• la începutul acestei săptămâni, polițiștii au organizat activități educative pentru prevenirea violenței și a delincvenței juvenile în rândul elevilor Școlii Gimnaziale Vădeni • activități preventive au fost desfășurate de polițiști și săptămâna trecută, la școlile din Surdila Greci, Gemenele și Bărăganu
Fără fapte violente, bullying și droguri, în rândul elevilor! Tinerii din Vădeni au primit sfaturi importante de la polițiști, tocmai pentru a se proteja de pericole.
La începutul acestei săptămâni, polițiști din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Brăila - Postul de Poliție Comunal Vădeni au organizat activități educative pentru prevenirea violenței și a delincvenței juvenile în rândul elevilor Școlii Gimnaziale Vădeni. Potrivit polițiștilor, aceste activități au fost desfășurate cu elevii claselor a V-a și a VII-a, care au avut ocazia să afle informații despre riscurile generate de violență, bullying și consumul de droguri.
”De asemenea, în cadrul discuțiilor cu elevii, au fost abordate și teme precum «exploatarea minorilor prin muncă», «traficul de persoane» și cum să se protejeze de pericolele la care ar putea fi expuși. Activitățile desfășurate au avut un caracter interactiv, iar întrebările și dialogul au fost încurajate de polițiști și profesori”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.
Efectele bullying-ului și cyberbulying-ului asupra unui copil
Și săptămâna trecută, polițiștii Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila au desfășurat activități informativ-preventive adresate elevilor, în cadrul Proiectului de siguranță școlară ”Mă simt sigur în școala mea”, inițiat de IPJ Brăila și Școala Gimnazială Surdila Greci. Polițiștii au prezentat elevilor din clasele gimnaziale principalele noțiuni privind siguranța în unitatea școlară, le-au explicat noțiunea de răspunderea contravențională și penală a minorilor, care este diferența între contravenție și infracțiune și care sunt faptele pe care minorii le pot săvârși, precum și sancțiunile ce pot fi aplicate, conform legii. ”Elevilor din clasele primare le-au fost prezentate efectele pe care le au bullying-ul și cyberbulying-ul asupra unui copil, modurilor corecte de gestionare a situațiilor de bullying/cyberbullying în care sunt implicaţi ca victime sau la care sunt martori.
Informațiile au fost însoțite de filme tematice, pentru înțelegerea adecvată a mesajelor transmise de polițiști. În plus, polițiștii au adus în atenția elevilor principalele noțiuni reglementate legal pentru a nu deveni victime sau autori ai infracțiunilor, atât pe stradă sau acasă, cât și în mediul virtual”, au spus polițiștii.
Activități educativ-preventive au avut loc și la Școala Gimnazială Gemenele, pentru creșterea gradului de siguranță a minorilor și prevenirea victimizării acestora. Elevii au fost implicați într-o serie de ateliere interactive, în care au învățat reguli esențiale de circulație rutieră, în calitate de pietoni sau utilizatori de bicicleta, role ori trotinetă.
La rândul lor, polițiștii Postului Comunal Bărăganul au desfășurat o activitate infromativ-preventivă cu elevii Școlii Gimnaziale nr. 1, unde au purtat discuții interactive cu cei 60 de elevi, oferind informații esențiale despre efectele nocive ale consumului de substanțe interzise asupra sănătății și viitorului personal, identificarea și combaterea bullying-ului în mediul școlar și online și consecințele legale și personale ale implicării în fapte antisociale sau infracționale.