"Democratia din Romania este o democratie mediocra, gata sa cada" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Democratia din Romania este o democratie mediocra, gata sa cada"

Sosit la Braila pentru a modera dezbaterea referitoare la reforma constitutionala, Cristian Pirvulescu a acceptat invitatia ziarului nostru de a acorda un interviu in exclusivitate in legatura cu schimbarile de pe scena politica din Romania, atit in contextul adoptarii legii votului uninominal cit si in cel al integrarii politicilor europene in functionarea statului roman. Presedintele Asociatiei Pro Democratia da nota 6 democratiei romanesti, la virsta maturitatii. Este de parere ca principiile democratice nu s-au consolidat si este convins ca sistemul se poate prabusi oricind, dar in acelasi timp este capabil sa progreseze. Cristian Pirvulescu nu crede ca la alegerile parlamentare vreun partid va putea obtine 50% sau peste 50% din voturi si de aceea, guvernarea tarii va fi realizata tot prin coalitii. Scenariile posibile se concentreaza in jurul PDL, posibilele coalitii fiind: PDL - PSD, PDL - PNL, guvern minoritar PDL, PSD - PNL sau guvern de uniune nationala. Cristian Pirvulescu nu crede ca votul uninominal va face minuni dintr-o data si nici ca politicienii vor fi mai buni din 2009, dar se poate spera la politici publice coerente atit ca urmare a unei noi organizari a Parlamentului, cit si ca urmare a presiunilor europene.



- In contextul adoptarii legii votului uninominal, credeti ca vom avea politica de stinga si politica de dreapta veritabile in Romania?
- Alegerile in colegii ar putea determina o reideologizare a partidelor. Am putea vorbi despre o dezbatere stinga - dreapta, dar depinde si de electorat. Daca electoratul va avea o sensibilitate de dreapta, acest lucru ii va putea schimba si pe politicieni. Sper ca politicienii care vor candida sa fie mult mai convingatori.
- De cele mai multe ori, dupa '89, am schimbat guverne si nu politici. Credeti ca votul uninominal va schimba aceasta situatie?
- Putem spera ca vor fi politici publice coerente atit datorita unei noi organizari a parlamentului cit si datorita presiunilor europene. Nu cred ca votul uninominal va face minuni peste noapte. Nu cred ca vor fi politicienii mai buni incepind din 2009. Sper, insa, ca ei sa poata comunica mai bine. Politicile publice inseamna si comunicare, iar din acest punct de vedere vor avea de cistigat.
- Masurile populiste au fost imbratisate de tot mai multi lideri politici. In ce masura se va diminua populismul odata cu noua legislatie electorala?
- Populismul este, din pacate, o caracteristica a politicii europene in momentul de fata si se datoreaza in mare masura impactului mass-mediei asupra opiniei publice si a incapacitatii partidelor politice de a mai avea proiecte ideologice. Neopopulismul va putea fi depasit abia atunci cind partidele politice se vor fi reformat. Politicile populiste sint pentru anumite categorii dezavantajate, care ar putea deveni alegatori fideli ai unui partid. Populismul mizeaza foarte mult pe emotivitate or politica este in primul rind activitatea rationala. In masura in care partidele vor deveni convingatoare si isi vor putea transmite in mod coerent mesajele, neopopulismul se va diminua. Destul de primejdioase pot fi coruptia si lipsa de capacitate civica. Cert este ca populismul a inceput sa scada in Romania, partidele traditionale precum Partidul Romania Mare, nu mai au aceeasi putere ca in anii precedenti.

Inevitabil, se va ajunge la un guvern de coalitie

- Va reusi unul dintre partidele de pe scena politica sa obtina 50% sau peste 50% din voturi?
- Nu cred. Nici un partid nu va reusi sa obtina majoritatea si in mod inevitabil se va ajunge la un guvern de coalitie.
- Tinind cont de faptul ca nici o coalitie sau alianta nu a functionat in Romania de dupa '89, ce sanse va avea o coalitie la alegerile viitoare? Guvernarea CDR nu a rezistat, la fel Alianta DA.
- Partidele au fost cele care s-au prabusit dupa guvernare. Dupa alegerile parlamentare, scenariile posibile se concentreaza in jurul PDL - ului. Avem urmatoarele variante: o coalitie formata din PDL si PSD, o coalitie structurata ideologic intre PDL si PNL, un guvern minoritar al PDL, o coalitie a actualei opozitii intre PSD cu PNL sau un guvern de uniune nationala, exact in aceasta ordine.
- De cele mai multe ori certurile din cadrul aliantelor au aparut si din cauza numirii pe criterii politice a directorilor diferitelor institutii. Este indicata mentinerea aceluiasi procedeu?
- Cred ca politizarea la nivelul administratiei locale este daunatoare. Numirile sint pe criterii politice si nu pe criterii de competenta. Depolitizarea administratiei publice locale mi se pare esentiala. Partidele ar trebui sa gaseasca alte recompense pentru membrii lor decit functiile publice. Un director nu se poate forma pe durata unui mandat, are nevoie de mult mai mult timp pentru a fi eficient.

"Politicienii romani se bazeaza pe emotivitate, iar reperele lor sint in trecut"

- Ce tip de lider politic este preferat in acest moment, in Romania?
- Alegerea romanilor este influentata si de profilul pe care mass-media il propune. Mass-media are o preferinta pentru conflict. Traian Basescu este politician din 1990, a devenit conflictual din 2001. Tocmai de aceea consider ca responsabilitatea jurnalistilor este importanta. Daca presa isi va schimba perspectiva, si politicienii promovati vor avea alt profil. Romanii prefera politicienii cu o atitudine responsabila.
- Care sint cei mai potriviti lideri politici pentru a conduce Romania in Uniunea Europeana?
- Pentru Uniunea Europeana avem nevoie de lideri integrati perfect in curentele politice occidentale, sa inteleaga problemele occidentale, sa creada cu tarie in viitorul european al Romaniei. Pentru aceasta avem nevoie de politicieni rationali si deschisi. Politicienii romani actuali se bazeaza pe emotivitate, iar reperele lor sint in trecut. Trebuie sa schimbam o generatie de politicieni si cu cit mai curind, cu atit mai bine.
- Care sunt atu-urile politicienilor tineri?
- Avem deja o experienta cu politicienii tineri, pentru ca in 2004, cel putin la nivelul Parlamentului au avut acces destul de multi politicieni tineri. Problema este ca s-au format tot pe linga politicienii vechi si nu au schimbat politica romaneasca. Sansele politicienilor tineri depind in mare masura de contextul politic. Vom putea vorbi despre o noua generatie de politicieni doar in momentul in care lucrurile se schimba. Daca regulile impuse de vechii politicieni ramin in vigoare, nu vom avea nici o schimbare. Vor fi tineri politicieni din punct de vedere al virstei, dar foarte batrini din punct de vedere al conceptiilor politice.

Asistam la revenirea baronilor

- Credeti ca li se ofera sanse reale de catre partidele din care fac parte? Va intreb acest lucru deoarece vedem la timpuri noi, tot aceiasi oameni pe scena politica.
- Nu, pentru moment tinerii sint mai degraba exclusi. PNL a promovat tineri prin exceptie. Decizia este rezultatul unui anumit context. Asistam din contra, la revenirea baronilor. Este ultima incercare a acestora de a reveni.
- Daca ar fi sa acordati o nota democratiei din Romania, care ar fi aceea?
- La 18 ani, la virsta maturitatii, democratia din Romania ia aproximativ nota 6. Este o democratie mediocra, gata sa cada, dar capabila de progrese. Din pacate, democratia nu s-a consolidat in cei 18 ani, dar sa fim optimisti, avem tot viitorul inainte. (Interviu realizat de Daniela TUPEA)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro