Deputatul Vasile Varga are cu ce se lăuda după doi ani de mandat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Deputatul Vasile Varga are cu ce se lăuda după doi ani de mandat

• parlamentarul PNL Brăila Vasile Varga şi-a prezentat, ieri, raportul de activitate pe anul 2018 • acesta susţine că de la începutul mandatului şi până în prezent a avut 30 de propuneri legislative, dintre care trei au fost promulgate deja ca legi, 100 de luări de cuvânt în plen, întrebări şi interpelări şi 15 declaraţii politice • una dintre cele mai importante iniţiative ale lui Varga se referă la modificarea adusă Codului Rutier, în urma cumplitului accident de pe şoseaua Râmnicu Sărat din Brăila

 

După exemplul colegei sale Antoneta Ioniţă, deputatul PNL Vasile Varga este al doilea parlamentar brăilean care a decis să iasă public şi să puncteze ce realizări a avut în 2018. Acesta susţine că de la începutul mandatului şi pănă în prezent a avut 30 de propuneri legislative, dintre care trei au fost promulgate deja ca lege şi alte câteva zeci se află în diferite stadii de dezbatere. De asemenea, Varga precizează că a avut peste 100 de luări de cuvânt în plen, întrebări şi interpelări, 15 declaraţii politice şi a fost iniţiator a patru moţiuni în cei doi ani de mandat. Pe lângă acestea, liberalul a mai amintit de sute de modificări legislative, dezbătute săptămânal în Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi din Camera Deputaţilor, al cărei vicepreşedinte este. Mai mult, Varga a dorit să le transmită brăilenilor că nu s-a dus în Parlament pentru a dormi acolo, ci pentru a le reprezenta interesele.

“Eu cred că cifrele pot vorbi despre faptul că, aşa cum am spus încă de la primul meu mandat, nu merg la Bucureşti să dorm în Parlament sau să fac declaraţii politice la «matineul» de marţi dimineaţa, doar pentru a avea punctaj. Soarta brăilenilor care mi-au acordat votul lor rămâne în continuare preocuparea mea. Mă întâlnesc cu locuitorii Brăilei, stau cu ei de vorbă şi în cadrul audienţelor desfăşurate la biroul meu parlamentar, dar şi în obişnuitele întâlniri din cartiere. Aflu de la ei tot felul de probleme, iar pe cele care ţin de activitatea de parlamentar încerc să le impun pe agenda de la Bucureşti, în Camera Deputaţilor. Discuţiile cu specialişti în diferite domenii au stat la baza altor demersuri legislative, unele tranformate deja în legi care se aplică şi de care beneficiază toată lumea”, a declarat Varga.

Unul dintre cele mai importante proiecte legislative ale deputatului este fără îndoială modificarea adusă la Codul Rutier, în urma cumplitului accident de pe Şoseaua Râmnicu Sărat din Brăila, ce a avut loc în luna aprilie 2016, când cinci oameni nevinovaţi au fost spulberaţi într-o staţie de autobuz de un şofer care suferea de o afecţiune psihică. Liberalul a dorit să reamintească faptul că la finalul anului 2018, preşedintele României a promulgat deja legea iniţiată de el.

“Pentru ca astfel de drame să nu mai fie posibile, am iniţiat modificarea Codului Rutier. Drama putea fi evitată dacă medicul ar fi anunţat poliţia că şoferul are epilepsie, o boală pentru care permisul de conducere se suspendă. Una dintre modificări constă în faptul că examinarea medicală în vederea obţinerii permisului de conducere se va face doar în unităţi de asistenţă medicală autorizate din fiecare judeţ, iar lista acestor unităţi medicale va fi stabilită prin ordin al Ministrului Sănătăţii şi va fi publicată în Monitorul Oficial şi pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii. În plus, examinarea medicală şi psihologică a unui conducător auto se va face nu doar la obţinerea sau prelungirea valabilităţii carnetului de conducere, ci ori de câte ori un medic de familie sau un medic specialist are suspiciuni că pacientul său are o boală care îi poate afecta capacitatea de a conduce. Orice medic poate recomanda un consult de specialitate într-o unitate medicală autorizată”, explică deputatul Varga.

În urma modificărilor aduse la Codul Rutier, în prezent, pacientul are obligaţia de a se prezenta la consult, în maximum trei zile, iar medicul specialist trebuie să anunţe poliţia rutieră şi medicul care a făcut trimiterea, când constată că posesorul permisului de conducere este inapt să conducă. Poliţia rutieră trebuie să retragă imediat permisul de conducere al persoanei respective. Medicului care a avut bănuielile iniţiale privind starea de sănătate precară a pacientului îi revine obligaţia ca, în cazul în care în termen de 30 de zile nu primeşte niciun răspuns de la unitatea medicală autorizată, să anunţe poliţia rutieră şi să comunice numele pacientului şi faptul că acesta a fost trimis la specialist. 

 

Taxa pe apa de ploaie eliminată din facturi şi alte iniţiative legislative

Vasile Varga a dorit să sublinieze că în urma unei iniţiative legislative de-a sa, Consiliile locale din întreaga ţară pot scoate taxa pe apa de ploaie din facturile consumatorilor casnici. Iniţiativa de modificare şi completare a articolului 36 a Legii 241 din 2006, privind Serviciul de alimentare cu apă si de canalizare a fost aprobată în Parlament.

“Taxa era plătită de consumatorii casnici, indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă. Consider că s-au făcut foarte mari abuzuri în calculul acestei taxe, că brăilenii au plătit nişte facturi neconforme, că apa meteorică nu este cuantificată strict, că s-au folosit nişte indicatori arbitrari. Nimeni nu ştie exact câtă apă de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casă, ceea ce înseamnă că baza de impunere este ilegală”, a afirmat Varga, care a propus ca apa de ploaie să fie facturată exclusiv autorităţilor publice locale şi instituţiilor publice. Parlamentarii au decis prin vot că “autorităţile pot adopta hotărâri pentru scutirea populaţiei de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale”.

Tot în urma unei modificări legislative propuse de Varga, Primăriile vor putea vinde terenurile concesionate către proprietarii de clădiri. Mai exact, concesionarea terenurilor ce aparţin domeniului privat al localităţilor se va putea realiza direct către proprietarii de construcţii existente pe acestea, în baza unor regulamente stabilite la nivelul consiliilor locale şi care vor permite inclusiv vânzarea directă a terenurilor concesionate, către proprietarii de construcţii definitive şi autorizate. Modificările au fost aduse la Legea Administraţiei Publice locale nr. 215/2001. Parlamentarul brăilean a propus şi ca toate bunurile unităţilor administrativ-teritoriale să fie inventariate anual, iar primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene să prezinte consilierilor rapoarte despre cum au fost acestea gestionate.

Varga s-a mai lăudat şi cu o iniţiativă legislativă în urma căreia medicii specialişti vor putea profesa până la 67 de ani. Potrivit acestuia, în urma unor solicitări şi a discuţiilor purtate la cabinetul parlamentar cu medici de familie şi cu medici specialişti din Spitalului Judeţean Brăila, deputatul brăilean a intervenit pe lângă vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, prof. univ. dr. Florin Stamatian, pentru a susţine modificarea Legii privind reforma în sănătate, în vederea prelungirii vârstei de liberă practică. Cum demersurile au fost aprobate, povesteşte Varga, medicii, indiferent de specializarea lor, vor putea profesa de acum, la cerere, până la 67 de ani, cu condiţia să depună o solicitare la unitatea medicală unde profesează.

 

Interpelări importante pe teme legate de judeţul Brăila

Tot la capitolul activitate parlamentară în 2018, Vasile Varga a insistat şi pe câteva interpelări importante pe care le-a înaintat guvernanţilor, unele chiar pe teme importante legate de judeţul nostru. Mai exact, Varga a vorbit despre faptul că l-a interpelat pe ministrul Transporturilor privind starea podului peste Dunăre în momentul când se discuta despre faptul că nu se ceruse încă finanţare de la Uniunea Europeană.

“Podul peste Dunăre este un obiectiv de investiţii extrem de important pentru dezvoltarea oraşului şi judeţului Brăila, dar şi a întregii Regiuni Sud-Est. Când am constatat că Ministerul Transporturilor lucrează într-un ritm foarte lent şi că nimic nu este limpede, l-am interpelat pe ministrul Transporturilor şi m-a interesat în primul rând dacă asocierea care a câştigat licitaţia va finaliza proiectarea podului, în termenul convenit, martie 2019”, a afirmat liberalul.

Tot în atenţia ministrului Transporturilor, Varga a adus şi situaţia separatorului de sensuri de la Vărsătura, comuna Chiscani, după ce a aflat că acesta a generat mai multe efecte negative şi a stârnit nemulţumirea localnicilor. Oamenii au constatat că, pentru a ajunge la şcoală, copiii trebuie să parcurgă distanţe de trei-patru kilometri, că trecerile de pietoni sunt amplasate eronat sau că accesul agricultorilor către terenurile lor este îngreunat, a povestit revoltat Varga. Deputatul brăilean susţine că i-a explicat ministrului inclusiv faptul că agenţii economici cu puncte de lucru în Vărsătura, prin ocolul pe care sunt nevoiţi să îl facă în urma amplasării separatorului, ajung să parcurgă zilnic 50-60 de kilometri suplimentar, că benzile de trafic s-au îngustat, că traversarea străzii a devenit un adevărat pericol şi i-a solicitat acestuia să ia rapid măsuri pentru a se intra în normalitate.

 

Demersuri legislative în mai toate domeniile de activitate

Deputatul Vasile Varga a mai adăugat în raport că s-a implicat în modificarea sau iniţierea unor legi, care ating mai toate domeniile societăţii. Parlamentarul a enumerat: Majorarea, anual, a alocaţiei de stat pentru copii, cu 100% din rata medie a inflaţiei; Declararea Institutului Naţional pentru Microbiologie şi Imunologie “Cantacuzino” de importanţă strategică pentru siguranţa epidemiologică a României, iar activitatea sa, de interes naţional; Construcţia Autostrăzii “Unirii” Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş; Posibilitatea ca femeile să poată opta, la cerere, pentru creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani; Finanţarea, începând din anul 2019, a Programului “Tineri în Parlament”, prin care fiecare deputat să poată facilita vizita la Camera Deputaţilor a 38 de elevi sau studenţi; Modificarea Legii 7 privind cadastrul şi înscrierea terenurilor şi construcţiilor în cartea funciară, fără ca cetăţenii să mai întâlnească atâtea obstacole ca cele de astăzi; Reglementarea dreptului de vot electronic şi a votului prin corespondenţă, pentru alegerile europarlamentare, prezidenţiale şi parlamentare. O parte dintre acestea au fost promulgate, iar unele se află încă în dezbatere la Parlament.

Ca jurist de meserie, Varga este de părere că, din păcate, România este acum condusă de mai mulţi lideri cu probleme penale, care încearcă să “masacreze legile”, în special legile Justiţiei, în speranţa că acestea vor putea fi întoarse în favoarea lor. Liberalul a conchis că orice tentativă de a modifica legile în favoarea unor astfel de persoane trebuie stopată, iar oamenii care au probleme cu legea să stea departe de funcţiile publice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro