Energia electrica pentru populatie se va scumpi in acest an, chiar daca modificarea de pret nu va avea loc la 1 iulie. Aceasta este concluzia la care a ajuns Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) in urma analizei datelor din piata precum si a prognozelor meteo pentru aceasta vara. Concret, intr-un comunicat de presa al autoritatii se precizeaza ca, in cadrul procesului de monitorizare aferent primelor 4 luni ale anului 2007, desi sunt inregistrate unele cresteri ale costurilor de exploatare, nu sint intrunite conditiile necesare pentru cresterea preturilor la consumatorii finali captivi, adica cei casnici. Cu toate acestea ANRE avertizeaza: "Avind in vedere prognozele meteorologice extrem de pesimiste, o ajustare a preturilor la energia electrica pe parcursul acestui an nu este exclusa". In plus, in acelasi material autoritatea explica faptul ca ajustarea tarifului la energie electrica ar putea avea loc numai dupa verificarea conditiilor concrete de exploatare a unitatilor din sistemul electroenergetic si a regimului hidrologic care se va inregistra in aceasta vara. De mentionat este ca din cauza debitelor scazute fata de media multianuala a perioadei, productia de electricitate la Portile de Fier a scazut cu 40%. "Hidroelectrica" asigura in mod normal 30% din productia totala de energie, fiind cel mai mare producator, astfel incit situatia acesteia se reflecta asupra pietei.
In ceea ce priveste preturile finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii captivi acestea ramin la nivelurile actuale, cu alte cuvinte, nu va fi practicata o majorare de la 1 iulie asa cum era programat. De precizat este ca, pentru consumatorii casnici, pretul gazelor naturale a fost diminuat la 1 ianuarie 2007 in medie cu 4% fata de nivelul lunii decembrie 2006.
Concret, preturile finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici cu un consum de pina la 2.400 mc pe an (categoria B1) sint de 881,75 lei/1.000 mc (fara TVA) in cazul SC "Distrigaz Sud" SA Bucuresti, respectiv 874,52 RON/1000 mc (fara TVA) in cazul "EON GAZ" Romania.