Două mari evenimente religioase în Brăila, la sfârşitul săptămânii trecute | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Două mari evenimente religioase în Brăila, la sfârşitul săptămânii trecute

• este vorba despre hramul mănăstirii “Sf. Pantelimon”, din Staţiunea Lacu Sărat, şi o slujbă arhierească săvârşită la biserica “Sf. Mina” din Cartierul Chercea • la ambele evenimente a participat ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos

 

Sfârşitul săptămânii trecute a fost unul plin de evenimente cu înaltă încărcătură spirituală pentru credincioşii brăileni. Vineri, 27 iulie, s-a sărbătorit hramul mănăstirii “Sf. Pantelimon”, din Staţiunea Lacu Sărat, Sfânta Liturghie fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi un mare sobor de preoţi şi diaconi. La evenimentul pastoral-misionar şi social-filantropic au participat numeroşi pelerini veniţi special pentru această ocazie, dar şi credincioşi aflaţi la tratament în staţiune, precum şi oficialităţi locale şi judeţene, cadre medicale din Brăila şi de la bazele de tratament din Lacu Sărat. Au mai fost prezenţi şi monahi din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

„Sfântul Pantelimon este ocrotitorul Mănăstirii din Staţiunea Lacu-Sărat, dar este şi Tămăduitor al bolnavilor care vin în această staţiune recunoscută drept o «Vitezdă» pentru sănătatea trupească. Aceste două ipostaze, de sănătate sufletească şi trupească, arată încă o dată rolul bisericii de a fi un spital obştesc al sufletelor şi al trupurilor noastre şi, totodată, un loc al iubiri lui Dumnezeu faţă de toţi oamenii”, a spus, în predica sa, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Înalta faţă bisericească a fost în Brăila şi duminică, 29 iulie, unde a săvârşit o sfântă liturghie arhierească, în biserica “Sf. Mina” din cartierul Chercea, cu ocazia unui parastas făcut pentru ctitorii acestui sfânt lăcaş, filantropii Ana şi Nedelcu Chercea.

În anul 1919, marele industriaş şi filantrop Nedelcu Chercea cu soţia sa Ana, amândoi fii ai satului Vatra Veche, actualul cartier Chercea, au început pe cont propriu o mare operă edilitară în acest sat, construind în decurs de nouă ani (1919-1928) câteva edificii solide şi grandioase ca: biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina şi Sfântul Nicolae”, şcoala de băieţi şi fete, Primăria şi Dispensarul medical, edificii care sunt folosite şi astăzi, remarcându-se prin stilul lor arhitectonic deosebit.

De altfel, ÎPS Casian a amintit în predica sa despre remarcabila operă filantropică a soţilor Chercea, care au donat Bisericii cărţi deosebit de rare, aflate în prezent inclusiv în patrimoniul unor sfinte lăcaşuri din Ierusalim.

La slujba arhierească de duminică au participat circa 300 de credincioşi, fiind împărtăşiţi 50 de copii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro