Stancu se învârte printre baronii PSD. Dosarul în care Stancu este acuzat de infracţiuni de corupţie, a fost trimis în curtea baronului PSD de Vrancea, unde tergiversarea dosarelor este o regulă cunoscută. Vineri seară, Curtea de Apel Galaţi a admis cererea procurorilor DNA care au cerut desemnarea unei alte instanţe pentru judecarea cauzei în care locul fruntaş îl ocupă Gheorghe Bunea Stancu. În cazul în care se va dispune trimiterea în judecată, dosarul va ajunge la Tribunalul Vrancea. "Admite cererea de desemnare a unei alte instanţe, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi. Desemnează ca Tribunalul Vrancea să fie instanţa sesizată în eventualitatea întocmirii rechizitoriului în dosarul nr. 209/P/2009 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA Galaţi. Definitivă", este solutia pronunţată de judecătorii Curţii de Apel Galaţi, după cum se arată pe site-ul instanţei.
Procurorii DNA au cerut mutarea dosarului de corupţie în care acuzatul principal este Gheorghe Bunea Stancu, de la Curtea de Apel Galaţi la o altă instanţă din ţară, invocând existenţa unui "climat nefavorabil" la această instanţă. Asta după ce mai multe cereri de arestare pe numele lui Bunea Stancu au fost respinse de judecători. Chiar şi când procurorii l-au acuzat pe Stancu că a luat, indirect, legătura cu suspectul Soare Vasile, directorul "Concivia", judecătorii de la Galaţi nu l-au trimis în spatele gratiilor pe baronul PSD. Cererea DNA a fost respinsă, Stancu rămânând în continuare arestat la domiciliu. Procurorii DNA au cerut strămutarea dosarului, cererea fiind înregistrată pe rolul ÎCCJ pe data de 2 septembrie 2014. Iniţial, termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 17 septembrie, însă ulterior s-a preschimbat. Pe data de 8 septembrie judecătorii Înaltei Curţi au decis însă să trimită cererea la CA Galaţi, instanţa competentă să soluţioneze cauza.
La data de 14 august, când CA Galaţi a decis definitiv ca Stancu să rămână acasă, o judecătoare de la Curtea de Apel Galaţi a respins cererea procurorilor de arestare a preşedintelui CJ. În timpul şedinţei s-a solicitat chiar recuzarea acesteia, cererea fiind însă respinsă. Potrivit presei centrale, motivul cererii a fost acela că judecătoarea Mariana Cristache are o soră avocat care stă în acelaşi birou cu avocatul lui Florin Mija, vicele CJ Brăila, inculpat în acelaşi dosar de corupţie. Avocata Simona Cristache, au arătat jurnaliştii EVZ, este colegă de birou cu Dumitru Hagiu, birourile de avocatură având aceeaşi adresă.
Un alt motiv de mutare a dosarului la altă instanţă din ţară este acela că un alt suspect, devenit între timp inculpat în caz, este soţul unui procuror din Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. După cum v-am informat în ediţiile anterioare ale cotidianului nostru, este vorba despre Antoniu Cezar Mocanu, şef departament Documentaţii Tehnice în cadrul Direcţiei de Strategii, Integrare Europeană, Relaţii Internaţionale. În cazul acestuia, procurorii au cerut schimbarea calităţii sale procesuale din aceea de martor în aceea de suspect. Antoniu Mocanu este unul dintre cei mai înstăriţi funcţionari publici din CJ. El este acuzat de abuz în serviciu şi i s-a prezentat deja materialul de urmărire penală, soţia lui, Bogdana Mocanu, fiind procuror în Brăila.
În urmă cu o săptămână, "Evenimentul zilei" a dezvăluit că avocaţii lui Bunea Stancu au fost angajaţi de importanţi lideri din PSD, nicidecum de familia acestuia. Agitaţia colegilor de partid vine ca urmare a mai vechilor ameninţări ale lui Bunea Stancu, publicate în presă, pe surse, când acesta ar fi susţinut că îi va turna pe toţi din partid dacă va fi arestat. Pe de altă parte, preşedintele CJ Brăila n-a recunoscut că ar fi făcut asemenea afirmaţii.
Acuzariile DNA
Reamintim că procurorii îl suspectează pe Gheorghe Bunea Stancu de infracţiuni de corupţie, fiind vorba despre un dosar privind contracte pe bani publici acordate unor firme apropiate. Preşedintele CJ Brăila a fost reţinut, şi apoi arestat la domiciliu, pentru infracţiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese. Vicele CJ - Mija Florin şi funcţionarul Moisiu Nicolae, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice, la data faptelor, sunt acuzaţi tot de infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată. Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2010, inculpaţii Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte CJ şi ordonator principal de credite, Mija Florin şi Moisiu Nicolae şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziţii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local şi judeţean, organizate de CJ Brăila.
În ziua de 3 septembrie, la propunerea DNA, judecătorii Tribunalului Galaţi au prelungit durata măsurii preventive a arestului la domiciliu, cu încă o lună de zile, faţă de Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija. Cei doi au contestat măsura prelungirii arestării, însă fără succes, ei rămânând în continuare în arest la domiciliu, până pe data de 6 octombrie inclusiv.