Cu mult înainte ca Howard Carter să descopere mormântul lui Tutankamón în 1922, mulţi experţi vorbeau deja despre relaţiile sexuale pe care faraonii le întreţineau cu membri ai familiei lor. S-ar putea spune că nu este o temă nouă, însă un studiu realizat de Universitatea din Zurich a coroborat această ipoteză în mod ştiinţific, demonstrând că înălţimea unor mumii regale conservate până în prezent a fost influenţată de practicarea incestului, scrie agerpres.ro.
Este ceea ce a afirmat profesorul Frank Rühli (unul din conducătorii studiului) postului Discovery News în prezentarea acestui studiu publicat de revista de specialitate American Journal of Physical Anthropology. Potrivit lui, aceste relaţii incestuoase se produceau deoarece faraonii se credeau trimişi ai zeilor, astfel încât nu doreau să se împerecheze cu muritorii de rând, văzând în incest un mod de a menţine sângele şi moştenirea lor pură.
Diferenţă de înălţime
Rühli şi echipa sa de la Institutul de Medicină Evolutivă de la Universitatea din Zurich au analizat 259 de mumii aparţinând unor membri regali ai epocii. El a propus să fie comparată înălţimea mumiilor regale cu cele ale plebeilor de atunci.
„După ce am terminat măsurătorile, ne-am dat seama că înălţimea faraonilor s-a schimbat de-a lungul timpului comparativ cu cea a plebeilor. Ceea ce este un indicator al consaguinităţii", a declarat Rühli postului britanic.
Concret, cercetătorul a stabilit că diferenţa este de 5 centimentri în cazul bărbaţilor. În timp ce înălţimea medie a unui plebeu în anii 2925 şi 1070 înainte de Hristos era de 1,61 metri, cea a membrilor regali era de 1,66 metri. Dintre toate mumiile studiate, singura care avea o înălţime mai reprezentativă este cea a faraonului Ramses al II-lea care măsoară 1,73 metri.