• proprietarul locului de veci din Cimitirul Bellu, București, al celebrului bariton, cântăreț de operă și pedagog român, Petre Ștefănescu Goangă, a decis să îl doneze Primăriei Brăila • municipalitatea a acceptat oferta, astfel că în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal Brăila din 16 aprilie a fost aprobat contractul de donație • Primăria Brăila s-a angajat să plătească pentru menținerea și întreținerea anuală a mormântului personalității brăilene
Mormântul celebrului cântăreț de operă, bariton, pedagog român, brăileanul Petre Ștefănescu Goangă (n. 3 martie 1902 – d. 5 septembrie 1973), ce se află în Cimitirul Bellu din București, va fi de acum înainte administrat și întreținut cu bani din partea Primăriei Brăila. În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal Brăila, din 16 aprilie, a fost acceptat ca donație dreptul la concesiune asupra locului de înhumare situat în cimitirul Bellu Militar din Municipiul București, Sector 3, figura 7 Bis, locul 18. Donația a venit din partea lui Nicolae - Dan Ionescu, născut și domiciliat în București.
După cum reiese din documentele aflate la mapa consilierilor, proprietarul a contactat Primăria Brăila la finele anului trecut și s-a oferit să doneze locul de veci, motivând faptul că este în vârstă, că se confruntă cu multiple probleme de sănătate și că nu are urmași. Reamintim că în Municipiul Brăila se află și Casa Memorială ”Petre Ștefănescu – Goangă”.
Autoritățile brăilene au răspuns pozitiv acestei oferte și au întreprins pașii necesari pentru preluarea mormântului.
”Am primit cu deosebit interes oferta dumneavoastră de donație a locului de veci situat în cimitirul Bellu Militar, unde-și odihnește somnul de veci regretatul artist Petre Ștefănescu Goangă, una dintre figurile emblematice ale culturii brăilene. Memoria baritonului Petre Ștefănescu Goangă, unul dintre fiii orașului Brăila, celebrul cântăreț de operă român și pedagog, este menținută în atenția publicului brăilean prin Casa Memorială situată în piața Poligon, nr. 2, restaurată de Primăria Municipiului Brăila în anul 2013, cu finanțare europeană. În prezent, în clădirea care poartă numele artistului brăilean, își desfășoară activitatea Centrul Cultural și de Agrement «Chira Chiralina» și găzduiește, pe lângă o expoziție cu obiecte personale ale artistului, o serie de evenimente culturale și artistice, precum și activități educaționale pentru tinerii brăileni. Suntem deosebit de onorați de propunerea dumneavoastră și vă asigurăm că Primăria Municipiului Brăila va întreprinde toate demersurile legale în acest sens”, se arată în scrisoarea autorităților brăilene către donator, semnată de primarul Marian Dragomir și de secretarul municipiului Brăila, Ion Drăgan.
În acest context, cu unanimitate de voturi, a fost aprobat proiectul legat de acceptarea donației privind locul de veci al baritonului Petre Ștefănescu Goangă.
”Se acceptă donația din partea domnului Ionescu Nicolae-Dan, cu privire la dreptul de concesiune asupra locului de înhumare situat în cimitirul Bellu Militar din Municipiul București, Sector 3, figura 7 Bis, Locul 18, având un mormânt cu dimensiunile de 1,20x2,50â3,00 mp, în care odihnește somnul de veci regretatul artist și pedagog, baritonul Petre Ștefănescu – Goangă”, se precizează în cadrul hotărârii consilierilor.
Se mai face mențiunea că acceptarea donației se face liberă de orice sarcini, cu condiția menținerii în continuare, în bună stare a mormântului și achitarea la timp a obligațiilor administrative. Precum și că toate cheltuielile legate de perfectarea contractului de donație vor fi suportate de Municipiul Brăila.