Două luni după sinuciderea unui polițist brăilean. Întrebări fără răspuns | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Două luni după sinuciderea unui polițist brăilean. Întrebări fără răspuns

• la data de 5 iunie, un grav accident a avut loc între localităţile Lacu Sărat şi Silistraru, iar un poliţist de numai 22 de ani a murit după ce a intrat într-o cisternă cu scopul de a se sinucide • acesta ar fi mai avut tentative de suicid, iar psihologul de la Poliţia Brăila l-ar fi examinat în cadrul mai multor şedinţe, dar apoi i-a permis să meargă înapoi în stradă • la momentul accidentului mortal, poliţistul era în timpul liber, iar în cauză a fost întocmit dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila • conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Brăila a dispus efectuarea de verificări interne, care nu au fost încă finalizate • şi în cazul crimei urmate de sinucidere, de la Mircea Vodă, este o anchetă de la nivelul Poliţiei Române, privind modul de intervenţie a poliţiştilor, întrucât femeia ucisă de concubin ceruse ajutor la 112, dar poliţiştii nu au reuşit să o salveze

 

Ancheta internă de la Poliţia Brăila, în cazul poliţistului de numai 22 de ani care ar fi intrat cu maşina într-o cisternă cu combustibil, pentru a-şi lua viaţa, este încă în curs, la aproape două luni de la producerea tragediei. Poliţistul ar fi mai avut tentative de sinucidere, iar psihologul de la Poliţia Brăila l-a examinat în cadrul mai multor şedinţe, dar apoi i-ar fi permis să meargă înapoi în stradă. Din păcate, tânărul care a murit la o vârstă mult prea fragedă, a mai avut tentative de sinucidere, iar tot mai multe persoane s-au întrebat de ce nu a fost consiliat mult mai bine acest tânăr, pentru a nu ajunge în situaţia de a-şi lua viaţa. La momentul accidentului mortal, din data de 5 iunie, poliţistul Bogdan Drăgulin era în timpul liber, iar în cauză a fost întocmit dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.

După tragedia rutieră şi după ce s-a stabilit identitatea celui decedat, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila s-a transmis că au fost efectuate șapte ședințe de asistență psihologică de specialitate, iar pe 4 iunie polițistul a fost reintrodus în serviciu în cadrul Biroului Ordine Publică. La data de 5 iunie, când și-a luat viața, acesta era în timpul liber.

Am solicitat date la IPJ Brăila cu privire la ancheta internă din acest caz, dar am aflat că cercetările sunt în curs. „Ca urmare a accidentului rutier produs la data de 5 iunie a.c., în urma căruia un polițist din cadrul Poliției Municipiului Brăila a decedat, a fost întocmit dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Totodată, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Brăila a dispus efectuarea de verificări interne, care nu au fost încă finalizate”, ne-au comunicat reprezentanții IPJ Brăila.

 

 

Întrebări fără răspuns

După tragedia din data de 5 iunie, toată lumea s-a întrebat de ce tânărul nu a fost examinat cu atenție și de ce a fost reintrodus în activitatea polițienescă, astfel s-a dispus efectuarea anchetei interne la nivelul IPJ Brăila, pentru clarificarea modalității de gestionare a acestei situații.

Reamintim că, după evenimentul rutier, au fost mai multe înformații vehiculate în spațiul public, iar Compartimentul Relații Publice din cadrul instituției de poliţie a făcut unele precizări. ”Din primele verificări efectuate, se pare că șoferul autoturismului ce a fost găsit carbonizat ar fi un tânăr, de 22 de ani, din Brăila, încadrat din sursă externă în luna noiembrie 2022 la Poliția Municipiului Brăila - Biroul Ordine Publică. De asemenea, având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind o tentativă de suicid a acestuia, precizăm că, la data de 15 februarie a.c., în jurul orei 19:30, polițiștii au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat cu privire la faptul că l-ar fi găsit pe fiul său, de 22 de ani, din Brăila, inconștient în cadă. Tânărul a fost preluat de un echipaj al ambulanței, fiind transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, fără a se impune internarea acestuia”.

Potrivit datelor transmise de la IPJ Brăila, având în vedere cele constatate (n.r. - posibila tentativă de sinucidere din februarie) au fost efectuate șapte ședințe de asistență psihologică de specialitate. De la momentul incidentului, polițistului i-a fost retras armamentul din dotare, desfășurând activități ce nu presupun relația cu publicul până la data de 30 aprilie a.c. ”Începând cu data de 1 mai, a efectuat serviciul de pază la sediul Poliției Municipiului Brăila cu armamentul din dotare. În această perioadă, nu au fost observate schimbări de comportament de natură a ridica suspiciuni. Astfel, la data de 4 iunie, polițistul a fost reintrodus în serviciu în cadrul Biroului Ordine Publică. La data de 5 iunie, la momentul producerii evenimentului rutier, polițistul se afla în timpul liber”, se arată în comunicatul IPJ.

După cum se știe, autoturismul  a intrat frontal în cisterna cu combustibil, după ce a mers pe contrasens câțiva zeci de metri.

A fost poliţist, avea 22 de ani. Nu e la prima tentativă de sinucidere, acum trei luni a mai încercat să se sinucidă, şi-a tăiat venele, a luat pastile. Şefii lui i-au ridicat armamentul, l-au trimis la psiholog, şi ieri (n.r – ziua accidentului) a fost prima zi când l-au trimis înapoi în stradă, complet. Şi băiatul a intrat frontal în cisternă, s-a sinucis sută la sută. Stau şi mă îmtreb cine este vinovat că acest copil şi-a pierdut viaţa. Psihologul de la IPJ ce a făcut? Cum să îi dea voie să facă iar serviciul în stradă şi cu armamentul, şi să şi conducă? El s-a dus glonţ şi s-a năpustit în cisternă, conform declaraţiilor şoferului. Nu știu cine e vinovat, dar cineva trebuie să plătescă, eu zic că psihologul, că el decide cine iese înapoi în stradă, nu ştiu. Dar nu au fost respectate procedurile, păcat de băiatul ăsta”, spunea, într-o postare pe Facebook, la scurt timp după ce s-a produs tragedia, fostul comandant al IPJ Brăila, Cătălin Chivu

 

Crimă și sinucidere la Mircea Vodă. Anchetă efectuată de o echipă a Inspectoratului General al Poliției Române, în legătură cu intervenția polițiștilor

Doi concubini au fost găsiți morți în ziua de marți, 11 iunie, în locuința comună din Mircea Vodă, după ce, cu o zi înainte, femeia sunase, disperată, la numărul pentru urgențe 112. Ancheta privind intervenţia poliţiştilor, după ce femeia care avea să moară a cerut ajutor, se face de Poliţia Română.

Potrivit prim procurorului Ionel Gîlcă, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, Rădița Dumitrașcu a fost înjunghiată, de mai multe ori, cu cuțitul, însă lovitura care i-a fost fatală a fost cea care i-a secționat artera pulmonară. Femeia a fost înjunghiată în spate și a murit asfixiată cu propriul sânge. Agresorul s-a sinucis cu același cuțit, pe care și l-a înfipt în inimă.

Potrivit anchetatorilor, conflictul dintre cei doi concubini a izbucnit în curte, iar femeia, care s-a baricadat în baia locuinței, a fost atacată și ucisă în timp ce suna la 112. Lângă trupurile însângerate ale celor doi concubini, oamenii legii au găsit arma crimei și telefonul cu care Rădița ceruse, disperată, ajutorul Poliției.  Bărbatul mai fusese condamnat, în trecut, pentru tentativă de omor.

Cu o zi înainte, Rădița sunase, disperată la 112, cerând ajutor, fără a da detalii despre locul unde se află, iar poliția a localizat apelul, aflându-se că acesta provenea din localitatea Mircea Vodă. Oamenii legii s-au deplasat la fața locului, însă nu au reușit să identifice cu exactitate casa de unde a sunat apelanta. O echipă din cadrul Direcției Control Intern - Inspectoratul General al Poliției Române a sosit la Brăila pentru  a efectua verificări cu privire la modul de gestionare a situaţiei.

Și în acest caz continuă ancheta, efectuată de această dată de o echipă a Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), în legătură cu intervenția polițiștilor de la Ianca, trimiși în ajutorul femeii care sunase luni, 10 iunie, la 112, cerând disperată ajutor. Am solicitat date la IGPR și așteptăm un răspuns.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro