Dezastru ecologic în "balta lui Stancu" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dezastru ecologic în "balta lui Stancu"

Din cauza căldurii excesive, dar şi a faptului că a fost, practic, abandonată de cei care ar fi trebuit să o alimenteze cu apă, amenajarea piscicolă de la Gradiştea s-a confruntat, în ultimele zile, cu un adevărat dezastru ecologic. În condiţiile în care balta aproape că a secat, peştii au rămas fără oxigen şi au murit în masă. Fenomenul a devenit vizibil la sfârşitul săptămânii trecute, când pe ochiurile de apă rămase în amenajarea piscicolă au început să plutească mii de peşti - crap, sânger, somn, unele exemplare având dimensiuni impresionante. Aceştia au intrat rapid în putrefacţie, iar mirosul a devenit insuportabil pentru locuitorii comunei Gradiştea, care, în seara zilei de joi, 2 august, au sesizat postul de poliţie din localitate, cerând să se ia măsuri pentru îndepărtarea peştilor morţi. Poliţiştii au alertat autorităţile judeţene astfel că, a doua zi, la faţa locului au sosit reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) şi Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila. Cei de la SGA şi DSV au prelevat probe din apa bălţii şi din rămăşiţele peştilor, pentru a determina cauzele mortalităţii excesive. "S-a constatat că, pe fondul fenomenului accentuat de evaporare, nivelul de oxigen din apă era foarte mic. Totodată, s-a semnalat şi o înmulţire excesivă a algelor", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.
Concluzia a fost că peştii au murit sufocaţi. Dar de ce s-a ajuns aici? Autorităţile au constatat că, în ultimii doi ani, balta respectivă a fost abandonată, nemaifiind alimentată cu apă proaspătă. Surse autorizate ne-au informat că amenajarea piscicolă a aparţinut firmei "Malidos Com" SRL, care susţine că în 2010 ar fi vândut-o firmei "Octombrie" SA Brăila. Aceasta din urmă a depus la SGA o cerere pentru eliberarea autorizaţiei de gospodărire a apelor, astfel încât să poată alimenta amenajarea piscicolă. Cererea a fost respinsă, însă, deoarece din dosarul depus de solicitant lipsea un document foarte important: actul de proprietate al bălţii. Firma «Octombrie» SA nu a putut face dovada că deţine legal acea amenajare piscicolă, astfel că i-a fost returnată cererea, solicitându-i-se să vină cu toate documentele, inclusiv cu actul de proprietate. Din iunie 2010 însă, această firmă nu a mai făcut niciun demers, iar amenajarea piscicolă de la Gradiştea a rămas cu un statut incert. Se pare că, deşi "Malidos Com" susţine că balta de la Gradiştea nu-i mai aparţine, nu există niciun document oficial care să ateste faptul că balta în cauză ar fi fost vândută către altă firmă, în speţă "Octombrie" SA Brăila. Aşadar, cine deţine, de fapt, balta de lângă Gradiştea? Prin comună se vorbeşte, de ani de zile, că adevăratul proprietar ar fi nimeni altul decât Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila. Zvonul devine credibil, dacă se ia în considerare faptul că administratorul firmei "Malidos Com" este Nicu Cireaşă, nimeni altul decât finul lui Bunea Stancu.
De ce a fost abandonată balta şi cine se face vinovat de faptul că au murit peştii ar putea să ne spună, peste ceva timp, organele de anchetă penală. Cazul va fi cercetat penal, deoarece Garda de Mediu Brăila a depus o sesizare către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului, după ce s-a constatat că din balta aproape secată s-a strâns o cantitate de 4,7 tone de peşte mort. Peştele a fost strâns cu ajutorul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comuna Gradiştea şi trimis la un crematoriu, pentru incinerare. Ieri, pe porţiunile de unde apa s-a retras recent, lăsând în urmă petece de pământ crăpat, încă se mai găseau cadavre de peşti, iar de jur împrejurul amenajării piscicole plutea un miros greu, de putrefacţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro