• în perioada 5 – 18 mai, jandarmii au fost implicați în 90 de misiuni, la nivelul municipiului și județului Brăila, pentru siguranța cetățenilor, iar aceștia și-au executat atribuțiile de serviciu în 89 de patrule independente • au fost aplicate 62 sancțiuni contravenționale, respectiv 12 avertismente și 50 de amenzi, majoritatea pentru fapte de încălcare ale unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice • forțele de ordine au intervenit în cazul a două persoane cu probleme psihice, recalcitrante pe stradă, iar alte intervenții au fost pentru a liniști persoane și grupuri ce tulburau ordinea publică
Intervenții ale jandarmilor, pentru a potoli persoane cu probleme psihice care amenințau oameni pe stradă și grupuri de tineri care deranjau liniștea publică.
Peste 650 de jandarmi au fost alături de oameni, în ultimele 14 zile, fiind implicați în 90 de misiuni, la nivelul municipiului și județului Brăila, pentru siguranța cetățenilor.
Pe timpul misiunilor, jandarmii și-au executat atribuțiile de serviciu în 89 de patrule independente și 103 patrule mixte împreună cu efective ale Poliției Brăila. ”Jandarmii au intervenit în cazul a două persoane cu probleme psihice care au devenit recalcitrante pe stradă și agresau cetățeni. Alte intervenții au avut loc în cazul unor persoane și grupuri de persoane ce tulburau ordinea publică. Acolo unde au fost constatate abateri de la normele legale, jandarmii au aplicat sancțiuni contravenționale”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila.
Astfel, pentru faptele constatate, au fost aplicate 62 sancțiuni contravenționale, respectiv 12 avertismente și 50 de amenzi în valoare totală de 17.800 de lei. Majoritatea au fost pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. În perioada de referință, mai arată jandarmii, au fost constatate 5 infracțiuni mixte și o infracțiune independentă (conform legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri).
De asemenea, jandarmii din cadrul Compartimentului Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale au desfășurat cinci activități informativ preventive independente în contextul desfășurării a trei manifestări sportive, o activitate în cadrul Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila, împreună cu lucrători de la Penitenciarul Brăila și cu participarea elevilor de la Liceul de Arte ”Hariclea Darclée” și o activitate la Liceul economic ”Ion Ghica" Brăila. De semenea, în cooperare cu polițiștii, au fost desfășurate alte șapte activități informativ preventive. ”Activitățile au vizat prevenirea faptelor antisociale, a consumului de substanțe interzise și a băuturilor alcoolice, dar și prevenirea victimizării minorilor, a criminalității stradale, violenței școlare, violenței în sport, delicvenței juvenile, violența în familie, precum și conștientizarea respectării legislației în vigoare în context electoral”, au spus jandarmii.
În context electoral, efectivele unității au fost mobilizate în zonele aglomerate și au participat la misiunile de asigurare a ordinii publice prilejuite de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, având ca obiectiv principal prevenirea faptelor de natură contravențională sau penală, precum și susținerea comunității, printr-o prezență activă, vizibilă și eficientă. Peste 960 de jandarmi au defășurat misiuni specifice premergător, pe timpul și ulterior desfășurării alegerilor prezidențiale.
Pe lângă activitățile de menținere a ordinii publice, jandarmii brăileni au executat și misiuni de pază și protecție a obiectivelor aflate în responsabilitatea instituției.
Potrivit jandarmilor, în această perioadă, nu au fost înregistrate incidente majore, aspect care reflectă atât eficiența dispozitivelor operative dispuse, cât și nivelul ridicat de responsabilitate al cetățenilor. Forțele de ordine ale jandarmeriei Brăila transmit mulțumiri tuturor celor care au ales să respecte recomandările transmise și care, prin conduita lor, au contribuit la menținerea unui climat de normalitate și bună conviețuire.