Autorităţile brăilene au organizat o surpriză pentru romii din judeţul nostru, cu ocazia zile de 8 aprilie - "Sărbătoarea etniei romilor din România". Este vorba despre cea de-a doua ediţie a Galei de excelenţă a romilor brăileni, eveniment ce a avut loc, vineri, începând cu ora 18:00 şi a fost găzduit de sala Filarmonicii "Lyra".
Demersul i-a aparţinut consilierului judeţean Gina Anton, totodată preşedintele Partidei Romilor din judeţ, care, cu sprijinul vicepreşedintelui CJ Brăila, Viorel Mortu a reuşit anul trecut introducerea Galei în Programul de manifestări culturale al judeţului. Ulterior, realizarea acţiunii a fost preluată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale condusă de Maria Puşcaciu. În cadrul evenimentului au existat mai multe momente artistice şi au fost premiaţi cu diplome de excelenţă şi trofee, elevi, studenţi, tineri şi adulţi care, prin activităţile lor au contribuit la schimbarea şi promovarea imaginii romilor şi au obţinut rezultate în domeniile vieţii sociale şi culturale. "Am fost întrebată în ultimul timp, de zeci de persoane, dacă cred că la anul va mai continua acest eveniment, dacă nu voi mai fi consilier judeţean. Îmi place să cred că da. Îmi place să cred că lucrurile frumoase vor continua, indiferent de situaţie. Am iniţiat acest eveniment cu sprijinul domnului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, prof. dr. Viorel Mortu, din dorinţa de a arăta o altă imagine a romilor faţă de cea cu care suntem percepuţi, din dorinţa de a demonstra că avem cu ce ne mândri, că avem zeci de tineri romi care, în ciuda sărăciei în care trăiesc, depun eforturi supraomeneşti pentru a-şi depăşi statutul social. Mi-am dorit întotdeauna ca toate activităţile pe care le-am desfăşurat de-a lungul celor 16 ani de activitate, să contribuie la creşterea stimei de sine a copiilor noştri, la asumarea şi afirmarea identităţii rome", a declarat Gina Anton.
Premiile au fost acordate pentru 7 domenii de activitate
Primul dintre domeniile premiate în cadrul Galei a fost Educaţia, unde Ana Maria Gavrilă, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte "Haricleea Darclee", Alondra Băncuţă (clasa a XII-a) şi Roxana Ciutacu (clasa a X-a), ambele eleve la Colegiul Naţional "Gh.M. Murgoci", alături de Beatrice Cornea - studentă în anul II la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia Engleză-Franceză-Ucrainiană, au obţinut o diplomă de excelenţă. Trofeul i-a revenit Ştefaniei Băcan, învăţător suplinitor la şcoala Gimnazială Unirea - structura Valea Cânepii. Pentru domeniul Sănătate, au primit diplome: Adrian Stan, student în anul I la Facultatea de Medicină şi Farmacie "Dunărea de Jos", Galaţi, specializarea medicină dentară, Liliana Călin, studentă în anul I la Facultatea de Medicină şi Farmacie, specializarea Asistenţă Medicală Generală, tot în cadrul universităţii gălăţene, Mircea Popescu student în anul I la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Ana Maria David, studentă în anul IV la Facultatea de Medicină Generală, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa" Iaşi. Trofeul pentru această categorie a mers la Denise Sabina Mărgean, studentă în anul V la Facultatea de Medicină Generală, tot din cadrul Universităţii ieşene.
La categoria Arte, Mihăiţă Coman, elev în clasa a III-a la Liceul de Arte "Hariclea Darclee", Mihaela Cojocaru, studentă în anul I la Facultatea de Arte, specializarea Canto clasic în cadrul Universităţii "Dunărea de jos" Galaţi, Trupa de teatru a Liceului de Arte "Hariclea Darclee" coordonată de prof. Brânzia Nicoleta şi Corul Liceului Teoretic "George Vâlsan" Făurei, coordonat de prof. Vasilica Drăgan, au obţinut câte o diplomă de excelenţă. De asemenea, maestrul Ion Godino şi maestrul Mitică Chiriţă au primit câte un trofeu.
Pentru Sport au fost premiaţi cu diplome: Sabin Stoica, elev în clasa a III-a la şcoala Gimnazială "Anton Pann" Brăila (fotbal), Sabin Stăngaciu, elev în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv Brăila (fotbal), Florin Nicolae, elev în clasa a VIII-a la şcoala Gimnazială Şuţeşti (cros). Trofeul a mers către boxerul Fernando Anton (legitimat la CSM Brăila din anul 2012).
În ceea ce priveşte categoria "Justiţie şi Ordine Publică" au primit diplome: Bujor Stoica (lucrează din anul 2001 ca bodyguard în cadrul unei firme de pază), Nicu Tălăşcuţă (lucrează din anul 1996 în cadrul Poliţiei Locale Brăila ca poliţist - ordine publică). Trofeul i-a revenit lui Alexandru Poenaru care a fost admis anul trecut, pe locurile speciale alocate etniei rome, la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", specializarea Jandarmi, fiind primul tânăr brăilean rom care a reuşit să promoveze toate probele concursului.
La categoria "Dezvoltare comunitară" au primit diplome: Nicu Anton, mediator şcolar la şcoala Gimnazială "Anton Pann" Brăila, Nela Ivan, mediator sanitar în comuna Vişani, jud. Brăila, Costel Ceamă, lucrător comunitar în Primăria Şuţeşti, Marin Maricica, promotor comunitar, Ştefan Mitică, activist în cadrul organizaţiei "DAN RROM". De asemenea, Georgică Isofache, fostul consilier pe probleme de romi în cadrul Prefecturii Brăila a fost premiat cu un trofeu.
Trebuie subliniat că ediţia a II-a a Galei de Excelenţă a romilor brăileni s-a încheiat cu un spectacol al Tarafului de la Clejani.