colo, şi am lucrat foarte bine împreună", a declarat Lipă.
Întrebată dacă va candida la funcţia de preşedinte, Lipă a răspuns: "Nu pot spune în acest moment, pentru că nu m-am gândit la treaba asta, sunt încă sub efectul demisiei domnului Morariu".
Stoica: Nu ştiam că Morariu va demisiona, dar a procedat corect
Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică (FRG), Adrian Stoica, membru în Comitetul Executiv al COSR, a declarat, marţi, agenţiei Mediafax, că a fost surprins de decizia lui Octavian Morariu de a demisiona din funcţia de preşedinte, dar a apreciat că acesta a procedat corect.
"Nu ştiam de decizie, ca să fiu sincer, dar este de înţeles având în vedere că este extrem de prins cu câte funcţii are, obligaţiile din CIO, este şi om de afaceri şi are şi familie. Este foarte greu să le ducă pe toate. Nu este plăcut să fie întrerupt mandatul la jumătate, dar îl înţeleg şi după părerea mea a procedat corect", a declarat Stoica.
Stoica a menţionat că Adunarea Generală extraordinară pentru alegerea noului preşedinte, privind perioada rămasă până la încheierea mandatului lui Morariu, va avea loc la 29 mai, candidaturile putând fi depuse până la 29 aprilie.