Sub ameninţarea ploilor prognozate de meteorologi pentru această perioadă, producătorii agricoli locali dau zor cu seceratul, ca să nu rişte diminuarea producţiei ori a calităţii recoltei din acest an. Potrivit celor mai recente date prezentate de Direcţia Agricolă Brăila, la acest moment, grâul a fost recoltat de pe 30% din suprafaţă, adică aproape 20.500 ha din cele circa 67.200 ha înfiinţate în toamna trecută. Producţia medie raportată este de puţin peste 3,5 tone/ha, faţă de o estimare un pic mai optimistă a specialiştilor, undeva la 4 tone/ha. Evident, situaţia este net superioară în Insula Mare a Brăilei unde, de pe cele 2.000 ha procesate deja, producţia medie la hectar a fost de 6,5 tone, adică aproape dublu faţă de producţiile înregistrate în zona de terasă.
În ce priveşte rapiţa, cea de a doua cultură importantă care se recoltează în această perioadă, raportările Direcţiei Agricole Brăila arată că au fost deja procesate 17.600 ha din cele 26.700 ha cultivate (66%), cu o producţie medie de puţin peste 3 tone la hectar, faţă de aproape 2,8 t/ha prognozate iniţial. Insula Mare a Brăilei are o producţie medie un pic peste indicele înregistrat în zona de terasă, mai precis din cele 3.515 ha recoltate a rezultat o cantitate de 11.248 to, rezultând o producţie medie de 3.200 kg/ha.
"Acolo unde s-au efectuat tratamentele recomandate de Unitatea Fitosanitară starea de sănătate a culturilor este una bună şi nu am avut până acum informări privind situaţii alarmante din acest punct de vedere", ne-a declarat şeful Direcţiei Agricole Brăila, Traian Cişmaş.
Vin furtunile!
De precizat că în cursul zilei de ieri meteorologii au emis o informare pentru vreme instabilă, valabilă în aproape întreaga ţară, potrivit căreia "instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi, pe arii restrânse, căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 20-30 l/mp".