• Tribunalul Brăila a constatat legalitatea măsurii preventive luată faţă de inculpaţii Liliana Ştefan ( fostă Sgîrcitu), Paul Creţu, Sorica Vasile şi Iolanda Serghiev • judecata în dosar a tot fost tergiversată, termenul pentru judecarea excepţiilor invocate în cauză fiind stabilit pentru 21 octombrie
Inculpaţii din dosarul “Ahmeya” rămân în continuare sub control judiciar, cu obligaţiile impuse şi cu poliţiştii supraveghetori pe urme. Zilele trecute, Tribunalul Brăila a constatat legalitatea măsurii preventive luată faţă de Liliana Ştefan ( fostă Sgîrcitu), Paul Creţu, Sorica Vasile şi Iolanda Serghiev. Persoanele acuzate de comiterea unor infracţiuni grave riscă să ajungă în arest la domiciliu sau chiar în spatele gratiilor dacă ignoră obligaţiile. Supravegherea respectării acestora de către inculpaţi va fi realizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Decizia din data de 10 octombrie, a primei instanţe, poate fi contestată în termen de 48 ore de la comunicare pentru inculpaţi.
Judecata în acest dosar mai are de aşteptat, asta pentru că tot au fost invocate excepţii, o decizie în acest sens urmând a fi luată la data de 21 octombrie. În plus, dosarul “Ahmeya” s-a plimbat de la o instanţă la alta, iar în final s-a decis, de către Înalta Curte, la data de 11 august, că Tribunalul Brăila este competent să se ocupe de caz. În aceste condiţii, poate începe efectiv judecata, dar asta numai după ce se judecă şI excepţiile.
Reamintim că, la jumătatea lunii martie, DIICOT - Structura Centrală a dispus trimiterea în judecată a unor inculpaţi din dosarul “Ahmeya”. Era vorba de Liliana Valentina Ştefan - fostă Sgîrcitu, SC Ahmeya Pharm SRL, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, Daniela Vasile şi contabila “Ahmeya”, Iolanda Ionica Serghiev.
Aceştia sunt acuzaţi de către anchetatori de “constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată, instigare la fraudă informatică, uz de fals în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată”, după cum au arătat procurorii DIICOT.
Concret, aceştia, alături de alţi medici specialişti şi foşti angajaţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au reuşit să deconteze reţete fictive, prejudiciul cauzat CJAS fiind în sumă de 7.057.613 lei.
Potrivit procurorilor, a fost înregistrată în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice - o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe - medicamente care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii.